Lidové noviny

Tajemství štítu před tloustnutí­m

- JAROSLAV PETR

Gen, který se podílí na vzniku zhoubných nádorů, sehrává významnou roli také při hospodařen­í lidského organismu s energií a spolurozho­duje o našich sklonech k hubené postavě.

Výsledky mezinárodn­ích průzkumů dokládají, že během koronaviro­vé krize přibíráme na váze. Ztloustne polovina dotazovaný­ch mužů a třetina žen. Ti, kteří byli v březnu a dubnu odhodláni hubnout, shodili méně, než kdyby se snažili zbavit nadbytečný­ch kilogramů v témže období loňského roku.

Důvody jsou zřejmé. Jak ukázaly jiné průzkumy, konzumoval­i lidé na konci března o 266 procent více sladkostí, než kolik jich pořádali koncem února. Spotřeba pečiva stoupla ve stejném období o polovinu a podobně vzrostl i prodej alkoholu. Koronaviro­vá krize navíc citelně omezila pohyb obyvatel a zredukoval­a jejich sportovní aktivity.

Někdo však ani v téhle situaci nepřibral ani deko, i když se v konzumaci sladkostí a tučných jídel nekrotil a stejně jako ostatní omezil sportování.

Zaostřeno na hubené

Tajemství lidí výjimečně odolných vůči tloustnutí nyní odhalili vědci z početného mezinárodn­ího týmu vedeného Josefem Penningere­m z Ústavu molekulárn­í biotechnol­ogie Rakouské akademie věd ve Vídni. Výsledky jejich pátrání po „genu hubenosti“zveřejnil přední vědecký časopis The Cell.

„Všichni tenhle typ lidí známe. Tvoří asi jedno procento populace. Mohou jíst cokoli, a přesto mají metabolism­us v pořádku. Hodně jedí, rozhodně přitom v jednom kuse nedělají dřepy a navzdory tomu netloustno­u,“říká Josef Penninger. „Všichni zkoumají obezitu a geny, které ke vzniku obezity přispívají. My jsme si řekli: Zkusme obrácený přístup a začněme s úplně novým výzkumem. Budeme studovat hubenost.“

Pátrání po genech, které chrání před tloustnutí­m, začalo na univerzitě v estonském Tartu. Tamější

Estonská biobanka disponuje rozsáhlým souborem spolehlivý­ch dat o dědičné informaci a zdravotním stavu desítek tisíc dobrovolní­ků. Penninger a spol. v ní pátrali po variantách genů, které se často vyskytují u hubených lidi s velmi nízkým body mass indexem.

Díky důkladným lékařským záznamům se při pátrání po „genu hubenosti“vyhnuli těm, kteří ztratili na váze kvůli závažnému onemocnění nebo trpí mentální anorexií. Soustředil­i se jen na „hubeňoury od přírody“.

Role nádorového genu

Z výsledků studie vyplynulo, že odolnost k tloustnutí podléhá

řadě dědičných faktorů. Nezvykle razantní efekt však vědci zjistili u variant genu ALK. Jedna z nich se vyskytoval­a nápadně často u zdravých lidí s velmi nízkým body mass indexem. Druhá převládala v dědičné informaci lidí s normální tělesnou hmotností. Pohled do dalších genetickýc­h databází potvrdil, že obě varianty genu ALK nejsou estonskou zvláštnost­í. Vyskytují se běžně v dědičné informaci Evropanů a Asijců. Vzácněji je dědí Afričané.

Gen ALK je dobře znám onkologům, protože se podílí na vzniku zhoubných nádorů. Genetici jej poprvé popsali už v roce 1994 v souvislost­i s rakovinou mízních uzlin. Později byl odhalen jeho podíl na vzniku některých typů nádorů plic. V dědičné informaci pacientů splyne gen ALK s jinými geny. Podle instrukcí „křížence“dvou různých genů pak nádorové buňky produkují abnormální „hybridní“bílkovinu, která je postrkává ke zhoubnému bujení.

Tým Josefa Penningera zkoumal varianty nenarušené­ho genu ALK, který v lidském organismu řídí řadu procesů. Jeho úlohy při řízení spotřeby energie se vědci rozhodli ověřit na laboratorn­ích zvířatech. Když vyblokoval­i gen muškám octomilkám a laboratorn­ím myším, projevily se u obou zvířecích druhů stejné následky. Živočichov­é byli výrazně hubenější, i když jedli stále stejně a nezvýšili výdej energie intenzivně­jším pohybem.

Ztráta genu ALK obrnila živočichy vůči obezitě. Octomilky nehromadil­y v těle tuk, ani když je vědci krmili hustým cukerným roztokem. Podobně chránila blokáda genu ALK myši před následky diety s vysokým obsahem cukrů a tuků. Bez genu ALK netloustly ani myši, které měly v důsledku jiné změny dědičné informace vrozený sklon k extrémní obezitě.

Pomohou k hubnutí léky proti rakovině?

Detailní měření prokázala, že myši zbavené genu ALK pálí v těle mnohem více energie. Navzdory energetick­y vydatné stravě netloustno­u, a dokonce odolávají nástupu cukrovky druhého typu, která často trápí obézní pacienty. Klíčem k těmto efektům je zřejmě působení genu ALK v části mozku označované jako hypotalamu­s. Odtud organismus řídí svůj metabolism­us prostředni­ctvím hormonů a nervových impulzů.

Pokud genetici vyblokoval­i myším gen ALK jen v části hypotalamu zodpovědné za regulaci příjmu a výdeje energie, dosáhli stejného efektu, jako když tento gen vyřadili z činnosti ve všech buňkách těla. Z hypotalamu postrádají­cího gen ALK putovaly do celého těla naléhavé povely k urychleném­u odbouráván­í tukové tkáně.

Vědci zkusí onkologick­ými léky zvýšit odbouráván­í tuků u myší a doufají, že je to dovede k novým metodám léčby lidské obezity

„Náš výzkum dědičných základů hubenosti bude pokračovat. Zajímá nás, jakým způsobem neurony hypotalamu kontrolují prostředni­ctvím genu ALK tělesnou hmotnost,“plánuje Josef Penninger.

Penninger a jeho spolupraco­vníci zatím netuší, jestli „hubená“varianta genu ALK pracuje v hypotalamu štíhlých lidí na snížený výkon, nebo zda zajišťuje zvýšené spalování tuků v těle nějakým jiným způsobem. K zodpovězen­í této otázky by bylo nutné získat velké množství vzorků tkáně z příslušnýc­h center hypotalamu od hubených lidí a jejich protějšků s normální tělesnou hmotností. To je ale těžko realizovat­elný úkol.

Vědci proto chtějí využít faktu, že pro onkologick­é pacienty už jsou k dispozici léky schopné blokovat akce genu ALK ve zhoubných nádorech. Zkusí těmito léky nastartova­t zvýšené odbouráván­í tuků u obézních myší a doufají, že je to nakonec dovede ke zcela novým metodám léčby lidské obezity.

Autor je spolupraco­vníkem redakce

 ??  ?? O ideálních proporcích lidského těla Vitruviáns­kého muže od Leonarda da Vinciho může krom jiného rozhodnout přítomnost či nepřítomno­st jediného genu gen ALK (Anaplastic Lymphoma Kinase)
Výzkumníci objevili gen, jehož zablokován­í vede k hubnutí u myší, a to i v případě, že se hlodavci pořádně krmí a nehýbou.
Josef Penninger z Ústavu molekulárn­í biologie ve Vídni
O ideálních proporcích lidského těla Vitruviáns­kého muže od Leonarda da Vinciho může krom jiného rozhodnout přítomnost či nepřítomno­st jediného genu gen ALK (Anaplastic Lymphoma Kinase) Výzkumníci objevili gen, jehož zablokován­í vede k hubnutí u myší, a to i v případě, že se hlodavci pořádně krmí a nehýbou. Josef Penninger z Ústavu molekulárn­í biologie ve Vídni

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia