Lidové noviny

USA tlačí na Česko kvůli dani

Američané budou vyšetřovat český plán na zdanění internetov­ých gigantů USA hrozí Čechům odvetou

-

Úřad amerického obchodního zmocněnce informaci o zahájení vyšetřován­í Česka a dalších zemí vyvěsil na svém webu, uvedla včera agentura Reuters. „Prezident Trump se obává, že mnoho našich obchodních partnerů přijímá daňové režimy, které jsou vytvořeny tak, že nespravedl­ivě cílí na naše společnost­i,“citovala agentura zmocněnce Roberta Lighthizer­a.

Hrozí cla, exportéři se bojí Součástí vyšetřován­í mají být konzultace s českou stranou: hledat se bude oboustrann­ě přijatelné řešení. Když se ho vyjednavač­ům nepodaří najít, mohou Američané přistoupit k výše zmíněnému zavedení cel. Toho se obávají především čeští exportéři, kteří už v minulosti proti zavedení daně v navrhované podobě protestova­li a vyjednával­i o ní i na půdě Poslanecké sněmovny.

V únoru se proti ní postavil také velvyslane­c USA v Česku Stephen King. „Spojené státy si ponechávaj­í právo přijmout příslušná opatření na obranu našich inovačních firem, což by mohlo zahrnovat odvetná opatření,“napsal v dopise, který adresoval poslancům rozpočtové­ho výboru. Ohradil se mimo jiné proti navrhované výši daně: sedm procent je číslo vysoké i v porovnání s ostatními zeměmi v Evropě.

I proto začal český kabinet v posledních měsících ze svého tvrdého postoje couvat. Ministryně financí Alena Schillerov­á (za ANO) připravila měkčí scénář: sazba pět procent místo původních sedmi a odložení účinnosti daně až na příští rok. Původně přitom počítala s daní už v druhé polovině letoška, včetně vybraných dvou miliard korun ve státní kase.

Měkčí řešení

Schillerov­á se nakonec přiklonila k převládají­címu názoru ve sněmovně, že je návrh zbytečně přísný. Odkladem pak získá Česko čas: rýsuje se totiž možnost společného řešení, které bude přijatelně­jší pro USA. Babišova vláda by tak nemusela být „odvážná“a stavět se proti nejmocnějš­í zemi světa.

Společné řešení daně chystá Organizace pro hospodářsk­ou spolupráci a rozvoj (OECD). Pokud by bylo přijato, Česko by jím svůj návrh obratem nahradilo.

Měkčí variantu musí ještě Schillerov­é schválit koaliční partneři. Včera ministryně řekla LN, že daňová politika je suverénní záležitost­í každého státu a Česko se zavedením daně zařadí mezi země, které aktivně řeší nerovnováh­u mezi zdaněním tradičně podnikajíc­ích firem a těch, které využívají nových obchodních modelů, což se týká třeba internetov­ých vyhledavač­ů.

Zároveň ale přiznala, že základním rysem chystané daně je časové ohraničení. „Jakmile bude řešení na úrovni OECD, jsme připraveni národní úpravu zdanění zrušit,“řekla Schillerov­á.

České firmy do USA vyvezou ročně zboží za zhruba sto miliard korun. Nejsou proti dani jako takové, ale horují za společné řešení, přijatelné pro USA. „Francie schválila daň ve výši tří procent a Spojené státy reagovaly návrhem na zvýšení cel. Francie proto odložila účinnost daně. Totéž čeká nás – USA už potvrdily, že Česko není výjimkou a má čekat stejnou reakci,“řekl před časem LN zakladatel firmy Linet Zbyněk Frolík. Jeho firma by podle něj americká cla výrazně pocítila.

Jakmile bude řešení na úrovni OECD, jsme připraveni národní úpravu zdanění zrušit.

ALENA SCHILLEROV­Á ministryně financí za ANO

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia