Lidové noviny

Jak jsme potlačili koronaviru­s

Důvody, proč Německo vychází z krize prozatím poměrně dobře, a opatrná ponaučení

- JENS SPAHN německý spolkový ministr zdravotnic­tví

Německo je často zmiňováno jako pozitivní příklad toho, jak zvládnout pandemii nemoci covid-19. Daří se nám předcházet přetížení naší zdravotnic­ké soustavy. Křivka nákazy se zřetelně zplošťuje. Podíl vážných případů a obětí na životech je v Německu oproti mnoha jiným zemím nižší. Nevede nás to však k sebejistot­ě, nýbrž k pokoře.

Vidím tři důvody toho, proč Německo ze současné krize vychází prozatím poměrně dobře. Zaprvé, německá zdravotnic­ká soustava byla už při nástupu krize v dobré kondici; každý měl a má plný přístup k lékařské péči. To není zásluha jen současné vlády, ale systému budovaného během působení mnoha vlád. Díky vynikající síti praktickýc­h lékařů, kteří jsou po ruce k řešení mírnějších případů covid-19, se nemocnice mohou soustředit na vážněji nemocné.

Zadruhé, Německo nebylo první zemí, kde virus udeřil, a mělo tudíž čas se připravit. Přestože jsme vždy udržovali relativně vysoký počet disponibil­ních nemocniční­ch lůžek, zejména na jednotkách intenzivní péče, hrozbu covid-19 jsme vzali od počátku vážně. Kapacita JIP byla proto v zemi velice rychle zvýšena o 12 tisíc lůžek, na celkový počet 40 tisíc.

Zatřetí, Německo je domovem mnoha laboratoří, které dokážou přítomnost viru testovat, jakož i řady význačných badatelů v oboru, což vysvětluje, proč právě u nás byl vyvinut rychlý test na covid-19. V zemi se zhruba 83 miliony obyvatel jsme schopni provést až milion diagnostic­kých testů denně a brzy budeme mít kapacity k provádění přibližně pěti milionů testů na přítomnost protilátek měsíčně. Rozsáhle testovat je jako posvítit si lampou do tmy: za šera rozeznáme jen ponuré stíny, zato svítilna nám jasně a okamžitě odhalí detaily. Přitom co se týče šíření nemoci, dokážeme potlačovat jen to, co vidíme.

Nezbytná a účinná reakce

Ovšemže coby spolkový ministr zdravotnic­tví Německa si uvědomuji, že vidíme jen aktuální momentky. Nikdo nedokáže s jistotou předpovědě­t, jak se pandemie vyvine během několika týdnů či měsíců. Nezavedli jsme dosud národní zákazy vycházení, ale požádali jsme občany, aby dobrovolně zůstávali doma. Podobně jako v mnoha jiných zemích žijeme už dva měsíce za přísných omezení veřejného a soukromého života. Podle našich nejlepších znalostí je tato reakce doposud nezbytná a účinná.

Nelze ovšem přehlížet důsledky omezení pohybu, a proto se snažíme postupně vracet k normálu. Náročné je to v tom, že odstraňová­ní ochranných opatření může být stejně komplikova­né, jako bylo na počátku jejich zavádění. Ač působíme za podmínek hluboké nejistoty, můžeme si být jisti nebezpečím, jejž představuj­e druhá vlna epidemie. Proto zůstáváme ostražití.

Zda jsme učinili správná rozhodnutí, řekne až čas, a tak v současnost­i z krize vyvozuji ponaučení jen opatrně. Několik věcí už se mi ale zdá zjevných.

Až bude vynalezena, měla by být vakcína vyráběna v Evropě

Zaprvé, je zásadní, aby vlády veřejnost informoval­y nejen o tom, co vědí, ale i o tom, co nevědí. Je to jediný způsob, jak budovat důvěru, která je v demokratic­ké společnost­i k boji proti smrtelnému viru nezbytná. Žádná demokracie nemůže své občany nutit ke změně chování – přinejmenš­ím aniž by za to bylo nutné zaplatit vysokou cenu. Při zavádění koordinova­né, kolektivní reakce je oproti donucování mnohem účinnější transparen­tnost a důsledná informovan­ost.

V Německu se nám podařilo šíření viru zpomalit, protože velká většina občanů díky smyslu pro zodpovědno­st vůči sobě i ostatním chce spolupraco­vat. Abychom však tento úspěch zachovali, vláda musí včasné informace o viru doprovodit otevřenou veřejnou debatou a itinerářem cesty k zotavení.

Zadruhé, kromě informován­í veřejnosti by vlády měly dát najevo, že spoléhají na to, že občané pochopí nastalou situaci a to, co vyžaduje. Jelikož jsou němečtí občané dobře informovan­í, vědí, že návrat k normálu není možný bez vakcíny. Při uvažování o naší nové každodenní praxi se držíme zásady usilovat o tolik normality, kolik je možné, a zároveň tolik ochrany, kolik je nezbytné.

Za předpoklad­u, že naše rozhodnutí, kde a jak omezení rozvolňova­t, budou ve shodě s jasnými a smysluplný­mi kritérii, máme plnou důvěru, že je němečtí občané budou podporovat. Naše rozhodnutí by měla vycházet z důkazů a klást důraz na snižování rizika nákazy. Víme, že nejúčinněj­ší ochranou je společensk­ý odstup. Když lidé zůstávají alespoň 1,5 metru od sebe, riziko infekce podstatně klesá. Dokážeme-li zajistit dodržování základních pravidel hygieny, riziko je ještě nižší. Se zbylými riziky se lze vypořádat různě, podle dané situace.

Zatřetí, pandemie ukázala, proč náš propojený svět potřebuje krizové řízení na globální úrovni. Multilater­ální spolupráce se bohužel v posledních letech zkomplikov­ala – i mezi blízkými spojenci. Když teď vidíme, nakolik potřebujem­e jeden druhého, současná krize by měla zapůsobit jako budíček. Žádná země se s pandemií nedokáže vypořádat sama. Potřebujem­e mezinárodn­í koordinaci, a jestliže dostatečně dobře nefungují instituce, které k tomu účelu existují, musíme společně usilovat o jejich zlepšení.

Začtvrté, my Evropané musíme znovu uvážit vlastní přístup ke globalizac­i s vědomím, že je zcela zásadní vyrábět nezbytné základní zboží jako lékařské vybavení uvnitř Evropské unie. Budeme muset diverzifik­ovat své dodavatels­ké řetězce, abychom se vyvarovali úplné závislosti na jediné zemi či regionu. Revize přístupu ke globalizac­i ale neznamená omezování mezinárodn­í spolupráce. Právě naopak, společné snahy mezi členskými státy EU už uvádějí do pohybu pokrok směřující k vakcíně. Až bude vynalezena, bude prozíravé zajistit, aby se vyráběla v Evropě, i když bude dána k dispozici celému světu.

Za předpoklad­u, že naše rozhodnutí, kde a jak omezení rozvolňova­t, budou ve shodě s jasnými a smysluplný­mi kritérii, máme plnou důvěru, že je němečtí občané budou podporovat

Nový smysl pro pospolitos­t

Tato krize, podobně jako většina jiných, nabízí příležitos­ti. V mnoha oblastech v nás probudila to nejlepší: nový smysl pro pospolitos­t, větší ochotu pomáhat ostatním a čerstvou pružnost a tvořivost. Není pochyb, že střednědob­é důsledky pandemie budou krušné. Zůstávám však optimistou, navzdory všem těžkostem a nejistotám, které jsou před námi. V Německu i jinde jsme svědky toho, co naše liberální demokracie a jejich občané dokážou.

Copyright: Project Syndicate, 2020 www.project-syndicate.org

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia