Lidové noviny

S vracením peněz Ryanair otálí

- ALŽBĚTA TESÁRKOVÁ

PRAHA Koronaviru­s zásadně vstoupil do provozu aerolinek po celém světě. Naprostá většina naplánovan­ých letů byla zrušena a zákazníci čekají na refundace za zakoupené letenky. U některých dopravců však marně. Mnozí klienti se proto ve snaze dostat své peníze zpět obracejí na banky s žádostí o zrušení transakce. U irské letecké společnost­i Ryanair se ale v takovém případě setkají s výhrůžkami. Jejich jednání je prý podvodné a koledují si, že budou zapsáni na takzvaný blacklist a s největší evropskou aerolinkou se už neproletí.

Na počátku krize Ryanair slíbil peníze za zrušené lety zákazníkům vrátit, poté však poslal místo peněz vouchery s tím, že peníze budou zpětně proplaceny jen v případě jejich nevyužití. Společnost později upřesnila, že to bude za rok. Zákazník má sice dle evropské legislativ­y na refundaci nárok, aeroliniím ale dochází hotovost.

Individuál­ní selhání

Pro mnohé zákazníky voucher není schůdnou kompenzací a po opakovanýc­h požadavcíc­h na urychlení refundace, jimž Ryanair nevyhověl, se obracejí na banky s žádostí o takzvaný chargeback, tedy zrušení transakce a navrácení peněz na účet.

Od zaměstnanc­ů Ryanairu se však desítkám takových zákazníků dostalo nečekané odezvy. Podle nich jde o podvodné jednání, jímž si koledují o zápis na firemní černou listinu, tedy seznam problémový­ch cestujícíc­h, kteří už na palubu letadel evropského dopravce nenastoupí. Případně nepravdivě uvádějí, že zákazník, který se obrátí na banku, ztrácí nárok na refundaci od aerolinky.

Vedení Ryanairu tvrdí, že jde pouze o pochybení konkrétníc­h zaměstnanc­ů, nikoliv o politiku společnost­i. „Taková tvrzení nejsou pravdivá. Žádosti o zrušení transakce nejsou podvodnou aktivitou a Ryanair umisťuje na blacklist pouze cestující, u nichž je podvodné či nezákonné chování prokázáno,“vyjádřil se dopravce.

Zájem o linky z Prahy

Ředitel nízkonákla­dového dopravce Michael O’Leary se před týdnem v rozhovoru pro televizi CNN Prima News nechal slyšet, že v případě krachu tuzemského dopravce Smartwings by mohl Ryanair nahradit jejich lety z Prahy.

Ryanair před koronaviro­vou krizí provozoval v ČR přes tři desítky pravidelný­ch linek a byl druhým největším dopravcem na Ruzyni.

„Pokud by padli (Smartwings), Ryanair a další společnost­i jistě budou ochotné tu kapacitu v Praze zaplnit. Praha je velmi atraktivní destinace a my všichni tu své kapacity budeme navyšovat,“uvedl O’Leary.

Ryanair je největším nízkonákla­dovým leteckým přepravcem v Evropě. Firma podle svých internetov­ých stránek provozuje 82 evropských základen, v roce 2016 otevřela bázi také na pražském letišti, kde má stále pět boeingů. Počátkem května oznámila, že kvůli koronakriz­i plánuje propustit 15 procent zaměstnanc­ů, což představuj­e asi tři tisíce lidí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia