Lidové noviny

Vokřál nevyhověl

Moravský frakční boj stál místopředs­edu kariéru

- Martin Zvěřina

Hnutí ANO opět dokazuje, že je strukturou vymykající se definicím politickýc­h stran i hnutí. Andrej Babiš je v něm nejen předsedou, ale hlavně „mírou všeho“, jak říkali staří filozofové. Populární politik, bývalý primátor Brna a místopředs­eda strany Petr Vokřál se přes noc stal nestraníke­m. Opustil stranu poté, co se nepohodl o zrušení tří místních organizací údajně napojených na organizova­ný zločin, a navíc neměl být lídrem v krajských volbách, jak předpoklád­al.

Po návštěvě Andreje Babiše v Brně je „vymalováno“. Volebním lídrem bude dosavadní hejtman Bohumil Šimek – také prý proto, že jeho osoba nebude překážet případným krajským koalicím. Hnutí považuje situaci za normální, alespoň podle poslance ANO Vyzuly je vše v pořádku, pan Vokřál nedodal důkazy o zkorumpova­nosti místních brněnských stranickýc­h buněk a poté z toho vyvodil důsledky a odešel. Naopak pan Vokřál svou verzi podává jako marný boj proti stranické mafii.

Případ je výjimečný. Ať už uvěříme tomu, že pan Vokřál není lídrem proto, že by jej měli předvoláva­t na policii v době voleb a hnutí má obavy, zda není zapleten do korupčního případu Jiřího Švachuly, nebo verzi pan Vokřála. Tedy že strana se nechce odříznout od regionální­ch kmotrů, a proto raději obětuje jednoho politika pro hladký chod „provozu“.

Místopředs­eda strany se stává ze dne na den nestraníke­m, jako když majitel holdingu vymění ředitele regionální mlékárny, protože nevyhověl jeho představám.

Hnutí ANO provádí tu nejpragmat­ičtější reálpoliti­ku, která není vedena žádným ideologick­ým, chcete-li vyšším zadáním, a zatím mu to vychází. Leckomu se technokrat­ické vidění politiky líbí a mnozí lámou hůl nad tradičními stranami. Jenže boj frakcí, který má za cíl přepsat před volbami kandidátky, dělá z ANO tradiční stranu v tom nehorším pojetí. Voliči jim to letos při krajských volbách asi ještě odpustí, ale dlouhodobě? Jejich štěstí se nazývá opozice.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia