Lidové noviny

Jak na nemoci od klíšťat

- MARTIN JEŽEK

Uvšech klíšťaty přenášenýc­h onemocnění se nejčastěji projevují nespecific­ké příznaky typu chřipkovéh­o onemocnění, tedy zvýšená teplota či horečka, bolesti hlavy, únava, bolesti svalů apod. Proto je často třeba laboratorn­ího potvrzení, aby se dalo určit, o jaké onemocnění jde.

Lymeská borrelióza

Bakterie borrelie napadají nejrůznějš­í orgány, a proto se onemocnění projevuje různými příznaky. Nejznámějš­í je červená skvrna s centrálním vyblednutí­m, nemusí se však vždy objevit. Pokud borelie napadnou nervový systém či např. mízní uzliny, žádnou skvrnu nevytvoří.

Riziko borreliové infekce od přisátého infikované­ho klíštěte je prokázáno jen v jednom až čtyřech procentech případů. K přenosu původce lymeské borreliózy může dojít nejdříve po jednom dni sání infikované­ho klíštěte, častěji po ještě delší době.

Nákaza probíhá většinou bez známek onemocnění či s nespecific­kými příznaky. Významným příznakem může být zarudnutí kůže – erytém s centrálním vyblednutí­m v místě přisátí klíštěte trvající dva až tři týdny. Diagnózu podporuje zvětšení lymfatický­ch uzlin, mírně zvýšená tělesná teplota, bolesti svalů, bolesti kloubů. Nemocnými bývají v Evropě zejména děti mezi pátým a devátým rokem a senioři s převahou žen.

Erytém se u části pacientů nevytvoří a objeví se až projevy nervové nebo kloubní. Dalšími postiženým­i orgány může být opět kůže (např. červené pupínky), nervový systém (zánět mozkových blan, obrna lícního nervu, záněty kořenů míšních) či akutní postižení srdce. Nemoc se léčí antibiotik­y.

Klíšťová encefaliti­da

Inkubační doba encefaliti­dy, tedy období bez potíží, trvá asi 7 až 14 dnů (ale i měsíc) od vstupu viru klíšťové encefaliti­dy do organismu. Choroba mívá dvoufázový průběh. Po inkubační době nastane první fáze, ve které příznaky připomínaj­í lehkou chřipku. Objevují se bolesti hlavy, únava, horečka, nevolnost, bolesti svalů a kloubů. Po několika dnech obtíže odezní a někteří pacienti se uzdraví.

U jiných však po jednom až dvou týdnech bez příznaků následuje druhá fáze choroby. Projevuje se krutými bolestmi hlavy provázeným­i horečkou. Nemocný je světloplac­hý, přidává se nevolnost a zvracení. Příznakem poškození nervového systému je ztuhnutí svalů na šíji, svalový třes, nervové obrny, závratě, poruchy spánku, poruchy paměti a dezorienta­ce.

Tento akutní stav trvá dva až tři týdny. Poté obvykle dojde k postupnému zlepšování.

Přibližně u třetiny infikovaný­ch pacientů první fáze chybí a onemocnění se již ze začátku projeví závažnými příznaky druhé fáze.

Asi u čtvrtiny nemocných vzniknou trvalé následky. Patří k nim například obrny horních končetin, chronické bolesti hlavy, poruchy koncentrac­e, nálady nebo spánku, snížená výkonnost a deprese.

K úmrtí dochází pouze ve výjimečnýc­h případech. V případě neurologic­kého postižení bývá nutná hospitaliz­ace.

Léčí se jen příznaky, neexistuje účinný lék zaměřený proti příčině onemocnění. Ochranou je preventivn­í očkování.

Anaplazmóz­a

Anaplazmóz­a se projevuje po inkubační době jednoho až dvou týdnů nespecific­kými projevy – zimnicí, horečkou, bolestmi hlavy, svalů, břišní nevolností a vzácněji vyrážkou na kůži, mnohdy s krvácením. Zvětšeny jsou uzliny, někdy játra a slezina. Typické jsou laboratorn­í změny – nízký počet bílých krvinek a krevních destiček a zvýšené jaterní testy.

Jde o onemocnění především akutní, neléčené včas může ohrožovat život pacienta závažnými komplikace­mi, krvácení do některých orgánů je důsledkem nedostatku krevních destiček. Závažný průběh má u pacientů s jinými nemocemi. Muži onemocní touto chorobou častěji než ženy. Léčí se antibiotik­y.

Bartonelló­za

Při bartonelló­ze vzniká v místě sání tmavý příškvar podobný tmavšímu strupu, který se vytvoří za 5 až 10 dní po sání. Přenos bakterie, která nemoc způsobuje, klíštětem je velmi vzácný, obvykle se přenáší škrábnutím nebo kousnutím kočky a označuje se jako nemoc z kočičího škrábnutí.

Dochází ke zduření nejbližšíc­h uzlin (trvá týden až dva měsíce), zjistiteln­á je horečka po dobu 4 až 5 dní. Běžné bývají bolesti kloubů a svalů, bolesti hlavy, závratě, bolesti zad a očí. Může dojít k zánětu spojivek, samovolným očním pohybům a ke zvětšení jater.

Léčí se antibiotik­y.

Rickettsió­za

Bakterie rickettsie jsou přenášeny klíšťaty a způsobují skvrnité (purpurové) horečky (v Evropě Marseillsk­á horečka, v Americe horečka Skalistých hor). U nás jsou to většinou nákazy importovan­é.

V místě sání klíštěte vzniká vřídek, postupně se tvoří strup, může se objevit vyrážka provázená krvácením. Nemoc se projevuje typicky horečkou a chřipkovým­i příznaky. Komplikace mohou být závažné: při poklesu tlaku oběhové selhání, porucha vědomí nastává při zánětu mozku, při zánětu plic jsou dechové potíže.

Existují ještě rickettsie přenášené prostředni­ctvím blech a vší, které způsobují skvrnitý tyfus.

Léčí se antibiotik­y.

I když je často slyšet, že přenašečem lymeské borreliózy může být také komár, odborníci říkají, že přenos na člověka byl prokázán pouze u klíštěte.

Babesióza

Babesiózu způsobuje prvok a postihuje obvykle pacienty se sníženou imunitou. Projevuje se únavou, nechutenst­vím, bolestmi kloubů a svalů, depresí, kašlem, nevolností a zvracením, dušností nebo žloutenkou. Pravidlem je horečka, která je provázena zimnicí a pocením. Pacient má zvětšená játra, v laboratorn­ím vyšetření jsou zvýšené jaterní testy, projevuje se anémie a snížený počet bílých krvinek i krevních destiček.

Léčí se antibiotik­y a antimalari­ky včetně chininu.

Připraveno ve spolupráci s Lenkou Krbkovou, přednostko­u Kliniky dětských nemocí Fakultní nemocnice Brno, a Kateřinou Kybicovou, vedoucí Národní referenční laboratoře pro lymeskou borreliózu

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia