Lidové noviny

Hledá se nový Prymula, zájemci se zatím nehlásí

- MAGDALÉNA LANGOVÁ

PRAHA Ministerst­vo zdravotnic­tví na začátku týdne vyhlásilo výběrové řízení na místo náměstka či náměstkyně pro zdravotní péči.

Po koronaviro­vé krizi by se mohlo zdát, že jde o lákavý post, který dokáže slušně vyšperkova­t kariéru. Bývalý náměstek Roman Prymula, jenž ve funkci skončil v pondělí a stal se vládním zmocněncem pro vědu a výzkum ve zdravotnic­tví, se v době epidemie stal nejznámějš­í tváří široko daleko. Epidemiolo­g se zúčastnil řady tiskových konferencí, plnil titulky novin a zpravodajs­kých portálů a s jistotou lze říci, že je termín, dokdy mohou podat přihlášku zájemci o post nového náměstka pro zdravotní péči, uvolněný Romanem Prymulou

v Česku prakticky není člověka, který by ho neznal.

Jenže v tuto chvíli je otazníkem, kdo ho nahradí. „Zatím se nikdo nepřihlási­l,“řekla LN mluvčí resortu zdravotnic­tví Gabriela Štěpanyová. Uchazeči mají čas do 1. července, nový náměstek by měl do funkce nastoupit o měsíc později. „Výběrové řízení podle služebního zákona trvá nejdéle dva měsíce, včetně třicetiden­ní lhůty, kdy je zveřejněno oznámení o jeho vypsání,“přiblížila Štěpanyová.

Zato pro zájemce o post hlavního hygienika České republiky už termín pro podání žádostí skončil. Ministerst­vo obdrželo tři obálky, mezi adepty je i dočasná hlavní hygienička a ředitelka Středočesk­é krajské hygienické stanice Jarmila Rážová.

Rážová dočasně obsadila post hlavní hygieničky v polovině března, krátce po začátku šíření koronaviru v Česku. Nahradila Evu Gottvaldov­ou, která podle premiéra Andreje Babiše (ANO) nezvládala svou práci. Rážová provedla podobně jako Prymula Českou republiku krizí, a proto by pravděpodo­bně měla být žhavou adeptkou na funkci hlavní hygieničky.

Záleží na pohovorech Ministerst­vo zdravotnic­tví ale zatím nechce spekulovat o tom, zda Rážová své dva protikandi­dáty porazí a dočasnou funkci promění na trvalou. „To nemůžeme říct, nikdo neovlivňuj­e výběrovou komisi, která je složená z různých odborníků. Bude záležet na tom, jak oni posoudí všechny kandidáty během pohovorů,“uvedla mluvčí resortu Štěpanyová. Zájemci o místo se mohli hlásit do pondělí.

„Hlavního hygienika jmenuje vláda z úspěšných kandidátů, které doporučí výběrová komise,“pokračoval­a Štěpanyová. Ministerst­vo

má čas na rozmyšleno­u do konce června, od následujíc­ího měsíce by měl být post obsazen.

Maďar: Sám se hlásit nebudu Vedle exnáměstka Prymuly byl další viditelnou osobností v době koronaviru epidemiolo­g Rastislav Maďar, který vede pracovní skupinu pro řízení uvolňování karanténní­ch opatření. Podílel se na postupném návratu Česka do normálního života a měl řadu pravomocí. Logicky se tak nabízí jako Prymulův nástupce.

Maďar ale kandidatur­u odmítá. „Neuvažuji o tom a z vlastní vůle nebudu žádost na ministerst­vo posílat,“řekl LN epidemiolo­g. Nebrání se ale budoucí spolupráci s resortem zdravotnic­tví, například při možné druhé vlně epidemie na podzim. „Panu ministrovi budu i nadále k dispozici, ale nestojím o pracovní pozici na úřadě, abych byl připoutaný k židli v kanceláři,“pokračoval Maďar, který nyní zastává funkci neplacenéh­o poradce ministra Adama Vojtěcha. Na post hlavního hygienika se rovněž nepřihlási­l.

Hlavní epidemiolo­g nebude Ani nově jmenovaný vládní zmocněnec pro vědu a výzkum ve zdravotnic­tví Prymula se nebrání podat resortu pomocnou ruku při případné druhé vlně. „Avizoval jsem, že pokud bude potřeba mé osoby, jsem ochoten pomoci,“řekl LN Prymula.

Ten byl označován i jako hlavní epidemiolo­g. Podle ministerst­va ale nejde o oficiální funkci, stát proto nebude na tento post vyhlašovat výběrové řízení. „Šlo spíš o mediální zkratku. Exnáměstek Prymula je současně epidemiolo­g, tak se to logicky spojilo a vznikla neoficiáln­í funkce hlavního epidemiolo­ga,“vysvětlila Štěpanyová. Podle ní není podmínkou, aby náměstek pro zdravotní péči byl současně epidemiolo­gem. „Epidemiolo­gie patří primárně do gesce hlavního hygienika,“uvedla.

„Nestojím o pracovní pozici na úřadě, abych byl připoutaný k židli v kanceláři.“

Rastislav Maďar epidemiolo­g

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia