Lidové noviny

„Zlý“Trump

Použití armády proti výtržníkům je namístě

- Marek Hudema

Když americký prezident Donald Trump oznámil, že v případě nutnosti použije k potlačení již týden trvajících nepokojů v USA armádu, objevila se vlna odsudků. Kritizuje se Trumpův „silácký“přístup. Joe Biden, Trumpův pravděpodo­bný rival v nadcházejí­cích prezidents­kých volbách, ho dokonce obvinil, že používá americkou armádu proti Američanům. Nic ale neodpovídá pravdě méně.

Amerika se dostala do stavu, který je potřeba rázně řešit. Protesty, které začaly po zabití černocha George Floyda bílými policisty ve městě Minneapoli­s, se zvrhly v rabování, žhářství a násilnosti. Někteří lidé totiž neodolají, a když se otřese třeba kvůli jejímu zneužití autorita státní moci, využijí toho rychle k ukradení pytle mouky nebo televize ze sousedovic obchodu. Majiteli přitom často rozbijí hlavu. Pořádek se ztrácí, řádní občané se bojí do ulic.

Starostům jednotlivý­ch měst a guvernérům jednotlivý­ch států se nepovedlo násilnoste­m zabránit. Trump je proto vyzval, aby zasáhli, použili národní gardu, tedy místní ozbrojené síly, a s násilníky se vypořádali. V případě, že to neudělají, pohrozil, že vyšle do ulic federální armádu. Což je jen logické.

Problém je v tom, že celá situace má politický rozměr. Část starostů a guvernérů patří k opozici a prezident Trump s radostí využije možnosti označit opozici za neschopnou či příliš měkkou. Sám se pak předvádí jako „chlapák“a prezident zaručující „právo a pořádek“. Což opět u některých jeho politickýc­h oponentů vyvolává osypky. Jenže ani takový Joe Biden by se patrně na Trumpově místě nechoval jinak, byť Trumpa kritizuje. I on by chtěl prosadit vládu zákona. Ostatně tak to dělali i mnozí předchozí američtí prezidenti. Neváhali použít federální armádu na potlačení násilných nepokojů či pro prosazován­í rovnoprávn­osti černochů, i když guvernéři jednotlivý­ch států byli proti. Někdy je zkrátka tvrdá ruka namístě, protože nic jiného nefunguje. Vyčítat to Trumpovi, byť si to osobně užívá, je víc než nefér.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia