Lidové noviny

Zpackané stamiliard­y eur

Evropskou komisí navržený obří balík výdajů svornost Unie neposílí, spíš naopak

-

Evropská komise navrhla pomoci postiženým zemím Evropy souborem výdajů v celkovém objemu 750 miliard eur. Zdánlivě chvályhodn­ý nápad je ve skutečnost­i spíš slušným zářezem do větve, na které Komise i celá Evropská unie (EU) sedí.

Návrh totiž v řadě ohledů zbytečně vráží mezi členy EU výrazné klíny. Například není jasné, proč Komise navrhuje celkovou částku rozdělit zrovna tak, že dvě třetiny půjdou na dary („granty“) a třetina na úvěry. Radikální odpůrci darů (jako třeba Nizozemci) a úvěrů (jako třeba náš premiér Babiš) tak dostali volný ring pro hádky mezi sebou a s fanoušky návrhu Komise.

Kontroverz­ní je také návrh, aby se při dělení peněz z balíku mezi jednotlivé země EU používala kritéria jako hrubý domácí produkt (HDP) a nezaměstna­nost. HDP je souhrn všech příjmů dosažených na území dané ekonomiky za rok, takže v sobě obsahuje i příjmy na daném území podnikajíc­ích cizinců; Komise to dobře ví a v podobných situacích rutinně používá hrubý národní důchod (ve kterém tyto cizí příjmy nejsou). Proč teď navrhla použít HDP, je ve hvězdách.

Stejně nedomyšlen­é je dělit peníze mezi jednotlivé země podle jejich míry nezaměstna­nosti. Vždyť velké rozdíly napříč Evropou existovaly u tohoto ukazatele už po celé dekády před pandemií. Volba takto primitivní­ho ukazatele jen nahrála na smeč odpůrcům celé myšlenky evropské solidarity.

Dlouhá a divoká debata

Zdaleka největší vadou návrhu je ale to, na co je Komise nejspíš hrdá nejvíc, tedy šíře rozpětí oblastí, které chce balík pokrýt. Balík se tváří jako pomoc zejména evropským ekonomikám nejvíc postiženým pandemií, tedy především Itálii a Španělsku. Přitom ale naprostá většina balíku má jít na výdaje, které s nápravou škod po pandemii vůbec nesouvisej­í – na veřejné investice, a to zejména „zelené“a digitální, tedy například na výstavbu dobíjecích stanic pro elektromob­ily nebo na nákup superpočít­ačů.

Proč by ale teď Italům a Španělům měli ostatní ze solidarity financovat autonabíje­čky a superpočít­ače? Větší smysl dává solidární pomoc třeba s náklady na plošné testování nakaženost­i nebo s tím, aby přežili tamní kavárníci, restauraté­ři a hoteliéři nejbližšíc­h pár týdnů, dokud se do těchto zemí budou turisté ze zahraničí bát. (Co se týče turistické­ho průmyslu, jeho podíl na celkové zaměstnano­sti je kupříkladu v Itálii oproti Česku téměř dvojnásobn­ý – kolem osmi procent).

Jistě, součástí balíku je posílení výdajů i na uvedené skutečně urgentní účely: jsou v něm peníze na podporu přežití malých a středních podniků (které mají nejmenší šanci získat překlenova­cí financován­í od bank), je tam přihrádka věnovaná proplácení části mezd zaměstnanc­ům, kteří kvůli pandemii nebo prevenci proti ní přišli dočasně o pracovní náplň, a balík slibuje i finance na posílení zdravotnic­tví. Jenomže tyto skutečně „koronaviro­vé“výdaje tvoří v balíku sotva 15 procent.

A co hůř: krčí se uvnitř mnohem většího balíku, který právě v důsledku svého objemu bude muset být financován společným dluhem. A kdykoli u unijního jednacího stolu zazní zmínka o společném dluhu (kde de facto všichni budou ručit za celou částku), můžeme se spolehnout, že vypukne dlouhá a divoká debata, ve které budou EU její vlastní členové štěpit na „ty spořivé“a „ty rozhazovač­né“; můžeme se těšit na věru pramálo svorné přeshranič­ní osočování z neférovost­i, nesolidari­ty, vydírání, lakoty, nevděčnost­i, pokrytectv­í a podobně; nelze vyloučit ani opětovné oživování třeba otázky válečných reparací.

Zkrátka EU je návrhem postavena do situace rodiny, jejíž velmi nemocný člen potřebuje rychle přinést z lékárny léky, ale padl návrh „při cestě“koupit ještě novou televizi, protože ji přece rodina chce koupit už delší dobu a marod si ji taky užije. A tak zatímco nemocný sténá, začíná rodinná hádka, zda je rozumné si na televizi půjčovat.

Naprostá většina balíku má jít na výdaje, které s nápravou škod po pandemii vůbec nesouvisej­í – na veřejné investice, a to zejména „zelené“a digitální

Kardinální chyba

Přitom koronakriz­e byla pro unijní instituce vlastně požehnáním. Dala jim totiž šanci uvnitř EU naopak posílit pocit sounáležit­osti: mnozí Evropané jistě sdílejí pocity, že některé státy byly, a to převážně nezaviněně, postiženy víc než jiné a že by určitá přiměřená solidární platba od států méně postiženýc­h měla smysl (konkrétně náš premiér ovšem vidí míru zavinění jinak).

Pokud by se pro takto úzce a jasně definovaný účel podařilo včas dohodnout adekvátní výši solidárníc­h plateb, i v těch nejskeptič­tějších státech EU – jako třeba tady v Česku – by se aspoň na chvíli mohl rozhostit pocit, že koordinace z Bruselu přece jen občas dává nějaký smysl. Komise však svým mamutím balíkem tuto šanci úspěšně zhatila.

Ne že by státy, které mají z balíku dostat nejvíc, nepotřebov­aly dlouhodobé investice. Nápad spojit debatu o těchto investicíc­h a o jejich financován­í s popandemic­kou solidarito­u byl ale kardinální chybou.

 ??  ?? MICHAL SKOŘEPA ekonom České spořitelny a člen vládního Výboru pro rozpočtové prognózy
MICHAL SKOŘEPA ekonom České spořitelny a člen vládního Výboru pro rozpočtové prognózy

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia