Lidové noviny

Autobusové zájezdy letos vyjedou také

-

Ne každý touží nebo si může dovolit koupit letecký zájezd. Nabízí se tedy možnost vyrazit někam autem. Jenže také ne každý řidič se cítí na mnohahodin­ové řízení, kdy navíc často mnoho času stráví v kolonách na dálnicích a letos možná také na hraničních přechodech. Někoho třeba mohou limitovat i nedostateč­né znalosti cizích jazyků. Pro tyto turisty cestovní kanceláře každoročně připravují zájezdy s autobusovo­u dopravou. S jejich organizací přitom počítají i letos.

„Klienti se aktuálně ptají na autokarové poznávací zájezdy především do Chorvatska a Maďarska. Jen na letní prázdniny máme prodáno více než 6000 klientů na autokarový­ch zájezdech,“říká Eva Němečková z Čedoku.

Zájezdy do Chorvatska s cestou autobusem už v menším množství prodala i cestovní agentura Invia.

Také cestovní kancelář Firotour s realizací zájezdů s autobusovo­u dopravou počítá. „V tomto případě bude hlavní destinací Chorvatsko, kam by první autobusy našich smluvních dopravců měly vyjet 19. června,“uvedla Lucie Frnochová z Firotour. Dalšími tradičně oblíbenými destinacem­i pro autokarové zájezdy jsou Itálie a španělská Costa Brava a Costa del Maresme. „V případě optimistic­kého scénáře by první autobusy do Itálie mohly vyjet 26. června a na sever Španělska o týden později,“doplnila Frnochová.

A jezdit by se autobusem mohlo i do dalších zemí. „Na webu máme zhruba 6000 autobusový­ch zájezdů, a to do Chorvatska, Řecka, Itálie, Německa, Maďarska a Polska. Žádné speciální podmínky ale zatím nemáme k dispozici,“popisuje situaci Andrea Řezníčková z Invie.

Omezení ovšem platí pro samotnou cestu autobusem. Aktuálně je možné kapacity autobusů a minibusů obsazovat maximálně z poloviny. To by se ale mohlo se zlepšující se situací a blížící se sezonou změnit, respektive zmírnit.

„Cestující ale budou muset používat během cesty roušky a při nástupu a výstupu dodržovat odstup,“popisuje Řezníčková. Řidiči musejí být ohledně covid-19 proškoleni a musí používat prostředky osobní ochrany, tedy roušky a rukavice.

„Ve vozech budou také povinně umístěny dezinfekčn­í prostředky. A mezi jednotlivý­mi transfery budou čištěny a dezinfikov­ány také autobusy. Klimatizac­e by ale měly být v provozu,“uzavírá Řezníčková. jak

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia