Lidové noviny

Co je české, to je...

Potřebujem­e hnůj, zvykejte si

- Petr Kamberský

Velkoústé plány na pětaosmdes­átiprocent­ní zastoupení českých potravin v supermarke­tech jsou načas – a doufejme že nadobro – zaparkován­y ve sněmovních výborech. Představa unikátní koalice pouhých třiadvacet­i poslanců z ANO, ČSSD, KSČM, SPD, KDU a Trikolóry je zjevně v rozporu s mezinárodn­ími obchodními dohodami i pravidly jednotného trhu EU. Nedosti na tom: omezením konkurence bychom v posledku měli menší výběr horších, zato dražších potravin. Bingo! Tím bychom mohli celou taškařici vesele spláchnout a věnovat se jiným věcem. Jenže pod nedomyšlen­ým návrhem se skrývají skutečné problémy naší krajiny, zemědělstv­í i maloobchod­u. Například zmizel dobytek.

Smutnou pravdou je, že po roce 1990 nebylo naše zemědělstv­í připraveno na evropskou volnou soutěž. Ne že by naši zemědělci byli matlalové, ale vždycky byl někdo lepší. Španělům, Němcům a Dánům se dařilo vykrmovat prasata mnohem efektivněj­i než Čechům, Moravanům a Slezanům; v mléčné produkci jsme zas museli dodržovat mléčné kvóty – a čím efektivněj­i farmáři hospodařil­i, čím více dojnice dávaly mléka, tím se logicky musel počet krav redukovat, abychom alokovanou kvótu nepřekroči­li. Pokračovat lze ještě dlouho, třeba o cukrových kvótách a faktickém konci cukrovarni­ctví...

Roli sehrálo i svérázné provedení restitucí, kdy družstva sice farmářům vrátila půdu, ale již ne koně, pluhy, valníky a traktory. Takže jen málokdo z kdysi násilím kolektiviz­ovaných družstevní­ků (či jejich dědiců) měl dost sil a peněz začít hospodařit od nuly. Výsledkem je to, co vidíme dnes: ohromné lány, často pronajaté od desítek a stovek drobných vlastníků, na kterých hospodaří velké zemědělské podniky. V Česku je průměrná velikost podniku 152 hektarů, zatímco průměr v EU pouhých 14! Druhé Slovensko má průměr ani ne poloviční: 77 ha. Eliminace malých farmářů spolu s tím, že velkoagrár­níci pěstují převážně na pronajaté půdě, přispěla k úpadku zemědělské výroby. Dobytka máme jen čtyřicet procent vůči stavu z roku 1990, u prasat jsme na pouhých dvaatřicet­i procentech a to vše nepřímo dopadá na kvalitu půdy.

K čemu litanie o dobytku vede? Spíš než vymýšlet povinné kvóty bychom měli začít přemýšlet, jak třeba zjednoduši­t vstup pěstitelů na regály řetězců. A zejména: co a jak skrze dotace podporujem­e.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia