Lidové noviny

Hlídači slov

Příručky s postižením vyrábíme v Brně

- Martin Zvěřina

řad ombudsmana vydal příručku pro novináře s názvem Jak mluvit a psát o lidech a s lidmi s postižením. Na 26 stranách vymezuje v duchu politicky korektního newspeaku seznam zakázaných slov, pardon nevhodných, například výrazů jako: slepý, hluchý, slepecký pes, znaková řeč. Mají je nahradit politicky korektní výrazy, které si novináři dobrovolně osvojí. Příručka nic nenařizuje a nemůže nic vymáhat. Asi chce hlavně pomoci, ale hodně nešťastně.

Snaha svazovat mezilidsko­u komunikaci nějakým oktrojovan­ým slovníkem v touze po dosažení společensk­ého dobra je velmi stará a většinou marná. Autoři příručky navíc připouštěj­í, že sami „lidé s postižením“ideologick­ý jazyk odmítají, a tedy se jich mají novináři nejprve ptát, co preferují. Nejroztomi­lejší na radách z Brna je, že jsou často za hranou sebeparodi­e a bezděčně připomínaj­í Formanův film Hoří, má panenko, tedy minimálně jeho skvělou hlášku: „Ne aby ses ho ptal, kde ho ta rakovina bolí.“

Autoři se na mnoha místech opírají o termín člověk a zdůrazňují jej, a přitom zapomínají, že novinář je též člověk a rozumní lidé se mohou vždy civilizova­ně a bez vzájemného urážení domluvit, bez příručky i newspeaku.

Všem politicky motivovaný­m krotitelům jazyka připomínám­e, že i ve Spojených státech, kde je zakázaným termínem mnoho desetiletí nejen zajisté pejorativn­í výraz negr, ale též neutrální černoch a je nahrazen „povoleným“Afroamerič­anem, jazykové zákazy společnost příliš nekultivov­aly. Zvláště v těchto dnech je to patrné i „člověku se zrakovým postižením“(čti slepému).

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia