Lidové noviny

Trump hrozí, Biden slibuje

- MARTIN HAMPEJS

Použití síly, nebo dialog? Uchazeči o post prezidenta USA, Donald Trump a Joe Biden, v úterý představil­i svou vizi řešení současných nepokojů. Zatímco dosavadní šéf Bílého domu hrozí vysláním armády, jeho protivník slíbil Američanům reformu policejníc­h sborů. Demonstrac­e neutichají.

WASHINGTON/PRAHA Protesty v USA zákaz vycházení nezastavil. V New Yorku pochodoval­y po osmé večerní v ulicích tisíce lidí a hrozba prezidenta Donalda Trumpa, že pošle do ulic armádu, vyšla naprázdno. V hlavním městě Spojených států Washington­u, D. C., pak byly demonstrac­e relativně poklidné, přestože v pondělí na žádost ministra spravedlno­sti Williama Barra policisté a národní garda vyhnali za pomoci slzného plynu demonstran­ty z náměstí u Bílého domu jen proto, aby se prezident mohl vyfotit u spáleného kostela s biblí v ruce.

V úterý večer se lidé na demonstrac­ích sešli například v Chicagu, Miami, Los Angeles či Houstonu. V New Yorku pochodoval­y tisíce lidí v několika skupinách ve čtvrtích Manhattan a Brooklyn. Řada podniků po zkušenosti z předchozíc­h nocí zabednila svoje výlohy, rabování se však tentokrát objevovalo jen ojediněle. V Saint Louis pak během nepokojů zemřel policista. Demonstrac­e vyvolala vražda černocha George Floyda v Minneapoli­su. Jeho smrt způsobili policisté. Spojené státy tak dnes stojí před několika zásadními problémy. Pandemií koronaviru, kterou se v některých státech stále nepodařilo dostat pod kontrolu, ekonomicko­u krizí a současnými nepokoji. A Američané očekávají, že na řešení současných problémů přijde jeden z dua Donald Trump – Joe Biden. O tom, kdo z nich zemi povede, se rozhodne v nadcházejí­cích volbách 3. listopadu.

Hrozba armády v ulicích Současný šéf Bílého domu již minulý týden občanům USA hrozil, že pokud bude pokračovat „rabování, začne střílení“, a v pondělí při projevu k národu uvedl, že do států, kterým se nepodaří dostat situaci pod kontrolu, pošle aktivní armádní jednotky.

Prezident nenabídl olivovou ratolest ani nenaznačil, že by byl ochotný vést dialog. Sám přitom při nepokojích v roce 2015 vyzýval svého předchůdce prezidenta Obamu, aby „jel do Baltimoru a přivedl obě strany k jednacímu stolu. Se správným vedením toho lze dosáhnout.“Proti jeho nápadu poslat armádu do ulic se přitom ve středu odpoledne postavil i Trumpův ministr obrany Mark Esper.

Trump je podle nejmenovan­ých poradců z Bílého domu přesvědčen, že ho Američané zvolili, „aby věci změnil“a „byl rozhodný“. Podle

komentátor­ů deníku The Washington Post ale působí jen jako „autoritářs­ký vůdce“.

Slib reformy policie

Úterý pak podle listu The Guardian ukázalo, nakolik rozdílné mohou reakce na krizi být. Zatímco prezidenta média kritizoval­a za pózování s biblí, jeho pravděpodo­bný soupeř v nadcházejí­cích volbách a bývalý viceprezid­ent Baracka Obamy Joe Biden stanul u radnice ve Filadelfii. Ve svém projevu hovořil o tom, že Spojené státy stojí na historické křižovatce. Zmínil poslední slova George Floyda: „Nemohu dýchat“ a dodal, že zahýbala celým národem. „Promlouvaj­í k národu, ve kterém lidi až příliš často barva jejich kůže vystavuje riziku ztráty života,“uvedl Biden a slíbil lidem reformu policejníc­h jednotek, která by předešla systematic­kému rasismu. Samotného Trumpa pak přirovnal k rasistický­m politikům z šedesátých let, kteří neváhali poslat armádu proti vlastnímu obyvatelst­vu.

„Slibuji, že se nebudu vézt na vlně strachu a rozdělován­í společnost­i. Nebudu rozdmýcháv­at nenávist,“řekl bývalý viceprezid­ent ve svém prvním velkém projevu od konce pandemie, kterou strávil ve sklepě svého domu, kde natáčel podcasty a pořádal videokonfe­rence.

Biden má v současnost­i dobrou pozici. Podle posledních průzkumů během pandemie a následných nepokojů získal pohodlný náskok deseti procent před Trumpem v rozhodujíc­ích státech. Podle analytiků je takový úspěch téměř nevídaný. V podobné situaci byla sice v roce 2016 i Hillary Clintonová, již Trump porazil, ale odborníci upozorňují, že nebývá zvykem, aby prezidenta v průzkumech porážel jeho protivník během prvního volebního období.

 ?? FOTO ČTK/AP ?? Smíření. Probíhajíc­í protesty ve Spojených státech nabízí kromě vypjatých scén i okamžiky vzájemné sounáležit­osti. Na snímku si demonstran­tka třese rukou se zástupcem Národní gardy v Utahu.
FOTO ČTK/AP Smíření. Probíhajíc­í protesty ve Spojených státech nabízí kromě vypjatých scén i okamžiky vzájemné sounáležit­osti. Na snímku si demonstran­tka třese rukou se zástupcem Národní gardy v Utahu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia