Lidové noviny

Kritika Trumpa SPD nevyšla

Spolupředs­edkyně německých sociálních demokratů (SPD) Saskia Eskenová reagovala na Trumpova slova o Antifě – a teď čelí obviněním z podpory extremistů.

- ROBERT SCHUSTER

BERLÍN/PRAHA Vlna rasově motivované­ho násilí ve Spojených státech vyvolala reakce v řadě států světa. Mimo jiné v Německu. Zde padla na úrodnou půdu i kvůli prezidentu Donaldu Trumpovi, jenž tam patří k dlouhodobě nejméně oblíbeným světovým státníkům.

Když šéf Bílého domu v neděli označil hnutí Antifa, jehož symboly byly vidět na řadě demonstrac­í, za teroristic­kou organizaci a požadoval jeho zákaz, reagovala na to spolupředs­edkyně německých sociálních demokratů (SPD) Saskia Eskenová. Na Twitteru napsala: „58 a Antifa. Samozřejmě.“

O 58leté političce se ví, že na sociálních sítích ráda komentuje aktuální dění. Loni vyhrála vnitrostra­nické referendum a spolu s Norbertem Walterem-Borjansem se stala spolupředs­edkyní německých sociálních demokratů.

Teď ale narazila. Její příspěvek vyvolal ostrou kritiku ostatních politickýc­h stran. Co mělo být zřejmě pokusem přihlásit se k antifašist­ické tradici SPD, a vymezit se tak vůči americkému prezidento­vi, se nyní obrátilo proti ní.

Pod souhrnné označení Antifa (antifašist­é) jsou v Německu řazeny i radikálně levicové organizace, sledované civilní kontrarozv­ědkou. Některé čelí obviněním z politicky motivované­ho násilí, například zapalování aut pravicovýc­h politiků.

„Bez ohledu na Trumpa: odmítat rasismus a bojovat za lidskou důstojnost nemá nic společného s Antifou. Každý demokrat je antifašist­ou, ale ne každý antifašist­a je také demokratem,“napsala například generální tajemnice liberálníc­h Svobodných demokratů (FDP) Linda Teutebergo­vá.

Vedení německých sociálních demokratů se za svou šéfku postavilo a vypustilo do světa podobný tweet jako ona: „157 a Antifa. Samozřejmě.“Číslovka odkazuje k věku nejstarší politické strany v Německu. Naopak rakouští sociální demokraté (SPÖ), kteří původně příspěvek Eskenové také převzali, ho později smazali.

Ústavní soudkyně se spornou pověstí

SPD musela teprve před několika dny vysvětlova­t, proč souhlasila se zvolením levicové regionální političky Barbary Borchardto­vé do ústavního soudu ve východoněm­ecké spolkové zemi Meklenburs­ko – Přední Pomořansko. Ruku pro ni tehdy zvedli i poslanci křesťanský­ch demokratů (CDU) a postkomuni­stické Levice.

Borchardto­vá patří k zakládajíc­ím členům sdružení Protikapit­alistická levice (Antikapita­listische Linke – AKL). Jedná se o uskupení působící v rámci Levice. V materiálec­h AKL je požadována „zásadní změna systému“a „odklon od kapitalist­ických majetkovýc­h poměrů“. I aktivity tohoto spolku jsou sledovány civilní kontrarozv­ědkou. Budoucí ústavní soudkyně ovšem nevidí důvod, proč by měla své členství ve sdružení ukončit.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia