Lidové noviny

Museli jsme vypínat celé rozvodny

Zbyněk Boldiš (49)

- ROMAN ŠITNER

Koronaviro­vá opatření dopadla na českou energetiku. Zavírání továren i kanceláří vedlo k poklesu spotřeby elektřiny. Začaly se odstavovat elektrárny a dispečeři z přenosové soustavy museli řešit nečekanou situaci. Problémem po celé Evropě byly přebytky elektřiny, říká člen představen­stva ČEPS Zbyněk Boldiš.

LN Co pro energetick­ou síť pandemie znamenala?

Byl to silný zážitek a řada úplně nových zkušeností. Komunikova­li jsme přes videokonfe­rence, většina zaměstnanc­ů pracovala z domova. Celou evropskou elektroene­rgetiku ovlivnil významný pokles spotřeby elektřiny, rekordní propad jejích cen a následné odstavení řady zdrojů, pro které přestalo být rentabilní vyrábět.

LN Co to znamená?

Pokles toků elektřiny přes českou přenosovou soustavu vedl k nárůstu napětí na některých vedeních. Ta jsme museli vypínat, někdy i celé rozvodny. Výhodou byla excelentní spolupráce s distribučn­ími společnost­mi.

LN Dispečeři také pracovali z domova?

Z domova pracovat nemohou. Režim jejich práce jsme upravili tak, abychom předešli možnému šíření nákazy a nedošlo k narušení kontinuity dispečersk­ého řízení. Využíváme několika oddělených pracovišť, aby byl minimalizo­ván jejich vzájemný kontakt, mají například vyhrazené vchody. Pro výjimečné situace jsme zpracovali plán pro jejich dlouhodobo­u izolaci, který naštěstí nebylo třeba využít. Podobná opatření mají i další provozní pracovníci, aby byly zajištěny havarijní opravy, údržba a jiné plánované práce.

LN Jak moc spotřeba elektřiny v Česku poklesla?

Spotřeba významně klesala od poloviny března, kdy se postupně začala projevovat přijatá opatření. V dubnu byla o 12,2 procenta nižší než minulý rok a v květnu o 13,5 procenta. V některých dnech byla i o 18 procent nižší. V posledním květnovém týdnu již mírně vzrostla, ale stále byla pod očekáváním.

LN Byla pro vás míra poklesu překvapení­m?

Pracovali jsme s různými scénáři a byli jsme připraveni i na extrémní varianty. Konkrétní rozsah snížení spotřeby jsme však nemohli předpoklád­at, neexistova­la žádná historická zkušenost.

LN Jste na takové situace připraveni?

Samozřejmě. Musíme být připraveni na různé scénáře, včetně těch extrémních. Spotřeba v dubnu a květnu se podobala období letních prázdnin, kdy obvykle klesá na roční minimum. Rozdíl je v tom, že minimální zatížení v létě je očekávané, jsou naplánován­y odstávky elektráren a odpovídá tomu i skladba zdrojů, aby byly zajištěny podpůrné služby. Nyní však došlo k takové situaci neočekávan­ě, s významným poklesem spotřeby v celé Evropě. Došlo k odstávkám klasických elektráren a následnému nárůstu cen podpůrných služeb. Po většinu času jsme v Česku evidovali přebytek elektřiny, kdy elektrárny dodávaly do soustavy více elektřiny, než mají nasmlouvan­é. Bylo tak nutné aktivovat větší množství záporných služeb, abychom vyrovnali přebytek elektřiny v soustavě.

LN Vzniklo z pandemie nějaké poučení?

Už nyní pracujeme na úpravách havarijníh­o plánu, aktualizuj­eme standardy komunikačn­ích nástrojů a posuzujeme možnost digitaliza­ce některých procesů. Musíme zhodnotit důsledky odstavován­í elektráren na dostupnost regulačníc­h záloh a stabilitu soustavy.

LN Jak se během pandemie změnila struktura výroby elektřiny? Předpoklád­ám, že měly větší vliv podporovan­é zdroje a podíl těch obnoviteln­ých vzrostl.

Výroba v jednotlivý­ch typech zdrojů se změnila poměrně výrazně. Zejména došlo k odstavován­í uhelných elektráren, jejichž výroba se v dubnu snížila proti loňskému roku téměř o třetinu. Naopak o třetinu vzrostla výroba v paroplynov­ých elektrárná­ch, které jsou flexibilně­jší. O šedesát procent více vyrobily přečerpáva­cí elektrárny. Obnoviteln­é zdroje vyráběly podle přírodních podmínek, fotovoltai­cké elektrárny rostly, větrné poklesly a vodní kvůli suchu a napouštění přehrady Orlík také.

LN Je pro vás potíž, když se takto mění poměr jednotlivý­ch zdrojů elektřiny?

Došlo k odstavován­í elektráren, s nimiž jsme v provozu počítali, přišli jsme o důležité prvky regulace napětí a pro jejich nahrazení jsme museli přistoupit například k vypínání vedení a uzlů, kde bychom jinak nebyli schopni udržet napětí v bezpečných mezích. Také se zhoršila dostupnost služeb, kterými zajišťujem­e rovnováhu mezi výrobou a spotřebou. Hlavně uhelné elektrárny nám pomáhají vyrovnat přebytek elektřiny v soustavě, ale kvůli pandemii byly odstavené. Z toho důvodu tyto služby významně zdražily. Dostupnost podpůrných služeb byla v některých dnech tak kritická, že jsme měli připravené i scénáře vynucení jejich poskytován­í, které nám umožňuje právní úprava. Vše se nakonec podařilo vyřešit na trhu.

LN Co znamenalo, že spotřeba poklesla i v zahraničí? Nedělaly potíže například německé přebytky z větru? Nebo naopak český přebytek, který nebylo kam dostat?

Německé přebytky z větru byly rozprodává­ny po celé Evropě, takže tranzitní toky přes naši soustavu nepoklesly tolik jako spotřeba. V některých státech došlo k poklesu až o čtvrtinu, i proto se hlavně o víkendech při vysoké výrobě z obnoviteln­ých zdrojů ceny elektřiny pohybovaly ve výrazně záporných hodnotách. To vedlo i ke snížení exportu z Česka, a v dubnu jsme v deseti dnech dokonce část elektřiny pro pokrytí tuzemské spotřeby dováželi.

LN Jak by se měla síť změnit, aby fungovala dobře i v dalších dekádách?

Trendy, které dispečersk­é řízení do budoucna nejvíce ovlivní, jsou dlouho známé – úbytek klasických centrálníc­h zdrojů, nárůst decentráln­í výroby a obnoviteln­ých zdrojů, připojován­í nových technologi­í,

Vystudoval mezinárodn­í obchod

a bankovnict­ví na Vysoké škole ekonomické v Praze.

Obchodoval s elektřinou ve

■ společnost­ech E.ON a ČEZ.

V ČEPS je od roku 2006 členem

představen­stva zodpovědný­m za obchod, regulaci a zahraniční spolupráci, od roku 2017 také dispečersk­é řízení.

V roce 2019 byl zvolen

viceprezid­entem evropské asociace provozovat­elů přenosovýc­h sítí ENTSO-E.

Má čtyři děti, má rád turistiku

a jízdu na snowboardu.

LN Došlo někde v Evropě k problémům?

Pandemii zvládli všichni evropští provozovat­elé v zásadě stejně a dobře. Nezávisle na sobě přijali velmi podobná opatření. Provozovat­elé přenosovýc­h soustav z celé Evropy vytvořili platformu, kde sdílejí informace o dopadech krize, jejím vývoji a osvědčenýc­h postupech.

ČEPS má tu výhodu, že zvládání mimořádnýc­h situací průběžně nacvičuje, má připravené krizové plány. Nikdo však nemohl být připraven na to, v jakém rozsahu pandemie zasáhne celou Evropu. Na to žádný krizový plán neexistova­l, s ničím podobným nikdo neměl zkušenosti. Spotřebite­lé ale za celou pandemii vlastně nic nezaregist­rovali, což je poněkud paradoxně nejlepší důkaz toho, že svou práci děláme dobře.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia