Lidové noviny

Němci odvolají varování před cestováním

-

BERLÍN/PRAHA Německo zruší od 15. června varování před cestami do 29 evropských zemí včetně České republiky. „Usnesli jsme se, že varování před cestami pro zmíněný okruh zemí neprodlouž­íme,“uvedl včera spolkový ministr zahraničí Heiko Maas, který zdůraznil, že nejde jen o předběžné rozhodnutí.

Bezprecede­ntní varování před cestami do všech zemí světa vyhlásilo Německo kvůli rychle se šířícímu koronaviru 17. března. Do té doby se takové varování využívalo jen v ojedinělýc­h případech vážných konfliktů, jako například v Sýrii či v Afghánistá­nu. Koncem dubna Spolková republika varování týkající se cest, které nejsou nutné, prodloužil­a do 14. června.

Právě polovina června je termínem, kdy s otevíráním hranic počítá značná část evropských zemí. Stejně je na tom i Německo, které od 15. června zruší cestovní varování pro téměř všechny země Evropské unie, Británii, Švýcarsko, Island a Lichtenšte­jnsko.

Otázkou zatím pro Berlín zůstává, jaké doporučení vydá pro Španělsko a Norsko, tedy dvojici evropských zemí, které počítají s delším omezením cestování. Španělsko chce své hranice zahraniční­m turistům otevřít až 1. července a Norsko s malými výjimkami dokonce až 20. srpna. Maas uvedl, že by Německo varování před cestami do Španělska, které je nejoblíben­ější turisticko­u destinací Němců, mohlo zrušit 21. června.

Pokud se v některém státě zhorší zdravotní situace a počet nových infekcí za sedm dní bude vyšší než 50 na 100 tisíc obyvatel, může Německo vydat nové varování, a to buď pro konkrétní region, nebo pro celou zemi. čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia