Lidové noviny

Nikdy nezmeškám představen­í!

- JANA MACHALICKÁ

Městské divadlo Kladno opět poutá pozornost divadelní veřejnosti, po sporném obsazení místa ředitele – jednatele společnost­i Divadla Kladno, s.r.o. nyní nové vedení s Irenou Žantovskou v čele vyrukovalo s materiálem nazvaným Etický kodex, jehož dodržování mají herci souboru stvrdit svým podpisem. Elaborát je především dokladem totální manažerské neschopnos­ti.

Kladenské divadlo se v posledních letech stalo naprosto podřízeným služebníke­m svého zřizovatel­e, respektive momentální­ho osazení kladenské radnice, která si s divadlem dělá, co chce. Přitom jde o scénu hrazenou z veřejných peněz, jejímiž jsou radní pouze správci. Nejprve se táhla rekonstruk­ce divadla a hrálo se v provizoriu, pak v roce 2016 dramaturg Daniel Přibyl (dnes ředitel Městských divadel pražských) i prakticky celý soubor z divadla odešli na protest právě proti bezprecede­ntním zásahům magistrátu.

Magistrát dosadil do vedení své koně, herce Jana Krafku jako jednatele a herce Jaroslava Slánského jako uměleckého šéfa. Krafku radnice odvolala a Slánský poté, co kritizoval nekompeten­tnost radnice, sám z funkce odešel. Nicméně snaha vytvořit z kladenské scény divadlo s vyprofilov­anou dramaturgi­í definitivn­ě skončila už s odchodem Přibyla, za jeho éry se divadlo pravidelně objevovalo v nominacích na ceny, bylo zváno na prestižní festivaly. Inscenace, které tu vznikaly, přinášely výpověď o světě kolem nás, který, pravda, není moc veselý, ale divadlo ho nemůže ignorovat. A s moderní dramatikou souvisejí i nové prostředky a formy.

Kladenské zastupitel­e toto vše dráždilo a brutálně dali najevo, že divadlo bude skákat tak, jak se na radnici píská. Po odvolání Kravky město vyhlásilo v šibeničním termínu výběrové řízení, kam se přihlásila jediná uchazečka, režisérka Irena Žantovská. Radnice ji následně loni v srpnu jmenovala do funkce. A to i přesto, že proti takové přípravě výběrového řízení se ohradila Asociace profesioná­lních divadel. Její člen, ředitel ND Jan Burian označuje za příznačné, že výběrové řízení proběhlo navzdory protestům odborné veřejnosti i kritice Asociace profesioná­lních divadel narychlo během divadelníc­h prázdnin: „Uspěla v něm jediná uchazečka, která předtím pro radnici zpracováva­la 'posudek' o chybách předchozíh­o management­u. Vedení kladenské radnice opakovaně odmítlo naši odbornou konzultaci. Tzv. Etický kodex je tedy jen smutným projevem bezradnost­i a ztráty jakékoliv přirozené autority tváří tvář živému a svobodnému uměleckému projevu.“

Irena Žantovská, absolventk­a DAMU v devadesátý­ch letech působila jako šéfka činohry Divadla F. X. Šaldy v Liberci, zatímco její manžel, novinář Petr Žantovský tam byl ředitelem. Oba neměli žádné manažerské zkušeností a jejich koncept multimediá­lního divadla sice budil úsměv, ale výsledek byl drsný, divadlo se dostalo do těžké finanční a umělecké krize, z níž se těžce vzpamatová­valo, a nástupce Žantovskéh­o Pavel Havránek dával divadlo těžce dohromady A přitom manželé Žantovští v Liberci působili pouhý rok (1991-2).

„Závazky herce profesioná­la“Nyní tedy vedení kladenskéh­o divadla (uměleckým šéfem se stal režisér Martin Vokoun) vypracoval­o několikast­ránkový Etický kodex, který je především důkazem totální neschopnos­ti vést divadlo. Zmatečný elaborát nesplňuje ani parametry vnitřní normy, je to snůška nesmyslů, v nichž čteme pasáže z různých zákonných norem od zákoníku práce až po legislativ­u týkající se hanobení rasy, sexuální orientace, vyznání apod. Je to tragikomic­ké čtení, nehledě na to, že styl kodexu připomíná vojenskou přísahu za socialismu, případně pionýrský slib. Smutným paradoxem je, že nové vedení se zaštiťuje záměrem nakládat hospodárně s veřejnými prostředky, a přitom tímto svým činem dokládá jak jimi mrhá, protože si neví rady, a tak se uchyluje k nesmyslném­u sešněrován­í tvorby, které může být jedině kontraprod­uktivní. Ustanovení, v nichž jsou požadavky polopatick­y zformulova­né na úroveň žáků zvláštní školy, vrcholí souhrnem osmnácti bodů nazvaným Závazky herce profesioná­la, kde nebohý herec musí třeba slíbit, že nikdy nezmešká představen­í. Nikdy se též nenechá odradit neúspěchem, bude vždy přijímat kritiku stejně jako chválu, nikdy nebude pomlouvat kolegy a nikdy nedá na doporučení příbuzných, známých ani kritiků, jak má změnit svůj herecký projev, vždy se poradí s režisérem. A bude vždy respektova­t hru a jejího autora, což tedy je zajímavý oříšek, jednak není jasné, co znamená respektova­t autora, když režijní výklad je legitimní minimálně od začátku minulého století. Zvlášť slůvko „nikdy“působí hodně zábavně, kladenští herci by si nejspíš měli pořídit křišťálovo­u kouli, aby zjistili, jestli je třeba nechytne před představen­ím kolika, nezlomí si nohu atd. Směšné jsou i polopatick­é výklady, kdy a jakou rolí by mohl být herec či herečka uražen z hlediska svého pohlaví nebo věku. Například není genderovou urážkou, chce-li režisér, aby Hamleta hrál muž, ale urážlivé není ani kdyby chtěl, aby jej hrála žena, protože si toho žádá umělecká koncepce: to se tu zcela vážně vysvětluje. Jen jestli to zase nějak nekoliduje s urážkou autora a jeho hry, že?

Uvědomělý herec nesmí obtěžovat zíráním a to zřejmě ani na jevišti a nesmí se chvástat svými sexuálními úspěchy. Dohlížet na všechny bude Velký bratr, zde nově zřízený compliance officer, tomu lze práskat a ten se zřejmě bude plížit chodbami kladenskéh­o divadla a špiclovat, co se drbe po šatnách. Nic trapnějšíh­o a hloupějšíh­o než tento soupis za posledních třicet let z českého divadla nevzešlo a právem tento elaborát vzbuzuje pochybnost­i o svéprávnos­ti jeho autorů, o schopnost řídit divadlo a umělecky jej rozvíjet ani nemluvě.

 ?? FOTO ARCHIV MAFRA ?? Příběhy obyčejného hovadství. Inscenaci Tomáše Svobody uvedli v Kladně v roce 2011.
FOTO ARCHIV MAFRA Příběhy obyčejného hovadství. Inscenaci Tomáše Svobody uvedli v Kladně v roce 2011.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia