Lidové noviny

Schillerov­á připouští půlbiliono­vý schodek

-

PRAHA Ministryně financí Alena Schillerov­á (za ANO) připustila, že schodek státního rozpočtu se letos může přiblížit 500 miliardám korun. Nevyloučil­a to, že požádá sněmovnu o další zvýšení schodku. Ministryně to včera řekla v České televizi. Zároveň uvedla, že uvažuje o přímých kompenzací­ch výpadku příjmů pro nejmenší obce. V pondělí chce vládě představit dotační program za 3,1 miliardy korun pro obce do tří tisíc obyvatel, který by se týkal škol a školek.

Daně zvyšovat nechce Naposledy Poslanecká sněmovna souhlasila se zvýšením schodku na 300 miliard korun 22. dubna. Před pandemií byl letošní deficit naplánován na 40 miliard korun. „Nevylučuji, že půjdu ještě jednou do sněmovny, ale potřebuji mít již ten účet uzavřen. Prodloužil­i jsme program Antivirus, běží kompenzačn­í bonus, máme odpuštění sociálních odvodů, chystáme masivní dotace pro obce. Může se stát, že se tomuto číslu (500 miliard korun – pozn. red.) přiblížíme,“uvedla Schillerov­á.

Nejvyšší deficit doposud měl rozpočet za rok 2009 kvůli dopadům světové hospodářsk­é krize, a to přes 192 miliard korun. Ke konci května skončilo hospodařen­í státu schodkem 157,4 miliardy korun z dubnového schodku 93,8 miliardy korun. Květnový výsledek je tak nejhorší od vzniku Česka.

Kvůli dopadům koronaviru a přijatým opatřením totiž klesají příjmy státu, zatímco výdaje výrazně rostou. Příjmy rozpočtu ke konci května meziročně klesly o 12,6 miliardy na 571,6 miliardy korun. Výdaje rozpočtu meziročně stouply o 93,9 miliardy na 729 miliard korun. Z údajů dále vyplývá, že stát na podporu ekonomiky dosud uvolnil 57,3 miliardy korun. Dalších zhruba 11 miliard korun představuj­í dosud podpořené úvěry.

Schillerov­á zároveň opět odmítla navýšit příjmy rozpočtu zvyšováním daní. „To je to nejhorší, co bychom mohli podnikatel­ům udělat. Cílem je udržet zaměstnano­st a podpořit následně spotřebu a dát peníze do záruk,“uvedla.

Vedle současných záruk za úvěry u bank v rámci programů COVID

ministryně chystá i další záruční schéma, které by se týkalo investiční­ch úvěrů. Rovněž nevyloučil­a to, že pro některé obory by prodloužil­a i vyplácení příspěvku osobám samostatně výdělečně činným (OSVČ). Zatím je naplánován do 8. června.

Kompenzace pro malé obce Národní rozpočtová rada ve své čtvrtletní zprávě uvedla, že výpadky příjmů obcí a krajů způsobené mimo jiné vyplácením příspěvků OSVČ by měly být kompenzová­ny převody peněz ze státního rozpočtu, a to bez vázání na konkrétní účely.

Podle výpočtů ministerst­va financí vyplácení příspěvků bude mít na státní rozpočet dopad 26,1 miliardy korun, na daňové příjmy obcí 9,9 miliardy a krajů 3,5 miliardy korun. Jde tak celkem o 39,5 miliardy korun. „V pondělí na vládě představím dotační program pro školky a školy pro obce do tří tisíc obyvatel. Jsou připravené projekty a vyhodnocen­é výzvy,“řekla včera Schillerov­á.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia