Lidové noviny

Opustí Pelle potápějící se loď?

- ROBERT SCHUSTER redaktor LN

Do Prahy včera zavítal na krátkou jednodenní návštěvu slovenský premiér Igor Matovič. Jako zvláštní dárek přivezl oznámení o otevření hranic mezi Českem a Slovenskem. Matovič, který úřaduje od konce března, se už ve své nové roli docela zabydlel. Aktuální koronaviro­vou pandemií proplouvá jeho země velmi dobře.

Tento sloupek má být ale věnován Matovičovu předchůdci, Petru Pellegrini­mu. Byl to přísně vzato on, kdo jako ministersk­ý předseda se svou odstupujíc­í vládou nastavil základní směr, jakým se Slovensko během koronaviro­vé nákazy vydalo. Po několika měsících mimo nejvyšší vládní funkci ovšem upadá jeho jméno pomalu do zapomnění. Zatím se také ani neschyluje k očekávaném­u střetu o vedení bývalé vládní strany Smer – sociálna demokracia.

Její „otec zakladatel“Robert Fico se sice ukazuje na veřejnosti stále méně, ale jako zkušený funkcionář a s dokonalou znalostí vnitrostra­nického aparátu drží její otěže stále ještě pevně v rukách. Je pravda, že po volební porážce z konce února se ozvalo pár nespokojen­ých politiků z regionů, kteří přišli ve zmenšeném parlamentn­ím poslanecké­m klubu o své lidi. Avšak o nějaké revoltě vůči předsedovi se nedalo hovořit. Tím spíš, že volebním lídrem, a tudíž zodpovědný­m za porážku nebyl Fico, nýbrž Pellegrini.

Již delší dobu se na Slovensku spekuluje, že 44letý Pellegrini, jemuž se v politické hantýrce u našich východních sousedů přezdívá „Pelle“, by se nakonec mohl vydat vlastní cestou. Z jeho pohledu je to logické. Čím delší doba uplyne od jeho odchodu z čela vlády, a tím pádem i záře reflektorů, tím bude pro něj těžší udržet v povědomí vlastní politickou značku. Její hlavní devízou bylo, že na rozdíl od „hromotluka Fica“vystupoval daleko uhlazeněji, čímž se zjevně snažil oslovit i dobře situované městské voliče.

Nedávno Pellegrini výrazně obměnil a zmodernizo­val svou facebookov­ou prezentaci. Nějaká zmínka o straně Smer úplně chybí. Minulý týden se pokusil jít do ofenzivy, když vyzval Fica, aby čelo strany opustil. Ten reagoval pouze výrokem, že nehodlá vedení přenechat „teoretikům a sluníčkářů­m“čili někomu, kdo by mohl její dosavadní směřování zásadně změnit. Konkrétní jméno neuvedl, ale všem bylo jasné, koho myslí.

V posledních dnech dostaly úvahy o možném Pellegrini­ho odchodu novou energii. Může za to průzkum veřejného mínění, podle něhož by případná Pellegrini­ho strana mohla získat ve volbách hned napoprvé přes 21 procent hlasů. To je téměř tolik, kolik dávala stejná analýza i hnutí premiéra Matoviče. Naopak na původní Smer by připadlo jen devět procent. Tato čísla zřejmě povedou k tomu, že Pellegrini stávající nejistotu brzy ukončí.

Pellegrini­ho hlavní devízou bylo, že na rozdíl od „hromotluka Fica“vystupoval daleko uhlazeněji, čímž se zjevně snažil oslovit i dobře situované městské voliče

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia