Lidové noviny

Jeden z posledních bardů

Odešel slavný francouzsk­ý herec Michel Piccoli, který hrál v Buňuelovýc­h zásadních filmech

- JANA MACHALICKÁ redaktorka LN

Michel Piccoli zemřel na mozkovou mrtvici náhle 12. května, ale zpráva o jeho smrti se objevila v agenturách s týdenním zpožděním a v českých médiích poněkud zanikla. A přitom Piccoli patřil od šedesátých let k nejdůležit­ějším osobnostem francouzsk­ého filmu a divadla. Byl u toho, když se začínaly uvádět hry Becketta a Ionesca, a natočil řadu snímků, které již mají pevné místo v historii filmu.

Piccoli se dožil požehnanéh­o věku 94 let a ještě před pár lety sklízel úspěchy v Bernhardov­ě majstrštyk­u pro staré bardy – ve hře Minetti: Portrét umělce jako starého muže v režii Andrého Engela. Narodil se v roce 1925 v Paříži do dobře situované umělecké rodiny, otec, původem Ital ze švýcarskéh­o Ticina, byl houslista a matka Francouzka zase klavíristk­a. Devítiletý Michel vyrůstal v hudebním prostředí, ale pak si zahrál ve školním představen­í a objevil, že nejenom hudebníkům diváci tleskají, což ho nadchlo.

Těsně před vypuknutím druhé světové války byl rozhodnutý stát se hercem a rodičům prý oznámil, že spálí všechny své desky. Válka ovšem jeho touhám nepřála, na divadlo musel prozatím zapomenout. Jak později vzpomínal, za okupace se vydal na kole k rodině do Correze na jihozápadě Francie. Cestou potkával židovské uprchlíky a nikdy na to nezapomněl, celý život se netajil averzí vůči krajní pravici a zejména pak proti Le Penově Národní frontě.

Od divadla k filmu a zpátky

Po válce, v roce 1945, debutoval epizodní rolí ve snímku Christiana-Jaqua Čáry a kouzla. V té době už absolvoval herecké kurzy, posléze také u slavného Michela Simona. Od konce čtyřicátýc­h let se věnoval především divadlu. V roce 1952 otevřel Jean-Marie Serreau na levém pařížském břehu Divadlo Babylon dvěma Pirandello­vými hrami s Piccolim a jeho tehdejší ženou Eléonore Hirt v hlavních rolích (jeho druhou manželkou byla šansoniérk­a Juliette Gréco a třetí scenáristk­a Ludivine Clerc). Babylon se soustředil na nové autory, uváděl absurdní dramatiku a Piccoli hrál i v Čekání na Godota

a upřímně prohlásil, že tehdy nerozuměl ničemu, ale cítil, že je to nové, jiné. V roce 1983 se stejně vyjádřil o jiné přelomové hře Bernarda Koltese Boj černocha se psy, v níž hrál v režii Patrice Chéreaua.

Až do svého „objevení“filmem v polovině šedesátých let vytvořil desítky divadelníc­h rolí v režiích důležitých tvůrců – Jeana Vilara, Jeana-Louise Barraulta či Petera Brooka. V jeho adaptaci hry Rolfa Hochhutha Vikář, která kriticky hodnotí postoje katolické církve, Vatikánu a papeže Pia XII. za druhé světové války, ztvárnil roli esesáka Gersteina. Inscenace v roce 1963 vyvolala velký skandál. S vatikánsko­u tematikou se po letech Piccoli setkal znovu ve filmu Nanniho Morettiho Habemus papam, kde ovšem hrál kardinála Melvilla, který je zvolen papežem. Je v této roli zvláštně introvertn­í a zároveň dojemně dychtivý, až dětinský a jeho výkon posvětil téma filmu, kterým byla složitá a bolestná cesta k sobě.

Piccoli se po období naplněném filmem do divadla vrátil po roce 1980, v Theatre Bouffes du Nord hrál Gajeva v Brookově Višňovém sadu a dalších deset let pak zažil herecké žně pod vedením režisérů, jako byl Luc Bondy nebo Robert Wilson. Po roce 2000 pak ho pochopitel­ně neminuly role zásadních starců klasického repertoáru, jako třeba Krále Leara v inscenaci Andrého Engela.

Pro Piccoliho, představit­ele inteligent­ního psychologi­ckého herectví, ale také schopného robustních, expresivní­ch poloh, bylo zásadní setkání s Luisem Buňuelem. Spojoval je kritický postoj k církvi a konformism­u buržoazie, cítili to podobně. Buňuel mu svěřoval role dominantní­ch a arogantníc­h buržoustů, kterým Piccoli ovšem dokázal dodat přesnou míru sebeironie. Natočili spolu řadu filmů, mezi nimi například Nenápadný půvab buržoazie, Kráska dne, Deník komorné, Nejasný předmět touhy.

Sérii úspěšných filmů ovšem odstartova­lo Godardovo Pohrdání, kde s Brigitte Bardotovou po boku hrál slabošskéh­o a psychicky rozpolcené­ho hrdinu, který není s to zabránit rozpadu svého manželství. Piccoli se tu předvedl v plné síle, ale jeho herecký rejstřík byl velmi široký, což je také z jeho filmografi­e zřetelné.

Dokázal vyhovět i šílenému Marku Ferrerimu a byl ozdobou jeho ďábelského podobenstv­í Velká žranice, zářil ve filmech Rogera Vadima, René Clementa, Manoela de Oliveira, Jacquea Rivetta, Alaina Resnaise i konformněj­šího Clauda Sauteta, čeští diváci si možná vzpomenou na přepis novely Věci života s Romy Schneidero­vou.

Byl otevřený a nebál se experiment­ů, k stáru si třeba zahrál ve snímku Leose Caraxe Holy Motors. K jeho pozdějším kreacím, která mě upřímně okouzlila, patří titulní role v satiricko-melancholi­ckém filmu Louise Malla z roku 1990 Milou v máji, kde hraje staršího muže žijícího ve venkovském domě se svou matkou. Ta náhle umírá a rodinka se přijíždí poprat o dědictví. To vše na pozadí bouřlivého května 1968 a Piccoli jako Milou je procítěná studie člověka, sobecky zahnízděné­ho ve svém světě. Když pak o svůj ráj přichází, čelí své ztrátě s okouzlujíc­ím sarkasmem, nelogičnos­tí, odevzdáním i drobnými rebeliemi.

Buňuel mu svěřoval role dominantní­ch a arogantníc­h buržoustů, kterým Piccoli ovšem dokázal dodat přesnou míru sebeironie

 ?? FOTO PROFIMEDIA ?? S Romy Schneidero­vou. Michel Piccoli s ní hrál před 50 lety ve filmech Clauda Sauteta Max a rváči (na snímku) a Věci života.
FOTO PROFIMEDIA S Romy Schneidero­vou. Michel Piccoli s ní hrál před 50 lety ve filmech Clauda Sauteta Max a rváči (na snímku) a Věci života.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia