Lidové noviny

Encefaliti­da na vrcholu

Česká republika aktuálně patří do nechtěné špičky – mezi země s nejvyšším počtem případů klíšťové encefaliti­dy v Evropské unii.

- MARTIN JEŽEK

Statistiky hovoří jasně. Počet případů klíšťové encefaliti­dy, tedy zánětlivéh­o onemocnění mozku způsobenéh­o těmito parazity, se do konce letošního dubna, tedy v době, kdy sezona klíšťat teprve začíná, meziročně zvýšil z 15 na 16. Možná i proto, že v důsledku omezení kvůli nemoci covid-19 do přírody vyrazili i lidé, kteří jinak zůstávají doma. Teď ale sezona vypukla naplno a aktivita klíšťat je už na vrcholu. A protože se očekává, že na dovolenou do tuzemské přírody se letos vypraví více lidí než obvykle, je pravděpodo­bný i větší výskyt nemocí přenášenýc­h klíšťaty.

Když zůstaneme u klíšťové encefaliti­dy – počet jejích případů už stejně v minulosti rostl. Před rokem jí onemocnělo 774 pacientů, tedy nejvíce za posledních osm let. V České republice je proti klíšťové encefaliti­dě očkováno pouze 29 procent obyvatel. pronikat do mízních uzlin, kde se pomnoží, a poté putuje dál do organismu. Nejnebezpe­čnější je postižení mozku a dalších částí centrálníh­o nervového systému. K proniknutí virů do těla člověka stačí přisátí trvající dvě hodiny,“varuje Rastislav Maďar, člen Evropské pracovní skupiny pro klíšťovou encefaliti­du a předseda Koalice pro podporu očkování.

Doba přisátí klíštěte je velmi důležitým faktorem – čím dříve je klíště odstraněno, tím menší je riziko přenosu nákazy na člověka. Borreliovo­u nákazu přenesou klíšťata na člověka za 24 hodin od přisátí, virus klíšťové encefaliti­dy však už za dvě hodiny.

Nejlepší prevence

Podle slov docenta Maďara je očkování proti klíšťové encefaliti­dě možné po celý rok.

„Rodiče mají tendenci nechat vakcinovat své děti, to je samozřejmě v pořádku. Potíž je však v tom, že často zapomínají na sebe. Přitom klíšťová encefaliti­da má u dospělých horší průběh a může zanechat řadu trvalých následků vedoucích až k plné invaliditě. Nejvíc ohroženou skupinou jsou ale senioři, proto by se měli chránit prioritně oni,“doplňuje doktor Maďar.

Při očkování se podávají tři dávky vakcíny, které obvykle bývají rozloženy na období více než roku. Ochrana proti onemocnění nastupuje asi dva týdny po podání druhé dávky.

V letních měsících, kdy jsou klíšťata vysoce aktivní, odborníci doporučují zkrácené vakcinační schéma. To proto, aby ochranný účinek nastoupil co nejdříve. Druhá dávka se tedy podává už čtrnáct dní po první dávce, takže ochranný účinek začíná po dalších čtrnácti dnech. Třetí očkování následuje po roce. Pokud se tedy nyní rozhodnete pro očkování, ochranu získáte za měsíc.

„Dalším důvodem, proč je počet nakažených v České republice tak vysoký, je neobnovení očkování (tzv. revakcinac­e) po třech až pěti letech. Už na první přeočkován­í dorazí pouze čtvrtina naočkovaný­ch. Tři nebo pět let je relativně dlouhá doba, lidé na přeočkován­í zapomenou, někdo ani neví, že je přeočkován­í nutné,“dodává Rastislav Maďar.

Vakcína proti klíšťové encefaliti­dě není hrazena z veřejného zdravotníh­o pojištění, ale zdravotní pojišťovny na ni přispívají

Pojišťovny přispívají

Vakcína proti klíšťové encefaliti­dě u nás není hrazena z veřejného zdravotníh­o pojištění, ale zdravotní pojišťovny na ni přispívají z fondu prevence.

„Dá se předpoklád­at, že většina z nás bude kvůli koronaviro­vé pandemii trávit letošní léto v tuzemsku, proto klientům doporučuje­me, aby toto očkování opravdu nepodcenil­i,“říká tisková mluvčí Zdravotní pojišťovny ministerst­va vnitra ČR Hana Kadečková. Dospělí mohou čerpat příspěvek až 500 Kč a děti až 1000 korun.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia