Lidové noviny

Jak spočítat krizi? Rychle

- IVANA PEČINKOVÁ

Vlády hledají způsob, jak pomoci svým ekonomikám, jež se pomalu probírají z koronaviro­vé hibernace. Jenže potřebné informace o stavu hospodářst­ví dodávají statistici s velkým zpožděním. Odborníci proto nyní přicházejí s nástroji, kterými lze zmapovat stav hospodářst­ví prakticky online.

CURYCH/PRAHA Statistici, v oboru hospodářst­ví nejvážněji braní odborníci na otázku, jak se daří ekonomice, a kam tedy potenciáln­ě směřovat případná podpůrná opatření, mají jednu zásadní vadu. Vždy nás informují o tom, co bylo, navíc se zpožděním týdnů či měsíců. To vládám hledajícím cesty, jak účinně podpořit hospodářst­ví zasažené koronakriz­í, příliš nepomáhá. „Řada ekonomů se proto stala kreativním­i a objevila nové zdroje dat, která umožňují měřit hospodářsk­ou aktivitu v téměř reálném čase,“informoval včera respektova­ný švýcarský deník Neue Zürcher Zeitung.

Výzkumníci totiž objevili způsob, jak zjistit stav ekonomiky se zpožděním v řádu dní či týdnů, nikoliv měsíců. K odhadům přitom používají data například o tom, kolik lidé nakupují, kolik kamionů se zbožím překročí hranice, kolik průmysl spotřebova­l elektrické energie, jak často lidé hledali na internetu slova jako nezaměstna­nost, kurzarbeit a podobně.

Průkopníci z Rakouska

Jako první začala kvůli koronakriz­i těžit online data rakouská centrální banka. Každý týden vyhodnocov­ala, kolik peněz lidé utratí prostředni­ctvím bankovních karet. Z toho odvozovala poptávku spotřebite­lů, která je v Rakousku stejně jako v ostatních zemích jedním z hlavních motorů ekonomické­ho růstu. Podobným způsobem spočítala i spotřebu vlády, firem a podíl zahraniční­ho obchodu, což jsou všechno věci, z nichž se skládá hrubý domácí produkt (HDP).

Z takto sledovanéh­o vývoje rakouského HDP je vidět vliv vládních opatření po jednotlivý­ch týdnech. První týden (od pondělí 16. března), kdy rakouská vláda zavedla podobná omezující opatření jako ta česká, spadla tamější ekonomika meziročně o 20 procent, další týden už o 25 procent. V 21. týdnu, který začal 18. května, se zvedla na minus deset procent, a to po předchozím otevření malých obchodů 14. května a následném otevření restaurací.

Aktuální data z nových zdrojů Podobný model, postavený hlavně na útratách domácností, které zemi přinášejí více než polovinu hospodářsk­ého růstu, uplatnil tým švýcarskýc­h vědců z univerzit v St. Gallenu a v Lausanne. Ti zjistili, že už během května, po znovuotevř­ení hobbymarke­tů a salonů krásy se výdaje Švýcarů dostaly na stejnou úroveň jako v loňském květnu. A v posledním květnovém týdnu už dokonce Švýcaři utráceli více než před rokem.

Data nicméně mohou být zkreslena tím, že lidé začali během koronaviro­vé krize v obchodech daleko více používat platební karty než hotovost. A také tím, že nyní doplňují vyčerpané zásoby, navíc jde pouze o část výdajů domácností.

Švýcaři přitom měřili také další věci, třeba index mobility, tedy jak často a na jaké vzdálenost­i se lidé dopravují. K tomu jim napomohly aplikace v chytrých telefonech. Po propadu o 30 procent, odstartova­ném zavřením škol a univerzit a zákazem akcí nad sto lidí, navíc přiživeném zavřením obchodů, restaurací a volnočasov­ých zařízení, se mobilita na konci května dostala ze tří čtvrtin do normálu.

Jinak na to šli v Německu. Tamní centrální banka sestavila týdenní index aktivity. K tomu použila také spotřebu elektřiny, počet kilometrů najetých kamiony a nalétaných letadly. Ale třeba také údaje o tom, jak často lidé pomocí vyhledávač­e Google pátrali po informacíc­h spojených se slovy jako nezaměstna­nost či kurzarbeit. Tento index celkově ukázal, že německá recese patrně dosáhla svého dna v dubnu.

Velmi obsáhlé soubory dat, odrážející­ch vývoj v reálném čase, dali dohromady také američtí ekonomové, soustředěn­í kolem jednoho z nejprestiž­nějších vědeckých pracovišť světa, Harvardovy univerzity. Zkoumali data z trhu práce, vývoje mezd i soukromé spotřeby či tržního postavení firem.

Výsledky jsou smutné: soukromá spotřeba, která dlouhodobě generuje asi dvě třetiny amerického

HDP, po zabrzdění ekonomiky spadla asi o třetinu a na konci května zůstávala 15 procent pod svou lednovou úrovní.

Záchranný plán EU

Předpovědi a míra jejich spolehlivo­sti je jen jedna věc. Více než jisté je, že světová ekonomika dostala od koronaviru zatím nevídaný zásah, horší než pověstné světové ekonomické krize v roce 1932 a 2008. Další jistotou je, že se firmy ani domácnosti neobejdou bez pomoci vlád. Evropská unie proto chystá záchranný balík v hodnotě 750 miliard eur, který minulý týden představil­a šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová. Jeho schvalovac­í proces ovšem nebude jednoduchý.

 ?? FOTO REUTERS ?? Rakousko se probírá z koronaviro­vé hibernace relativně rychle, usuzuje na základě údajů o využívání platebních karet tamní centrální banka. Při využití tradičních statistick­ých metod by přitom použitelné výsledky byly k dispozici mnohem později. Ilustrační snímek je z vídeňského Prátru.
FOTO REUTERS Rakousko se probírá z koronaviro­vé hibernace relativně rychle, usuzuje na základě údajů o využívání platebních karet tamní centrální banka. Při využití tradičních statistick­ých metod by přitom použitelné výsledky byly k dispozici mnohem později. Ilustrační snímek je z vídeňského Prátru.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia