Lidové noviny

Nečas: Zneužíval odposlech. Šlachta: Nehorázná lež

-

PRAHA Bývalý šéf Útvaru pro odhalování organizova­ného zločinu (ÚOOZ) Robert Šlachta začal podle někdejšího premiéra Petra Nečase (ODS) pracovat na případech spojených s Nečasem poté, co ho v roce 2010 odmítl dosadit do funkce policejníh­o prezidenta. Nečas to řekl v rozhovoru pro server Česká justice.cz.

Podle Nečase měl navíc Šlachta v případech kolem jeho tehdejší šéfky kabinetu a nynější manželky Jany Nečasové (Nagyové) informace z odposlechů ještě dřív, než je oficiálně povolil soud. Šlachta všechna tato tvrzení odmítá. Považuje je za mstu bývalého premiéra za to, jaké informace zveřejnil ve své knize.

Nečas v rozhovoru uvedl, že ho Šlachta jako premiéra na podzim 2010 požádal o schůzku. „Šlachta si tam řekl o pozici policejníh­o prezidenta. (...) Že to má domluvené, má podporu tehdejšího nepsaného šéfa Věcí veřejných Víta Bárty,“řekl Nečas. Šlachta podle něj předjímal, že pomáhá odstranit tehdejšího policejníh­o prezidenta Oldřicha Martinů. „Na té schůzce se zřejmě zrodila nějaká silná averze. Protože pak už ke mně putovaly jen signály, že je od něj zájem na mně takzvaně pracovat,“uvedl expremiér.

Ještě před případy, které vedly v červnu 2013 k zásahu na Úřadu vlády a pádu Nečasova kabinetu, se podle Nečase snažil Šlachta tehdejšího premiéra spojit třeba s kauzou kolem ministra obrany Martina Bartáka. V roce 2012 pak měl Nečas informace o tom, že je jeho okolí odposlouch­áváno. „To bylo navíc ještě před 5. zářím 2012, kdy bylo vydáno oficiální povolení k odposlechu,“řekl.

„Je to nehorázná lež,“uvedl Šlachta. Podle něj se Nečas již podobně vyjadřoval u soudu, kde se jeho tvrzení nepotvrdil­a. Bývalý premiér nikdy nebyl v zájmu ÚOOZ, uvedl jeho někdejší šéf. „Nikdy na něj nebyl nasazen odposlech. Vždy šlo o paní Nagyovou,“prohlásil. Odmítl jakékoli tvrzení o tom, že by se jeho tehdejší útvar snažil spojit Nečase s jakoukoli kauzou.

Bývalý předseda vlády podle Šlachty také vždy jeho práci dobře hodnotil. Celé jeho tvrzení ohledně odmítnutí dosadit ho do funkce policejníh­o prezidenta označil za výmysl.

 ?? FOTO MAFRA ?? Petr Nečas
FOTO MAFRA Petr Nečas
 ?? FOTO MAFRA ?? Robert Šlachta
FOTO MAFRA Robert Šlachta

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia