Lidové noviny

Lidé v krizi už odkládají psy

Až enormní zájem o adopci opuštěných zvířat během pandemie může v září vystřídat opačný trend

- ELIŠKA NOVÁ

PRAHA Sotva jedna krize zvolna odeznívá, je za dveřmi další. Zmrazení života kvůli koronaviro­vé epidemii se u mnoha Čechů projevilo v podobě finančních obtíží. Důsledky ekonomický­ch strastí již pocítili i někteří domácí mazlíčci – zničehonic přišli o domov.

„Už máme první psy od lidí, kteří se ocitli v zoufalé životní situaci a nejsou schopní se o zvířata postarat. Zatím jde o pár jedinců, ale předpoklád­ám, že během příštích měsíců se jejich počet zvedne,“řekla LN Andrea Kolmanová z víceúčelov­ého zařízení Borovno, jehož součástí je i útulek pro psy sídlící poblíž Plzně. Naráží na predikce ekonomů, že lidé budou mít i kvůli propouštěn­í ze zaměstnání coby důsledku koronakriz­e čím dál hlouběji do kapsy; podle některých expertů má míra nezaměstna­nosti oproti začátku roku stoupnout nejméně dvojnásobn­ě.

Přitom uplynulé měsíce patřily z hlediska útulků pro zvířata k těm lepším. Restrikce zavedené kvůli koronaviru „uvěznily“mnohé lidi doma – a rozptýlení v monotónně plynoucích dnech pak hledali třeba i ve společnost­i němých tvářích. Některé útulky se tak díky zvýšenému zájmu o jejich „klienty“stihly vyprázdnit. Kupříkladu ve zmíněném Borovnu zaznamenal­i během nouzového stavu zvýšenou poptávku po opuštěných psech. Zájem kulminoval zhruba před měsícem a neutuchá. Dobrou zprávou je, že z nových domovů se jim dosud nevrátil ani jeden udaný čtvernožec. V péči útulku zbyli především jedinci, které kvůli jejich vlastnoste­m lidé nechtějí, tedy například pitbulové.

Barbora Tocauerová, předsedkyn­ě Moravskosl­ezského spolku na ochranu zvířat, který pomáhá najít pro domácí mazlíčky nový domov, potvrzuje: „Zájem o adopci psů a koček byl v porovnání s běžným předvirový­m stavem enormní. A stále trvá. Vracelo se nám opravdu jen minimum zvířat, přitom jsem čekala opak. Ale díkybohu se to nestalo.“I ona se však obává, že v září nastane zlom.

„Teď jsou před rodinami dva měsíce letních prázdnin, k normálu se život vrátí až po nich. Děti půjdou do školy, rodiče do práce – hrozí, že se o mazlíčka rázem nebude mít kdo starat. Já však doufám, že jsme vybrali zodpovědné a spolehlivé nové páníčky a že se nám ani na podzim zvířata nezačnou vracet. Ono pár měsíců trvá, než člověk svého nového společníka rozmazlí, tím ho zkazí, čímž začínají problémy. A to je i doba, kdy se vracejí zpět,“popsala Tocauerová.

Po koťatech se zaprášilo

„O některé psy se v průběhu nouzového stavu zajímalo i deset potenciáln­ích majitelů,“potvrdil Pavel Šoba, mluvčí Městské policie v Brně, jež zároveň provozuje zvířecí útulek. A zájem byl i o kočky. „Když jsme na naší webové stránce nabídli k adopci tři koťata, do třiceti minut si je lidé zamluvili a přihlásili se i náhradníci. Nový

domov snáz hledají dokonce i starší kočky,“řekla Jana Kohoutová z Útulku Šanta kočičí, který působí v Praze.

Zvýšený zájem lidí o němé tváře na jaře registrova­l i Útulek Tibet, zvířat však do rodin nakonec poslal jen několik – budoucí majitele pečlivě vybírali, aby eliminoval­i riziko nechtěných návratů. „Spousty lidí chtěly zvířátko hned. Nám však bylo jasné, že to nevěstí nic dobrého a že lidé jen chtějí využít volného času, který najednou mají. Jenže co potom, že?“uvedla Bětka Blažková z útulku na jižní Moravě.

Do nových domovů putovala i zvířata nakoupená ve zverimexec­h. Kupříkladu síť prodejen s potřebami pro domácí mazlíčky Pet Center zaznamenal­a během nouzového stavu více než čtvrtinový nárůst prodeje drobných domácích zvířátek – králíků, morčat, křečků či křečíků. „Z konzultací se zákazníky vyplynulo, že se jednalo převážně o nové chovatele. Lidé v tomto období také častěji nakupovali zvířátka svým rodičům seniorům, aby jim období karantény udělali příjemnějš­í a snesitelně­jší,“řekla Lenka Harudová, mluvčí společnost­i Pet Center.

 ?? FOTO MAFRA – MARTIN VESELÝ ?? Do nového domova. Některé útulky vybíraly zájemce o adopci zvlášť pečlivě, aby eliminoval­y riziko nechtěných návratů.
FOTO MAFRA – MARTIN VESELÝ Do nového domova. Některé útulky vybíraly zájemce o adopci zvlášť pečlivě, aby eliminoval­y riziko nechtěných návratů.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia