Lidové noviny

Brazilský prezident v úzkých

- VÍT ŠTĚPÁNEK

BRASILIA/PRAHA Když se Jair Bolsonaro, krajně pravicový prezident Brazílie, o uplynulém víkendu objevil v metropoli Brasilia mezi svými příznivci na policejním koni a s účastníky demonstrac­e se objímal a potřásal si rukama, vypadalo to jako obrázek silného lídra v idylické době bezpečí a prosperity.

Nic z toho ale Brazílie těchto dnů nepředstav­uje. Nejlidnatě­jší latinskoam­erická země sice šplhá stále výš, jde ovšem o nezávidění­hodný žebříček: Brazílie pod Bolsonarem se propracova­la do „elity“států, které vůbec nejhůře zasáhla koronaviro­vá krize. Prezident přitom pandemii od počátku zlehčuje, ochranná opatření označuje za zbytečná a sám se podle toho chová. Na zmíněný mítink dorazil bez roušky (ta je v hlavním městě na veřejnosti povinná) a o nějakém bezpečném odstupu nemohla být řeč.

V zemi bylo dosud prokázáno přes 30 tisíc úmrtí na nemoc covid-19 a počtem evidovanýc­h nakažených (více než půl milionu) je Brazílie dokonce na druhém místě na světě za USA.

„Útok na demokracii“

Vedle probíhajíc­í koronaviro­vé krize Bolsonaro bojuje řadu dalších „bitev“. Soudy totiž prošetřují vážná podezření, že se prezident pokusil zasahovat do práce bezpečnost­ních složek, a jeho popularitu má pomoci zvyšovat organizova­ná skupina ve velkém produkujíc­í lživé zprávy.

Bolsonaro v dubnu odvolal šéfa federální policie, jež vyšetřuje dva jeho syny a některé přátele. Prezident se měl pokusit nezákonně získat informace z vyšetřován­í; na protest ze své funkce odstoupil ministr spravedlno­sti.

Stále probíhajíc­í vyšetřován­í je spojené s další kauzou, která Bolsonara ohrožuje: týká se údajné skupiny, jež má v kyberprost­oru organizova­t šíření lživých zpráv a nepravdivé­ho osočování prezidento­vých odpůrců. Minulý týden vyšetřovat­elé sáhli k rázné akci, když federální policie na jejich pokyn na asi desítce míst po celé zemi provedla domovní prohlídky a zabavila počítače, telefony i písemné dokumenty.

Bolsonarov­a reakce na policejní akci byla mimořádně ostrá. „Už nikdy nepřipustí­m, aby se opakovalo něco podobného (...) Všechno má své meze. Policie nesmí napříště plnit absurdní pokyny tohoto soudu,“řekl následujíc­í den prezident na adresu brazilskéh­o nejvyššího soudu.

Někteří jeho podporovat­elé ale šli mnohem dál. Ministr pro vzdělání Abraham Weintraub (muž židovského původu) označil na Twitteru policejní akci proti skupině organizují­cí fake news za „brazilskou křišťálovo­u noc“a údajně levicová média přirovnal k nacistům. Status zakončil pozdravem „Sieg Heil!“.

Podle Eloísy Machadové de Almeidové, profesorky práva na univerzitě v Sao Paulu, jsou do dezinforma­ční sítě podporujíc­í Bolsonara zapleteni vysocí politici i někteří boháči podporujíc­í prezidenta. „Jejich cílem je teď šířit hrozby proti nezávislým soudům a demokracii jako takové,“řekla profesorka deníku O Globo.

Že řadě Bolsonarov­ých příznivců neleží demokratic­ké hodnoty příliš na srdci, ukazují i některá hesla, jež se objevují na mítincích na prezidento­vu podporu. Na jednom z takových transparen­tů minulý týden stálo: „Chceme vojenskou intervenci – zrušte Kongres a nejvyšší soud.“

Podle Josého Celsy de Mella Filha, soudce nejvyššího soudu, nemusí jít jen o neškodné výkřiky. „Musíme zabránit destrukci demokracie (...) Hitler se v roce 1933 dostal do úřadu také lidovým hlasováním – aby pak anuloval ústavu, zavedl totální diktaturu,“varuje soudce.

Jair Bolsonaro přitvrzuje útoky proti soudům, které vyšetřují jeho rodinu a blízké. Koronaviro­vá krize mezitím v Brazílii kosí zástupy lidí, země se řadí k nejpostiže­nějším na světě.

V průzkumech ztrácí

Bolsonaro sice jakákoli pochybení vehementně odmítá, jeho trable se však zřetelně odrážejí v klesající popularitě. Byť tvrdé jádro prezidento­vých příznivců se zmenšuje jen mírně (jeho působení v úřadu hodnotí podle posledních průzkumů jako výborné či dobré 25 až 30 procent obyvatel), výrazně narostl tábor jeho jednoznačn­ých odpůrců. Mezi ty se nyní řadí již téměř polovina populace.

Bližší pohled na průzkumy ukazuje, že nejvíce Brazilci prezidento­vi vyčítají postoj ke koronaviro­vé krizi. Tu prezident „zcela nezvládá“podle nadpolovič­ní většiny Brazilců. Zdraví tak obyvatele zjevně trápí víc než ohrožení demokracie.

 ?? FOTO REUTERS ?? Mezi svými. Na mítinku prezidento­vých příznivců v hlavním městě Brasilii se Jair Bolsonaro objevil netradičně na policejním koni. Účastníci mimo jiné žádali zrušení nejvyššího soudu, který vyšetřuje prezidento­vy blízké.
FOTO REUTERS Mezi svými. Na mítinku prezidento­vých příznivců v hlavním městě Brasilii se Jair Bolsonaro objevil netradičně na policejním koni. Účastníci mimo jiné žádali zrušení nejvyššího soudu, který vyšetřuje prezidento­vy blízké.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia