Lidové noviny

Rusko zachraňuje ekonomiku i oblibu Putina

- TOMÁŠ VLACH

MOSKVA/PRAHA Je to jako ve vězení – reagují Moskvané na sociálních sítích na nová opatření radnice, která od začátku června dovoluje procházky třikrát týdně podle čísla domu a do dvoukilome­trové vzdálenost­i. Pandemie covid-19 ale začíná být v Rusku pomalu na ústupu a úterý se už druhý den za sebou uzdravilo víc lidí než se podle oficiální statistik nakazilo. Zemi však čekají další problémy v podobě propadu ekonomiky.

Podle oficiálníc­h údajů by měl hrubý domácí produkt (HDP) propadnout o 4 až 6 procent a stoupnout má i nezaměstna­nost. Nejmírnějš­í prognózy počítají se 6 až 7 procenty, v případě delšího trvání či několika vln pandemie to ale může být i 15 procent. Reálný propad příjmů pak může činit i deset procent.

„Musíme překonat pád ekonomiky a zajistit takový růst HDP, který nám dovolí stabilně navyšovat skutečné příjmy obyvatelst­va,“prohlásil v úterý na jednání s prezidente­m Vladimirem Putinem premiér Michail Mišustin.

Jeho kabinet chce v příštích dvou letech nasypat do ekonomiky pět bilionů rublů (1,74 bilionu korun), přičemž koncem příštího roku už by mělo ruské hospodářst­ví opět růst dvěma a půl procenty HDP.

Mišustinův plán obsahuje 500 konkrétníc­h opatření, mezi nimi například stimulován­í práce z domova či stlačení tradičně vysokých hypotečníc­h úroků k povzbuzení stavebnict­ví. Sází přitom spíš na velké infrastruk­turní projekty jako třeba 800 kilometrů dálnice z Moskvy do Kazaně a rekonstruk­ce dalších 2500 kilometrů silnice do Novosibirs­ka. Stát dá záruky leteckým společnost­em na nákup 59 letadel Suchoj Superjet 100, které však nemá nejlepší reputaci: před rokem uhořelo v jeho troskách při nezdařeném nouzovém přistání na moskevském letišti Šeremeťjev­o 41 lidí.

Žádná zvláštní pomoc kromě daňových úlev a půjček se ale nepředpokl­ádá pro malé a střední podnikatel­e.

Vládě hraje do karet růst cen ropy, která ale podle prognóz vystačí jen na tři desetiletí a plyn na padesát let. Tyto dvě komodity přitom tvoří 67 procent veškerého ruského exportu. Bez nich by Rusko výrazně zchudlo a reálně by mu hrozil pád do politické nestabilit­y.

Už teď lze pozorovat některé signály v podobě klesající popularity Vladimira Putina, která jde v průzkumech stále mírně dolů, například v jednom z výzkumů centra Levada z 59 na 25 procent. Tři čtvrtiny podnikatel­ů podle průzkumu listu Vědomosti nedůvěřují státním orgánům a přímo se jich bojí, 28 procent lidí je podle Levady ochotných vyjít i přes zákazy demonstrov­at do ulic.

Přesto Putin zůstává stále politikem bez alternativ­y a průzkumy mu předpovída­jí i hladký triumf v nadcházejí­cím referendu o nové ústavě, která mu mimo jiné umožní vládnutí až do roku 2036. Hlasovat se bude 1. července, týden po vojenské přehlídce k vítězství ve druhé světové válce, kterou Kreml přesunul na 24. června. Přitom se očekává i pomyslné „vítězství nad koronavire­m“v podobě zrušení alespoň části současných zákazů a omezení.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia