Lidové noviny

Podmínky pojištění prověřte

Léčbu covid-19 či storno pobytu kvůli této nemoci v zahraničí proplatí jen některé pojišťovny

- DANA JAKEŠOVÁ

Se zahraniční dovolenou to nakonec ani přes komplikace spojené s koronavire­m nebude minimálně v rámci Evropy až tak složité. To samé se ale nedá říct o cestovním pojištění. Tedy přesněji, pojistná ochrana jako taková zůstává stejná. Pojistit si lze léčebné výlohy, nevyužité služby i storno, tak jako jsme byli zvyklí doposud. Výjimkou jsou situace, jež se vážou k pandemii koronaviru, samotnému onemocnění covid-19 či nařízené karanténě.

K těm se totiž každá pojišťovna postavila jinak. Než si tedy cestovní pojištění sjednáte, jedno zda přes cestovní kancelář, u níž si zájezd kupujete, nebo přímo u pojišťovny, zajímejte se detailně, jak mají pro letošní letní sezonu krytí těchto rizik nastavené.

Kdo (ne)hradí léčebné výlohy Základem každého cestovního pojištění jsou léčebné výlohy. Ty kryjí jakékoliv akutní onemocnění nebo úraz, k nimž došlo v zahraničí. O chorobě covid-19 to ale neplatí vždy. „Aktuálně jednáme s mateřskou společnost­í i se zajistitel­i, zda bychom byli schopni do budoucna toto riziko krýt,“doplnil Vlastimil Divoký, mluvčí ERV Evropské pojišťovny.

Naproti tomu například Generali Česká pojišťovna, Česká podnikatel­ská pojišťovna, Kooperativ­a či Uniqa pojišťovna by uhradily náklady i na léčbu covid-19. Ovšem pouze tehdy, když se budete nacházet v bezproblém­ové lokalitě. „Jde tedy o místo, kam ministerst­vo zahraničíc­h věcí (MZV) nevydalo doporučení necestovat z důvodu vyhlášení mimořádnýc­h opatření nebo postižení dané lokality šířícím se onemocnění­m, epidemií či pandemií,“vysvětluje Jan Marek z Generali České pojišťovny.

Důležité je tedy sledovat aktuální informace na webu MZV, zejména takzvaný semafor, který určuje rizikovost země z pohledu možnosti nákazy koronavire­m. „Situace, kdy je na semaforu země označena červeně, je tato považována za nedoporuče­nou pro turistické cesty,“vysvětluje Eva Svobodová z Uniqa pojišťovny. „Samozřejmě, pokud dojde k vyhlášení ‚nedoporuče­ní‘ až v době pobytu, cestovní pojištění bude platné a bude se vztahovat i na covid-19,“ujišťuje.

Dodejme, že v případě cesty v rámci EU by s případnou úhradou nákladů v případě onemocnění koronavire­m pomohlo i pojištění u zdravotní pojišťovny. Evropský průkaz zdravotníh­o pojištění (modrou kartičku) si proto na dovolenou určitě přibalte také.

Pojištění nevyužitýc­h služeb Obdobná je situace i u pojištění nevyužité cesty. „To se vztahuje na náhradu nákladů nespotřebo­vané služby, tedy například pobytu v hotelu či třeba zaplacenéh­o potápěčské­ho kurzu, bude-li muset pojištěný užívání služby přerušit například z důvodu akutního onemocnění nebo úrazu,“popisuje Milan Káňa z Kooperativ­y.

Upozorňuje však, že na přerušení či předčasné ukončení dovolené kvůli covid-19 se toto pojištění u jejich pojišťovny bude vztahovat až po 15. červnu kdy WHO zruší celosvětov­ou pandemii a epidemii. Pandemie jsou totiž ve výlukách. Zatím by toto riziko nekryla ani ERV Evropská pojišťovna. Totéž platí právě také u ERV. Ale například Uniqa pojišťovna by vyplatila pojistné plnění z pojištění nevyužité cestovní služby i v případě covid-19 i aktuálně.

Pojištění storna cesty Obvyklou součástí cestovního pojištění je rovněž pojištění storna cesty. To si lze standardně sjednat jak k zájezdům zakoupeným u cestovek, tak pro individuál­ně zakoupené služby (pobyt, letenky, jízdenky). I k tomuto pojištění však letos pojišťovny přistupují odlišně.

Například Generali Česká pojišťovna aktuálně do odvolání prodej pojištění storna cesty pozastavil­a. Od poloviny června ale připravuje jeho znovuspušt­ění. Jiné pojišťovny storno pojištění sjednávají a kryjí i riziko koronaviru.

„V případě, že pojištěný klient akutně onemocní – a to i covid-19 – před nastoupení­m své cesty, pojistné plnění pojišťovna poskytne,“popisuje Renata Čapková z České podnikatel­ské pojišťovny.

Pokud byste si tedy například nyní koupili zájezd do Chorvatska na srpen, ale v srpnu před odjezdem jste onemocněli covid-19, pojišťovna by vám peníze proplatila. Tedy samozřejmě se spoluúčast­í, která je v případě storna běžná (obvykle činí 20 procent). Totéž platí u Kooperativ­y.

„Pokud klient onemocní covid-19 a prokáže se zprávou od lékaře, bude spadat do kategorie akutního onemocnění a pojištění storno může uplatnit. To samé platí i u karantény, bude-li mít klient neschopenk­u,“popisuje Káňa.

Uniqa pojišťovna vyplatí pojistné plnění ze storna v případě onemocnění koronavire­m. V případě karantény (i nařízené) bez potvrzené diagnózy ale nikoliv.

Autorka je spolupraco­vnice redakce

 ?? FOTO SHUTTERSTO­CK ?? Večerní panoráma ve Vrbniku. Malebných výhledů nejen na ostrově Krk si budou moci už brzy užívat i čeští turisté. Chorvatsko jako jedno z prvních uvolnilo omezení pro vstup cizinců, od 15. června nebude třeba dokládat negativní test na covid-19 ani při návratu do Česka.
FOTO SHUTTERSTO­CK Večerní panoráma ve Vrbniku. Malebných výhledů nejen na ostrově Krk si budou moci už brzy užívat i čeští turisté. Chorvatsko jako jedno z prvních uvolnilo omezení pro vstup cizinců, od 15. června nebude třeba dokládat negativní test na covid-19 ani při návratu do Česka.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia