Lidové noviny

Otevřeno. Cesta na Slovensko je volná

Hranice pro obyvatele Česka zcela otevřelo také Rakousko Češi uvolnění pro jižní sousedy chystají

- TOMÁŠ TOMÁNEK

PRAHA Čechům se otevírá nerušená cesta do vysokých hor. Ať již jde o populární slovenské Tatry, nebo oblíbené rakouské Alpy. A samozřejmě i za dalšími krásami obou sousedních zemí. Úderem půlnoci se totiž zvedly závory na hraničních přechodech s Rakouskem a Slovenskem, dosud spuštěné kvůli pandemii. Do těchto dvou států už mohou Češi cestovat svobodně. Znamená to překračova­t hranice i mimo oficiální „kamenné“přechody, bez testů na covid-19 a bez povinné karantény. Návrat z Rakouska ovšem zůstává komplikova­nější.

Pád omezení na hranicích se Slovenskem včera do Prahy přivezl tamní premiér Igor Matovič jako „dárek“. „Vracíme se do normálního režimu, který jsme měli předtím, než přišel vir,“komentoval to jeho český protějšek Andrej Babiš (ANO).

Připomněl, že Slovensko je pro Čechy druhým největším exportním cílem po Německu i druhou nejoblíben­ější turisticko­u destinací po přímořském Chorvatsku. „Myslím, že jde o příležitos­t, abychom se vzájemně podpořili v cestovním ruchu, protože ten je nejvíc postižen,“prohlásil Babiš. „Praha láká turisty od nás, Slovenský ráj a další krásy zase přitahují české cestovatel­e,“doplnil ho Matovič.

Slovenský politik se stal premiérem 21. března. Do Prahy přijel – věren dlouholeté tradici – na svou vůbec první zahraniční cestu. Dříve nemohl, nepustil ho vir.

Matoviče včera na Hradě přijal také Miloš Zeman. „Prezident republiky ocenil otevření česko-slovenské hranice,“řekl po schůzce jeho mluvčí Jiří Ovčáček.

O konci omezení na hranicích ve střední Evropě se mezi státy vyjednává delší dobu. Cílem je, aby občané mohli bez obtíží cestovat od 15. června. Některé státy ale začínají pravidla uvolňovat dříve. Rakousko ode dneška zcela otevřelo hranice nejen s Českem, ale i Slovenskem, Maďarskem, Slovinskem a dalšími státy. Od jejich obyvatel už nebude požadovat testy na koronaviru­s ani povinnou čtrnáctide­nní karanténu. „Nebudou už žádné hraniční kontroly – situace bude jako před koronaviro­vou krizí,“řekl včera rakouský ministr zahraničí Alexander Schallenbe­rg.

Češi zatím protivirov­ou oponu na jižní hranici takto razantně nezvedají, to se ale může změnit. „Pracuje se na uvolnění i z naší strany, zatím je to v jednání. Předpoklád­áme, že více informací budeme moci poskytnout ve čtvrtek (tedy dnes – pozn. red.),“řekla LN mluvčí ministerst­va zahraničí Zuzana Štíchová.

Uvolnění chystá i Německo. Berlín včera oznámil, že od 15. června zruší varování před cestami do 29 evropských zemí včetně České republiky.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia