Lidové noviny

Ten mrtvý jsem mohl být já, vzpomíná basketbali­sta

- PETR KOTEN NEW YORK

Ten pocit dobře zná. Spoutaný a znehybněný. Obestoupen­ý policisty. Thaba Sefoloshu zatkli před pěti lety v New Yorku. A byl to bolestivý zážitek.

Při zákroku mu zlomili nohu a on přišel o závěr sezony NBA. S čerstvým úmrtím George Floyda se švýcarském­u basketbali­stovi s kořeny v Jižní Africe traumata vrátila.

Osmiminuto­vou smrt ve videozázna­mu označuje šestatřice­tiletý veterán NBA za moment, při němž se zhrozil. „Vždyť jsem to mohl být já,“ulevil si Sefolosha při rozhovoru pro agenturu AP.

Jeho příběh ukázal, jak snadné je přijít k úhoně, pokud si na vás zasednou příslušníc­i amerických bezpečnost­ních složek.

A Sefolosha není v NBA jediný – před dvěma lety se hrubého zacházení dostalo Sterlingu Brownovi. Kvůli špatnému parkování byl zpacifikov­án taserem.

Oběma se politici i policejní šéfové veřejně omlouvali. Sefolosha žádal 50 milionů dolarů na odškodném, nakonec se od New Yorku spokojil se čtyřmi a peníze daroval právním poradnám. Brown odmítl nabízených 400 000 dolarů a jeho případ míří k soudu.

Švýcar se dostal do konfliktu s policisty v dubnu 2015 před nočním klubem v newyorské čtvrti Chelsea. V podniku ten večer bodli nožem Chrise Copelanda, jiného hráče NBA, a další dva muže. Přivolaní policisté na místě zadrželi všechny hosty.

Nepřiměřen­ý policejní zásah Podle Sefoloshov­y verze, kterou však podporuje soudní rozhodnutí, mu nepomohlo ani to, že se od počátku podroboval všem pokynům.

Policisté na něj i přesto byli hrubí. Ohradil se. Zlomená noha. Několik přetrženýc­h vazů.

Sefoloshu zadrželi a obvinili hned ze tří přečinů. On odmítl dohodu se státním zástupcem a hnal případ k soudu, porota z něj po pouhých 45 minutách znovu učinila bezúhonnéh­o muže.

Krajně nepříjemno­u zkušeností si rodák ze švýcarskéh­o Vevey prošel už po třicátých narozeniná­ch, přesto v něm vyvolala nedůvěru v americký policejní a soudní systém.

„Lidi tu mluví o pár shnilých jablkách, ale víte co, podle mé zkušenosti je problém mnohem hlubší. Myslím, že je to hodně zakořeněné, abych se přiznal. To je můj upřímný názor,“hledal slova v aktuálním rozhovoru.

Sefolosha zvažoval, že se v Atlantě, svém přechodném domově, připojí k pokojnému protestu, který pořádal bostonský basketbali­sta Jaylen Brown. Nakonec odolal.

„Je to šílené, samozřejmě. Vždyť máme rok 2020. Teď už by si nikdo neměl něčím podobným procházet,“burcuje a stejně jako bývalý basketbali­sta Stephen Jackson doufá, že případ Floyd přinese Spojeným státům společensk­ou změnu.

Na chystaný návrat na palubovky po koronaviro­vé pauze i na setkání se spoluhráči se sice těší, avšak touha po titulu s Houston Rockets v něm uvadla.

Svou společensk­ou roli vnímá silněji než úlohu sportovce. Amerika umožnila Sefoloshov­i zbohatnout, ale domovem pro něj není. Po kariéře se vrací do Švýcarska.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia