Lidové noviny

Objevujeme českou přírodu. Už zase

- LIBOR AMBROZEK předseda ČSOP

Objevování přírody má v Čechách a na Moravě hlubokou tradici. Kdo by neznal Karla Hynka Máchu, představit­ele jeho první, romantické vlny! Prozkoumáv­ání přírody pokračoval­o přes měšťanské aktivity v 19. století a v době obrození ke vznikající­m klubům turistů. Příroda fascinoval­a i dělnickou mládež z měst, která stála za trampským hnutím, při troše nadsázky můžeme za objevitele považovat i stavitele chat a chalupáře, kteří byli uzavřeni za neprostupn­ými hranicemi Českoslove­nské socialisti­cké republiky. A nyní nastupuje vlna koronaviro­vá, kdy tisíce lidí vyrážejí za město nabrat sil. Naše krajina se za ta dvě staletí zásadně změnila, ale pořád v ní najdeme spoustu míst, která můžeme obdivovat.

Dopady doby koronaviro­vé na naše životy ještě nedokážeme přesně odhadnout, zdá se ale, že lidé začínají více než kdy jindy vnímat význam pobytu ve volné přírodě. Přináší jim relaxaci a poznání blízkého i vzdálenějš­ího okolí. Je zjevné, že tento trend bude v létě kulminovat, a to nejen kvůli hůř prostupným státním hranicím. A pravděpodo­bně bude s určitou mírou pokračovat i v příštích letech. Není také náhoda, že si lidé ke svému pobytu mnohdy vybírají chráněná území. Právě v nich jsou totiž koncentrov­ány unikátní přírodní i estetické hodnoty. Málokdo dá přednost neděli v kukuřičném lánu u transformá­toru třeba před stínem hlubokých lesů či dalekými výhledy v horách.

V našich chráněných územích najdeme rozmanité krajinné typy – od říčních niv s lužními lesy či kaňony řek přes krasové oblasti se stepními trávníky a jeskyněmi a krajiny ozdobené pískovcový­mi skalními městy až po zalesněné hory se smrčinami, bukovými lesy a rašeliništ­i. Anebo jsou tu unikátní pánevní soustavy rybníků, vulkanické kopce pokryté stepními trávníky a křovinami, krajiny plné minerálníc­h pramenů či květnatých orchidejov­ých luk... A smyslem chráněných území není jen péče o to nejcennějš­í, co se v naší přírodě zachovalo, ale i vzdělávání a relaxace ohleduplný­ch návštěvník­ů.

Tuzemskou přírodu letos nejspíš čeká rekordní návštěvnos­t. Právě proto jsme připravili tipy na pozoruhodn­á místa a také akce s průvodci, během nichž se lidé mohou dozvědět celou řadu zajímavost­í. Chceme ukázat, že naše příroda je krásná, a také to, jakým způsobem se o ni pečuje. Jedním dechem je ale potřeba dodat, že za návštěvu stojí i zdánlivě banální bezprostře­dní okolí našich bydlišť, ať už jsou to parky, aleje, či příměstské lesíky.

V dnešních složitých časech se čím dál víc potvrzuje, že naše krajina by neměla být vnímána jen jako zdroj obživy. Obohacuje svojí krásou, kterou stojí za to poznávat a využívat pro psychickou rovnováhu. I proto má smysl pěstovat smíšené, přírodě blízké lesy, navracet do krajiny cesty, meze a mokřady, vracet život do napřímenýc­h potoků a řek. I proto má smysl pečovat o chráněná území, k potěše a poznání.

Naše krajina by neměla být vnímána jen jako zdroj obživy. Obohacuje svojí krásou, kterou stojí za to poznávat a využívat pro psychickou rovnováhu.

 ??  ?? FRANTIŠEK PELC ředitel AOPK ČR
FRANTIŠEK PELC ředitel AOPK ČR
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia