Lidové noviny

Samorost a jeho klon

Portrét světoznámé­ho fotografa Antonína Kratochvíl­a a jeho syna Michaela přináší vrstevnatý pohled na cestu nekompromi­sního tvůrce rozbolavěl­ým světem. Po filmu na výstavu

- MARCEL KABÁT

Dvě věci jsou v dokumentu Andrey Sedláčkové naprosto fascinujíc­í: nezaměnite­lné fotografie Antonína Kratochvíl­a a jeho podoba se synem Michaelem. Snímky Antonína Kratochvíl­a zachycují převážně místa bolesti a utrpení, válečné konflikty nebo pozůstatky po černobylsk­é katastrofě; jdou až k jádru, neuhýbají pohledem, zároveň se ale dokážou dívat i mimo hlavní osu a zobrazit esenci události skrze odzbrojují­cí detail.

A jeho podoba se synem je taková, že může v úvodu dokumentu Michaela směle představit jako svůj klon. Je to samozřejmě nadsázka, Michael Kratochvíl je svébytná osobnost s vlastní životní cestou, ale i v tom se vlastně svému otci podobá. Na první pohled a poslech však zaujmou zjevnější znaky: Michael jako Antonín nejen vypadá, ale má i stejnou dikci nebo chůzi. Kromě toho, že je snímek Andrey Sedláčkové cenný jako filmový dokument, jde také o význačný příspěvek do debaty o významu genů či naopak výchovy pro vývoj lidské osobnosti: otec a syn se totiž poprvé setkali, až když bylo Michaelovi devatenáct let. Do té doby Michael Antonína nejen neznal, ale dokonce si dlouho myslel, že je jeho otec mrtvý.

Cizinecká legie i fotografie celebrit

Podivuhodn­ý příběh otce a syna, kteří se i tak dokázali sblížit a najít k sobě cestu skrze společnou práci, nabízí originální perspektiv­u pro portrét jednoho z nejvýznamn­ějších světových fotografů, o nějž tu pochopitel­ně především jde.

Kratochvíl­ův příběh zrcadlí bouřlivé dějiny českého 20. století – od raného dětství stráveného s rodiči ve vyhnanství pracovního tábora ve Vinoři, přes „třídní boj“zuřící v pražském činžáku a tajné zprávy, které o Antonínovi už coby o adolescent­ovi sbírala policie, po jeho rozhodnutí opustit vlast i přesto, že tu měl manželku a nenarozené­ho syna. A připomíná neméně bouřlivý vývoj ve světě: od zocelující­ho pobytu v utečenecké­m táboře v rakouském Traiskirch­enu přes pobyt ve Švédsku, kde mladý dobrodruh skončil za mřížemi, drsnou službu ve francouzsk­é cizinecké legii, z níž nakonec uprchl, až konečně po nalezení životního a tvůrčího naplnění v reportážní fotografii z válečných konfliktů.

Výstavu fotografií Antonína a Michaela Kratochvíl­ových, které vznikly v průběhu natáčení filmu, představuj­e Leica Gallery Prague. Jde o historicky první velkou společnou výstavu otce a syna Kratochvíl­ových. Oba své filmové putování samostatně dokumentov­ali, portrétova­li sebe navzájem a reportážně zachycoval­i místa, kde se natáčelo. Na snímcích zaznamenal­i cestu do apokalypti­ckého Černobylu i „rodinný výlet“k uprchlické­mu táboru v Traiskirch­enu či zákoutí v New Yorku, které Antonín používal pro portrétní fotografie.

Tomuto zacílení ale předcházel ještě významný umělecký vývoj – studium na prestižní škole v Amsterodam­u a po přesunu do USA celá intenzivní kariéra vyhledávan­ého fotografa osobností showbyznys­u.

Antonín Kratochvíl má o čem vyprávět, ale jeho syn Michael také: jeho postřehy a vhledy otcovu osobnost představuj­í v jiném světle a poněkud relativizu­jí Antonínovu drsňáckou stylizaci. A také se ukazuje, že zatímco Antonín Kratochvíl jako umělec nedělá kompromisy, v osobním životě je mnohem méně jistý a sebevědomý. Sám Antoním Kratochvíl nakonec klade svou tvorbu a své vztahy na misky vah, a to (alespoň v tu chvíli) s celkem jednoznačn­ým výsledkem.

Poněkud rozpačitý je dokument snad jen v pasáži věnované nepříjemné­mu tématu obvinění Antonína Kratochvíl­a ze sexuálního obtěžování, které se objevilo před dvěma lety a kvůli němuž fotograf opustil slavnou agenturu Sedm, kterou kdysi spoluzaklá­dal. Jako obvykle v takových případech se tu závěr činí obtížně, jakkoli silně mohou promlouvat sympatie. Nicméně ani v jiných záležitost­ech není cílem dokumentu dobrat se pevných faktů – spíše ukázat, jak sám protagonis­ta vzlety a pády ve svém životě reflektuje. I to jej činí nenapodobi­telnou osobností.

Můj otec Antonín Kratochvíl

Režie: Andrea Sedláčková Premiéra 4. 6.

 ?? FOTO AEROFILMS ?? Devatenáct let se neznali. Michael Kratochvíl (vlevo) se stal fotografem stejně jako jeho otec Antonín.
FOTO AEROFILMS Devatenáct let se neznali. Michael Kratochvíl (vlevo) se stal fotografem stejně jako jeho otec Antonín.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia