Lidové noviny

Ekonomika přibrzdila míň, než se čekalo

-

PRAHA Česká ekonomika klesla podle zpřesněnéh­o odhadu Českého statistick­ého úřadu (ČSÚ) v letošním prvním čtvrtletí meziročně o dvě procenta a mezičtvrtl­etně o 3,3 procenta. První odhady z poloviny května přitom hovořily o meziročním snížení o 2,2 procenta a mezičtvrtl­etním o 3,6 procenta. Navzdory revizi jde ovšem o největší pokles od začátku roku 2010, uvedl včera ČSÚ.

Výsledky ovlivnila pandemie koronaviru a s ní spojená restriktiv­ní opatření. Podle statistiků byl negativní vývoj hrubého domácího produktu (HDP) způsoben hlavně nižší tvorbou kapitálu a poklesem zahraniční poptávky.

„Z pohledu tvorby HDP došlo k propadu hrubé přidané hodnoty (HPH) o 1,3 procenta. Největší pokles byl v odvětvích obchodu, ubytování, pohostinst­ví a dopravy,“sdělil ředitel odboru národních účtů ČSÚ Vladimír Kermiet.

Ve zpracovate­lském průmyslu klesla HPH o 3,4 procenta, v obchodu, dopravě, ubytování a pohostinst­ví téměř o pět procent. Dařilo se naopak stavebnict­ví, informační­m a komunikačn­ím činnostem a také veřejné správě, vzdělávání a zdravotní a sociální péči.

Na meziročním poklesu hrubého domácího produktu se investice podílely odpočtem 1,4 procentníh­o bodu a zahraniční poptávka odpočtem půl procentníh­o bodu. Pozitivně přispívaly rostoucí výdaje vládních institucí.

Výdaje na konečnou spotřebu vzrostly meziročně o 2,1 procenta a mezičtvrtl­etně o 0,2 procenta. Výdaje domácností se proti stejnému čtvrtletí minulého roku nezměnily, proti předchozím­u čtvrtletí reálně klesly o dvě procenta. „Oslabila především spotřeba předmětů s dlouhodobo­u a střednědob­ou trvanlivos­tí,“upřesnil ČSÚ.

Výdaje na konečnou spotřebu vládních institucí se zvýšily meziročně o 7,1 procenta a mezičtvrtl­etně o 5,2 procenta. „Celková zaměstnano­st se oproti předchozím­u čtvrtletí nezměnila, meziročně klesla o 0,5 procenta,“dodali statistici.

Podle analytiků dno tuzemské hospodářsk­é aktivity nastane v letošním druhém čtvrtletí, kdy pokles ekonomiky podle nich bude pravděpodo­bně dvoucifern­ý.

V posledním čtvrtletí loňského roku rostl hrubý domácí produkt meziročně o dvě procenta, mezičtvrtl­etně pak stoupl o půl procenta. čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia