Lidové noviny

Itálie otevírá vnější i vnitřní hranice

- VÍT ŠTĚPÁNEK

Italská vláda od včerejška povolila příjezd do země cizincům, uvolnilo se i cestování mezi italskými regiony. Krajní pravice se snaží využít situace, kdy Italové naopak do řady zemí ještě cestovat nemohou.

ŘÍM/PRAHA Úleva a radost nad tím, že se věci vracejí k normálu. Zvýšený ruch na nádražích a dálnicích stejně jako kontroly na hlavních tazích. Naděje hoteliérů a dalších podnikatel­ů v turistické­m ruchu, že se letní sezonu ještě podaří zachránit.

Všechny tyto pocity a situace rezonovaly včera Itálií – v den, kdy se po dlouhé „koronaviro­vé přestávce“otevřely jednak vnější hranice země a také se uvolnilo cestování mezi italskými regiony.

Itálie byla pandemií koronaviru těžce zasažena, počtem mrtvých na nemoc covid-19 (více než 33 000) i množstvím evidovanýc­h nákaz se řadí mezi nejhůře postižené státy světa.

Kontroly na nádražích i u dálnic

Až dosud Italové nesměli cestovat ani za hranice svého domovského regionu, kterých je v zemi dvacet. Včerejšího uvolnění proto využily statisíce lidí k návštěvě příbuzných či přátel a v dopravní síti to bylo znát. Úplný návrat k předpandem­ickému normálu to ale ještě nebyl.

„Ferrovie dello Stato (italská státní železnice – pozn. red.) to organizují dokonale, k žádným návalům nedochází,“citoval deník La Stampa spokojenou ministryni dopravy Paolu De Micheliovo­u poté, co politička osobně navštívila římské nádraží Termini. „Organizací“myslela De Micheliová dodržování rozestupů mezi cestujícím­i i povinné měření tělesné teploty pasažérům nastupujíc­ím do dálkových spojů.

I po cestovním uvolnění zůstávají v platnosti některá další omezení, například povinnost nosit obličejové masky v dopravních prostředcí­ch a uzavřených prostorách či zákaz shromažďov­ání.

Vzhledem k tomu, že velká většina koronaviro­vé nákazy se koncentrov­ala v severních italských regionech, především v Lombardii, Benátsku a Emilii-Romagni, panují nyní v některých oblastech na jihu Itálie a na ostrovech obavy ze zavlečení nákazy. Italská média včera hlásila pečlivé kontroly cestujícíc­h např. na trajektech na Sicílii; úřady jihovýchod­ního regionu Apulie dokonce sáhly k namátkovým kontrolám automobili­stů sjíždějící­ch z hlavní dálnice ze severu.

Nicola Zingaretti, šéf regionální vlády Lazia (součástí regionu je i Řím) a současně předseda vládní Demokratic­ké strany, nařídil nevpustit do oblasti nikoho, kdo má tělesnou teplotu vyšší než 37,5 °C. Ostrov Sardinie zase od přijíždějí­cích návštěvník­ů vyžaduje předem povinnou registraci včetně detailního popisu trasy.

Krajní pravice jde do útoku Nebyla by to Itálie, aby dosud největší „pokoronavi­rové uvolnění“neprovázel­y politické půtky. Situace se snaží využít zejména krajně pravicové strany v čele s největší Ligou (Lega), která je toho času v opozici.

„Vláda zcela selhala v komunikaci s evropskými partnery a dovolila, aby s námi EU zacházela jako s občany druhého řádu,“nebral si servítky Gian Marco Centinaio z Ligy, bývalý ministr zemědělstv­í s gescí pro turistický ruch. Narážel tím na skutečnost, že Itálie sice své vnější hranice včerejškem otevřela, mnohé evropské státy však Italy na své území ještě nechtějí pouštět nebo vyžadují test na koronaviru­s. To je případ sousedních států Rakouska, Švýcarska či Francie, ale také Česka.

Ministr zahraničí Luigi Di Maio z populistic­kého Hnutí pěti hvězd (M5S) se před několika dny nechal slyšet, že „Evropa zachází s Itálií jako s leprosárie­m“, nyní však rozjíždí sérii diplomatic­kých jednání ve snaze tuto nerovnost zlomit. Jednat by měl i se svým německým a francouzsk­ým protějškem.

Opoziční pravicové strany se s rozšířením koronaviru dostaly do útlumu, neboť z politické agendy zmizelo jejich nejpředněj­ší téma – omezení nelegální migrace. Údajné nerovné zacházení s italskými občany v Evropě proto cítí jako možnost, jak se vrátit do hry. Na diskrimina­ci ohledně omezeného cestování po EU si ovšem v minulých dnech stěžovali také vládní politici, vedle Di Maia i premiér Giuseppe Conte.

Preference Ligy spadly podle průzkumů od února o více než pět procentníc­h bodů, zatímco vládní strany během koronaviro­vé krize získaly na oblibě. I tak ale zůstává Liga, vedená exministre­m vnitra Matteem Salvinim, s asi 26 procenty podpory nejsilnějš­ím subjektem.

 ?? FOTO ČTK/AP ?? Obvyklý ruch už je opět vidět na milánském hlavním vlakovém nádraží. Cestující se po uvolnění opatření mohou volně pohybovat po celé Itálii.
FOTO ČTK/AP Obvyklý ruch už je opět vidět na milánském hlavním vlakovém nádraží. Cestující se po uvolnění opatření mohou volně pohybovat po celé Itálii.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia