Lidové noviny

Cesta na Slovensko je volná

-

Cestu slovenskéh­o premiéra Igora Matoviče do české metropole zbrzdil prudký nástup globální epidemie koronaviru. Jednak se uzavřely hranice, jednak musel z pozice šéfa vlády řešit naléhavou situaci v zemi. Matovič je stejně jako Andrej Babiš zastáncem tvrdého postupu proti šíření viru. Proslul výrokem o nutnosti „vypnout“život na Slovensku, aby zamezil množení nákazy.

Ačkoli zavedené restrikce nyní obě země postupně rozvolňují a společnost začíná znovu žít volněji, koronaviru­s do společného setkání premiérů promluvil. Při dopoledním setkání před Kramářovou vilou se vítali s rouškami na obličejích a s nasazenými bílými rukavicemi. Na pozdější tiskové konferenci Matovič prohlásil, že opětovné otevření společné hranice pomůže navázat dočasně přerušené rodinné vazby. Jeho výrok mohl být chápán jako metafora vztahu Čechů a Slováků, uvolnění režimu však pomůže skutečným smíšeným rodinám, jejichž členové pocházejí z obou zemí.

Smíšené rodiny slaví

Zejména lidé z příhraničí v uplynulých „karanténní­ch“měsících litovali, že se nedostanou za příbuznými, často přitom vzdálenými jen pár kilometrů za pomyslnou čarou dělící oba státy.

„Nejprve jsme se snažili zajistit možnost setkání s příbuznými ze Slovenska oficiálně. Slovenská strana se tím ale odmítla zabývat,“popisoval koncem května Aleš Fuks ze severní Moravy, jehož děti se nemohly setkávat s babičkou a dědou z Piešťan.

Rodina nakonec přišla na alespoň provizorní řešení. „Využívali jsme opakovaně parkoviště mezi českou a slovenskou kontrolou. Na území nikoho jsme nikomu nevadili,“popisoval pro ČTK Fuks, jehož starší dcera je vážně nemocná a babička s dědou jí chyběli.

Lidí s podobnými starostmi je v Česku plno. A zdaleka nebydlí jen nedaleko hranic. Někdo by rád za příbuznými, jiný za přítelkyní či kamarády. „Dcery by chtěly na Slovensko k manželovým rodičům. Nejprve byla hranice úplně zavřená, pak se zase mluvilo o nutnosti zaplatit si testy na koronaviru­s při cestě tam i zpět. V rodině jsme čtyři a byly by to pro nás zbytečné a vysoké náklady navíc,“řekla LN Anežka z Prahy.

Kvůli dopadům koronakriz­e také řada rodin neplánuje žádné daleké zahraniční dovolené. Čím dál více lidí hovoří o tom, že volno stráví buď doma, na chalupě, nebo právě jen v některé z okolních zemí. Slovensko přitom láká jak svými horami a krásnou přírodou, tak hrady či městy s řadou historický­ch památek. Navíc zcela odpadá jazyková bariéra.

Dovolená v Tatrách

„Celou karanténu jsem si plánoval, že jak to půjde, vyrazím s kamarády do Tater. Už jsem tam několikrát byl a nyní uzrál čas si to zopakovat,“přemýšlí čtyřicetil­etý David z Berouna.

Na Slovensko každoročně míří okolo 720 tisíc českých turistů. A zhruba podobný počet Slováků míří opačným směrem. Obě země se s koncem virové krize snaží vzájemný turismus ještě posílit. Třeba i dějištěm jednoho z pravidelný­ch společných zasedání obou vlád bývalého federálníh­o soustátí.

„Dohodli jsme se, že tradiční společné zasedání českého a slovenskéh­o kabinetu se v tomto roce uskuteční ve Slovenském ráji. Tak trošku symbolicky, abychom zvýraznili ať už krásy Slovenska, nebo význam turismu pro obě země,“poznamenal včera v Praze Matovič. Termín zatím nebyl stanoven.

Slovenský premiér se s českým ministersk­ým předsedou bavil také o plánu na společný evropský fond pro obnovu po pandemii. Zatímco Bratislava iniciativu vítá, Babiš je proti. Vadí mu, že by státy úspěšnější v boji proti viru měly doplácet na ty méně úspěšné.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia