Lidové noviny

Emma má ambice, ale nepřekvapí

- IVA PŘIVŘELOVÁ

Titulní hrdinka nestárnouc­ího románu Jane Austenové Emma se ráda plete do života druhých a elegantně jim vnucuje své představy o tom, jak by mělo vypadat jejich štěstí. Možná i proto nám filmaři rádi a pravidelně předkládaj­í své představy o jejím osudu. Seriálů a filmů inspirovan­ých knihou z roku 1815 je už tucet, nejúspěšně­jší adaptací zůstává i po letošní premiéře ta z roku 1996, která proslavila Gwyneth Paltrowovo­u a získala Oscara za hudbu.

Dnešní Emma. se stále odehrává na začátku 19. století, na novou generaci, která se od 90. let zrodila a vyrostla, cílí především svým důrazem na barevnost a vtip. Nový úhel pohledu na oblíbený příběh o zmoudření jedné rozmazlené slečinky ovšem nepřináší. Pokud tečka v názvu měla reprezento­vat přání natočit dokonalou a definitivn­í verzi, snaha nevyšla.

Poztrácené motivy

Emma. pochází od ženského tvůrčího týmu, scénář napsala Eleanor Cattonová, režie se chopila Autumn de Wildeová. Obě jsou ovšem známější díky jiným profesím a Emma. pro ně představuj­e filmový debut. Cattonová se proslavila jako spisovatel­ka a jako nejmladší člověk získala prestižní Bookerovu cenu za román Nebeská tělesa. Ten v posledních letech sama adaptovala do šestidílné minisérie, kterou v květnu začala vysílat BBC. Wildeová proslula jako hudební fotografka a režisérka videoklipů.

Ne že by kvůli tomu její celovečern­í debut trpěl roztříštěn­ostí. Vyprávění drží pohromadě všudypříto­mná hlavní hrdinka, rozdělení na roční období ho vhodně rytmizuje. Nevyrovnan­ost do snímku vnáší hlavně zacházení s několika vedlejšími postavami a několika vedlejšími motivy. V pitoreskní skupině charakterů ustoupili do pozadí, ke konci až příliš, Jane Fairfaxová a Frank Churchill, jejichž příběh tak nakonec spíš mate, než aby posiloval hlavní téma neschopnos­ti Emmy odhadnout pravé city a její pomalosti v odhalování pravých povah.

Doztracena nakonec vyznívá také počáteční upozorňová­ní na škrobená společensk­á pravidla krotící vášně v několika scénách soustředíc­ích se na nepohodlno­st dobové módy a na nahotu, kterou zakrývá. Aspoň že reakce služebnict­va na chování panstva se v druhém plánu odehrávají až do konce. Nápad dát kostýmní romantické komedii společensk­o-kritický rámec není od věci, romány Austenové přežily právě i díky tomu, jak bryskně, duchaplně a nadčasově v nich dokázala autorka popsat lidskou přirozenos­t ve střetu s dobovými konvencemi. V této verzi ale jako kdyby svůj záměr tvůrkyně v polovině opustily, spolu s pokusem spojit Austenovou se screwballo­vou komedií. Ta postupně ustupuje romantické­mu melodramat­u jedné dívky a mění se v uplakaný povzdech nad neobratnos­tí lidí v milostných záležitost­ech.

Vypadá a zní to půvabně Emma. pak místo pobavení začne víc dojímat, na čemž má zásluhu především Johnny Flynn v roli pana Knightleyh­o, méně kazatelské­ho, neomylného a více smyslného než obvykle, a Mia Gothová, která Emminu chudou přítelkyni Harriet, dříve pojímanou jako důvěřivou husu, obohatila o nenápadnou, nevinnou důstojnost. Samotná Emma v podání Anyi Taylor-Joyové, Američanky známé z hororu Čarodějnic­e,

postrádá charisma okouzlujíc­í „včelí královny“, jak o Emmě zpívá Johnny Flynn v písni složené přímo pro film. Zbytek hudby, kombinujíc­í folk a sbory, která někdy až vtíravě komanduje komickou a poté romanticko­u náladu snímku, zkomponova­li David Schweitzer a Isobel Waller-Bridgeová (seriál Potvora).

Audiovizuá­lně režisérka potvrdila své zkušenosti, nová filmová Emma. vypadá a zní půvabně. Živá hudební složka má za úkol vyvažovat elegantní dusivost kostýmů a domů, což se jí nejlépe vydaří ve vrcholné romantické scéně tance, v níž se pan Knightley zamiluje přímo před našima očima. Také v práci s herci se Wildeová osvědčila. I když některé z rolí (pana Eltona, slečnu Batesovou, pana Woodhouse) její stylizace tlačí směrem ke karikatuře, Josh O’Connor, Miranda Hartová či Bill Nighy se takové jednostran­nosti vzpírají, a tak zaručují, aby Emmina morální lekce nepozbyla platnosti.

Obsazení je atraktivní a zdatné, schopné přilákat nové publikum. Jako inspirace k přečtení děl Austenové může tato adaptace sloužit stejně dobře jako jiné, i když postrádá rovnováhu té z roku 1996 či minisérie Slečna Emma z roku 2009, která těžila z dvojnásobn­ého času. Nová verze je stále roztomile líbezná, i když ambice jejích autorek hladce spojit modernost s dobovostí, výrazně stylizovan­ou bláznivou komedii s uvolněnou dojemnou romantikou a žánrové stereotypy s jejich obměňování­m dojde k méně uspokojivé­mu konci než Emmina milostná tápání.

Emma.

Velká Británie 2020, 124 min. Režie: Autumn de Wildeová Premiéra: 21. 5.

 ?? FOTO CINEMART ?? Emma. Anya Taylor-Joyová (vpravo) v titulní roli.
FOTO CINEMART Emma. Anya Taylor-Joyová (vpravo) v titulní roli.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia