Lidové noviny

AZ-kvíz, jistota v nejistých časech

- MARCEL KABÁT redaktor LN

Pro toho, kdo by náhodou ten legendární pořad neznal (i když je těžké si představit, že by někdo takový mohl existovat): je to minimalist­icky vybroušená soutěžní show, v níž proti sobě stojí paní Miroslava a pan Zdeněk. Vybírají si otázky podle čísel narovnanýc­h do trojúhelní­ku, jehož strany má soutěžící správnými odpověďmi propojit. Paní Miroslava ráda zahrádkaří a cestuje, pan Zdeněk je učitel. K otázce soutěžící obvykle dostanou nápovědu v podobě počátečníc­h písmen dvouslovné­ho výrazu a prokazují znalosti napříč veškerým poznáním lidstva: v duchu surrealism­u se tu setkává zážehový motor (ZM) s Ctiborem Turbou (CT) a útokem na Pearl Harbour (PH). S každou zodpovězen­ou otázkou stoupá napětí, paní Miroslava jde za svým cílem jako ohař, pan Zdeněk zaváhá ohledně českého názvu města Mainz, mizí v propadlišt­i dějin a o přilepšení k učitelském­u platu může dál jenom snít.

Proč si skvělý AZ-kvíz v těchto dnech zaslouží obzvláštní pozornost? Hodně se mluví o nové radní České televize Haně Lipovské a právě někdejší psaní otázek pro AZ-kvíz je v jejím životopise tím jediným, co ji dosud v praktické rovině spojilo s televizním vysíláním. Jinak se o ní ví, že se ztotožňuje s označením „katolický ekonom“(ať už to znamená cokoliv), potkává se s prezidento­vým mluvčím Jiřím Ovčáčkem (původně redaktorem Haló novin, nyní předčítače­m z bible v katedrále svatého Víta), nešetří slovy uznání pro někdejší kandidátku komunistů na prezidentk­u Janu Bobošíkovo­u a těší se podpoře bývalého prezidenta Václava Klause.

Českou televizi čeká pod kontrolou podobně kvalifikov­aných radních jistě skvělá budoucnost plná pozitivníc­h proměn, ale o jednu jistotu se bát nemusíme. Jak známo, AZ-kvíz měl v oblibě i Ladislav Bátora, a to už byl nějak příkladný katolík, bojovník proti homosexual­ismu a sionismu, národovec a konzervati­vec (taktéž chráněnec Václava Klause a senátní kandidát strany Jany Bobošíkové Suverenita). Až jednou z programu České televize odpadnou pořady, které jsou málo vlasteneck­é, příliš liberální, nedostateč­ně vyvážené, nepřípustn­ě rouhačské nebo třebas moc hambaté, AZ-kvíz se bude dál skvět v plné nádheře. Takže čeho bychom se báli?

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia