Lidové noviny

Léto u moře: levnější, ale s omezeními

- DANA JAKEŠOVÁ

Zájem o letní zájezdy k moři se po mnoha týdnech znovu probudil, když vláda schválila tzv. semafor. Zelenou podle něj dostala jen část evropských destinací, takže výběr bude omezený. Oblíbené stravování all inclusive bude, jen v trochu jiné podobě.

Vokamžiku, kdy vláda schválila seznam povolených destinací, tzv. semafor, zahltili lidé cestovní kanceláře telefonáty. „Už během prvního dne jsme evidovali množství nových prodejů zájezdů především do tzv. zelených zemí, kam bude možno cestovat bez omezení,“uvedla Eva Němečková z Čedoku. Nárůst zájmu zaznamenal­i i v cestovní kanceláři Fischer, Exim Tours či agenturách Invia a Dovolená.cz. „Velký zájem je o termíny pobytů na konci léta a v podzimních měsících, kdy lidé doufají v úplné zrušení opatření, která jim mohou znepohodln­it dovolenou,“říká Petr Komárek, ředitel portálu Dovolená.cz.

Jak je to s lex voucher

Plošně totiž zájezdy na celé léto zrušily cestovní kanceláře Fischer, Exim Tours a Alexandria. „Klienti, kteří měli zakoupenou dovolenou do 31. srpna 2020, dostávají poukázky, které budou moci uplatnit na nové zájezdy, dle nových podmínek,“vysvětluje Petr Kostka, obchodní ředitel Exim Tours. „Novou nabídku zájezdů představím­e během několika dní. V tuto chvíli intenzivně pracujeme na novém letovém plánu, abychom mohli spustit prodej,“potvrdil Jan Bezděk z CK Fischer.

Ostatní cestovní kanceláře rušily zájezdy většinou jen do června. Za ty lidé dostali vouchery. „Náhradní zájezd je třeba zarezervov­at nejdéle do 31. srpna 2021 z aktuálně platné nabídky, odcestovat však můžete i později, například až v roce 2022,“popisuje Jana Ondrejecho­vá z Blue Style. Pozor ale, tento poukaz nekryje služby třetích stran, například peníze zaplacené za cestovní pojištění.

Odmítnout tzv. lex voucher a chtít vrátit peníze mohou pouze „sociálně citlivé osoby“, tedy například senioři 65+ či těhotné ženy. Podmínkou je, že tato osoba je objednavat­elem zájezdu. To znamená, že pokud měla jet třeba rodina a s nimi babička s dědečkem a zájezd objednali „mladí“, peníze místo voucheru chtít nemohou.

Místo poukazu lex voucher některé cestovní kanceláře nabízejí vlastní poukazy. Například Blue Style má poukaz TravelSafe+. Základní parametry jsou stejné jako u lex voucher a jsou i pojištěné proti úpadku cestovní kanceláře. Navíc ale kryje i uhrazené prostředky třeba za cestovní pojištění. Benefitem je pak sleva deset procent na nový zájezd.

Jinak ale většina cestovních kanceláří nechala na léto v platnosti původní zájezdy. „Umožní-li to aktuální situace a opatření v daných zemích, mohou se naši klienti spolehnout, že jejich zájezdy budeme realizovat,“řekla Němečková. I ceny zůstaly zachované. „Většina našich partnerů chápe mimořádnos­t situace, potřebu oživit cestovní ruch a snaží se zachovat původní podmínky kontraktů,“řekla Lucie Frnochová z Firotour.

Přesto ale nyní pro nové prodeje cestovní kanceláře pouští zájezdy jen do pár vybraných zemí, které jsou v „zelené“skupině podle schválenéh­o semaforu a kde jsou známé i přesné podmínky z druhé strany. Jde o Chorvatsko, jež podmínky pro vstup turistů uvolnilo jako první. Z leteckých zájezdů se pro prodej připravují zájezdy do Řecka a Bulharska. „Předpoklád­áme, že létat by se začalo 1. července,“řekla Ondrejecho­vá. Hoteliéři z obou zemí hlásí, že na turisty jsou připravení.

Rýsují se i dovolené v zemích mimo EU, které zatím mají podle vládního semaforu červenou. „Jednání s Tuniskem a Egyptem začnou v druhé polovině června, dovolené v těchto zemích by pak mohly být možné od druhé poloviny léta,“uvedla Zuzana Štíchová, tisková mluvčí MZV ČR. „Vypadá to, že do Egypta a Tuniska by se mohlo začít létat 1. srpna,“doplnila Andrea Řezníčková z Invie. Jedná se i o Turecku, které je zatím stále pro turisty zcela uzavřené.

Odmítnout tzv. lex voucher a chtít vrátit peníze mohou pouze „sociálně citlivé osoby“, tedy například senioři 65+ či těhotné ženy

 ??  ?? * Vztahuje se na všechny země mimo Evropskou unii a Evropský hospodářsk­ý prostor.
Švédsko, Velká Británie
Tunis a Egypt – jednání začnou v druhé půli června, dovolené v těchto zemích by mohly být možné v druhé půlce léta.
* Vztahuje se na všechny země mimo Evropskou unii a Evropský hospodářsk­ý prostor. Švédsko, Velká Británie Tunis a Egypt – jednání začnou v druhé půli června, dovolené v těchto zemích by mohly být možné v druhé půlce léta.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia