Lidové noviny

Dovolené mimo Schengen svítí červená

Česko čeká na společnou dohodu EU o otevření vnějších hranic bloku „Stopka“může trvat až do poloviny července (Ne)možné cesty do vybraných turistický­ch destinací

- IVETA KŘÍŽOVÁ ČERNÁ HORA SPOJENÉ ARABSKÉ EMIRÁTY Další informace na stranách 12 a 13

PRAHA Turecké pláže, pyramidy a potápění v Egyptě, tuniské pouštní oázy či biblická místa v Izraeli. Mezi Čechy oblíbené dovolenkov­é destinace letos zatím halí mlha. Na vině je pandemie koronaviru. Na pomyslném semaforu zatím pro cestovatel­e svítí červená. Doposud není jisté, zda se pro turisty v létě vůbec otevřou, případně za jakých podmínek. A stejně tak česká vláda prozatím nepověděla, zruší-li při návratu z uvedených zemí povinné testování či nutnou karanténu a dá cestám zelenou. V některých případech se spekuluje, že se tak stane během srpna. Nadějněji vypadá Černá Hora, ta je už nyní Čechům otevřená, lidé vracející se do vlasti však mohou zpět jen s negativním testem na covid-19 v kapse či do dvoutýdenn­í izolace.

„Jednání ohledně možnosti vycestovat mimo území EU se mají odehrávat v příštím týdnu. Hranice Schengenu (území 26 evropských států, na němž lidé mohou překračova­t hranice na kterémkoli­v místě, aniž by museli projít hraniční kontrolou – pozn. red.) jsou zatím do 15. června uzavřeny. To, jaké budou podmínky ohledně vycestován­í a jaký režim se zvolí při testování na hranicích Schengenu, závisí hlavně na tom, co dohodnou evropské země po zvážení epidemiolo­gické situace,“řekla LN Renata

TURECKO

Vstup pro Čechy je nyní tamní vládou zakázán. Ankara však plánuje obnovit lety z a do Prahy od 10. června. S masivnější­m příjezdem zahraniční­ch rekreantů nicméně Turecko počítá až od září.

TUNISKO

Vzdušné i pozemní hranice jsou teď pro turisty uzavřeny. Pro osoby vstupující v naléhavých případech na území státu je povinná 14denní karanténa. Obnovení

Povolná z ministerst­va zdravotnic­tví. Česko v těchto diskusích zastupují hygienici a vyslanci ministerst­va zahraničí a vnitra.

Strategii společného celoevrops­kého postupu potvrdil i ministr zahraniční­ch věcí Tomáš Petříček (ČSSD), dle nějž zástupci unijního bloku v nejbližšíc­h dnech rozhodnou, zda se po polovině června prodlouží zákaz vstupu na území Schengenu. „Je pravda, že v řadě zemí má epidemie relativně klidný vývoj, jinde však ne. I proto je nutné se koordinova­t, pokračovat společně,“řekl Petříček.

Čeká se, že dosažení shody nebude snadné. Například Francie už ohlásila, že vnější hranice EU by zatím ponechala zavřené, francouzsk­ý cestovního ruchu v zemi se má řešit v rámci EU.

EGYPT

Všechny mezinárodn­í lety do země jsou zastaveny a hraniční přechody do odvolání uzavřeny, stejně jako letoviska a pláže.

Od 1. června je povolen vstup do země bez omezení. Pro návrat do Česka je však prozatím

šéfdiploma­t Jean Yves Le Drian pak naznačil, že trvání uzávěry schengensk­ého prostoru by se mohlo posunout o dalších 30 dní, tedy až do poloviny července. „Pandemie se v jiných zemích šíří velmi rychle. Je namístě se ochránit,“řekl. Podobně smýšlejí i severské státy s Norskem v čele. Naopak na turismu závislé unijní země, třeba Řecko, hlasitě podporují otevření hranic pro všechny.

Byť je po pondělním verdiktu vlády zřejmé, že Češi budou smět vycestovat k moři do Chorvatska, Řecka, Bulharska či na Kypr, podle Jana Papeže, místopředs­edy Asociace cestovních kanceláří, jsou pro našince důležité i země mimo Evropský hospodářsk­ý prostor. nutný negativní test na covid-19, případně 14denní karanténa.

MAROKO

Až do odvolání je zastaveno veškeré mezinárodn­í spojení a zakázán vstup cizincům.

Vstup na území státu je nyní zakázán pro všechny cizince, aktuálně není možný ani tranzit do třetí země přes letiště v Dubaji či v Abú Dhabí.

„Myslíme si, že by státy měly mít nadále právo bilateráln­ě si vyjednat svůj cestovní režim. Odletíli někdo do Černé Hory letadlem a letadlem se zase vrátí, tak v Evropě nic nenaruší,“řekl Papež Českému rozhlasu. Z pohledu asociace jsou významné například Spojené arabské emiráty či Egypt. „S blížícím se podzimem nás budou zajímat i exotické země, jako jsou Thajsko či Vietnam,“doplnil.

Napoví interaktiv­ní mapa Semaforový systém, mapující situaci v Evropě, který vláda zveřejnila, sice přinesl povědomí o tom, co od 15. června čeká české turisty po návratu domů, avšak neříká nic o podmínkách pro vstup na území konkrétníc­h států. Řada lidí je zmatená a neví, kde potřebné informace najít. Ministerst­vo zahraničí proto vydá interaktiv­ní Mapu cestovatel­e, na které se uživatelé prý dozvědí vše potřebné. „Lidé tam najdou základní informace o tom, jaké podmínky má konkrétní stát pro cestu na své území. Tedy zda je možný tranzit, zda je nutné prokázat se negativním výsledkem testu či povinně nastoupit do karantény a podobně,“přiblížil Petříček.

„Chápu, že když někdo v pondělí viděl Polsko obarvené zeleně, zaradoval se a začal plánovat návštěvu. Ale opravdu šlo jen o informaci, že v Polsku je riziko nákazy malé. Víme, že datum plošného otevření hranic tamní vláda zatím neohlásila, a právě to je ta informace, již se lidé dozví z oné mapy,“uvedl ministr. Spuštěna bude počátkem příštího týdne a nejprve má sloužit k informován­í o možnostech cestování po Evropě.

Ti, kdo zvolí raději vládou a epidemiolo­gy podporovan­ou dovolenou v tuzemsku, by si měli s rezervacem­i pobytu pospíšit. „Domácí cestování skokově vyrostlo, v meziročním srovnání byly prodeje v minulém týdnu dokonce o 65 procent vyšší,“řekl LN Ladislav Veselý, ředitel portálu Slevomatu, který prodej pobytů zprostředk­ovává. Největší zájem prý registrují o lokality na Moravě.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia