Lidové noviny

Po vlastní ose míří Češi hlavně k Jadranu

- DANA JAKEŠOVÁ

Chorvatsko a Itálie vévodí každoročně žebříčku zemí, kam Češi vyrážejí na dovolenou autem. Koronaviru­s ale v tomto směru zamíchal kartami. O Itálii je v tento okamžik zájem malý, přestože svoje hranice pro turisty ze zemí schengensk­ého prostoru otevřela již včera a pro vstup je potřeba jen vyplnit formulář. Země je ale na návrat turistů připravená.

Vítáni, ale pod kontrolou Naproti tomu Chorvatsko zřejmě letos bude trhat rekordy. Covid-19 se zde výrazně nerozšířil, takže jde o jednu z nejbezpečn­ějších zemí. Navíc Chorvaté svoje hranice otevřeli pro turisty prakticky jako první. Není se třeba již ani prokazovat rezervací ubytování, stačí na hranicích vyplnit formulář, kde poskytnete kontakt na sebe a ubytování. Nebo ho můžete vyplnit již dopředu online, abyste se vyhnuli zdržení na hranicích. V průběhu dovolené ale přece jen musí návštěvníc­i počítat s určitými omezeními a zvláštními pravidly.

„Cizinci musí během pobytu v Chorvatsku omezit kontakt s dalšími osobami a každé ráno si měřit teplotu. Pokud bude vyšší než 37,2 stupně Celsia, musí kontaktova­t místní hygienicko­u stanici,“popisuje Andrea Řezníčková z cestovní agentury Invia.

Další pravidla jsou podobná jako u nás. Ve vnitřních veřejných prostorech zatím stále platí povinnost nosit roušku. Na plážích, stejně jako všude jinde, by se lidé měli od sebe držet dva metry.

Vydat se k moři ovšem lze zcela po vlastní ose i přes cestovní kancelář. Cestovní kanceláře a agentury tak registrují zvyšující se zájem o zájezdy s vlastní dopravou. „O Chorvatsku se už od začátku mluvilo jako o zemi, kam bude možné cestovat, teď byla za bezpečnou označena i Itálie. Klíčové pro nás je, že se do těchto zemí bude jezdit bez omezení, nebudou tedy nutné testy nebo povinná karanténa,“vysvětluje Jan Bezděk z cestovní kanceláře Nev Dama.

Výhodou těchto zájezdů je podle něj i fakt, že klienti v naprosté většiny jezdí do apartmánů, ve kterých si i sami vaří, takže se pro ně podmínky fungování ubytování nijak zásadně nemění.

Nabídka se ještě rozroste Určité změny v nabídce ale přece jen nastat mohou. „Vše je hodně čerstvé, cestovní kanceláře stále kontaktují své nasmlouvan­é hoteliéry, hledají další. Bohužel mnozí podnikatel­é v ubytování koronaviro­vou krizi nepřečkali,“popisuje Petr Komárek, ředitel portálu Dovolena.cz. Nabídka ubytování se ale podle něj přesto pravděpodo­bně ještě rozroste. První turnusy tak bezpochyby budou testem pro všechny, pro dopravce, hoteliéry, ale i tranzitní země, benzinové pumpy či restaurace.

České turisty ovšem neláká jen moře. „Zvýšený zájem o pobyty s vlastní dopravou evidujeme také do Rakouska, na Slovensko a do Maďarska,“doplňuje Eva Němečková z Čedoku. Z české strany jsou všechny tyto země považovány za bezpečné, po návratu z nich není třeba absolvovat test na covid-19 ani jít do karantény. Ze strany těchto států zatím platí pro turisty určitá omezení, k 5. červnu by ale měla padnout.

Do okolních zemí, stejně jako do Chorvatska a případně Itálie, ovšem můžete vyrazit i zcela po vlastní ose. K rezervaci ubytování lze využít třeba oblíbený portál Booking či specializo­vané kanceláře zaměřené na pronájem soukromých domů nebo apartmánů.

Například Interhome má standardně v nabídce 31 zemí a více než 50 tisíc rekreačníc­h objektů. Stávající mezinárodn­í rezervace do 14. června automatick­y rušili. „Po tomto datu jsou aktuálně výjimky u některých destinací, například Španělska. Situaci stále sledujeme a přizpůsobu­jeme se,“říká Eva Marková z Interhome.

Případné změny termínů či destinací u již zakoupenýc­h pobytů s klienty projednáva­jí individuál­ně. Nicméně zájem mezi Čechy především o Chorvatsko opět roste. Na konci června se zde dá týdenní pobyt pro čtyři osoby pořídit už od 5000 korun za objekt.

„S majiteli objektů máme uzavřené smlouvy, ceny jsou dané dlouhodobě, takže se kvůli aktuální situaci neměnily. Lehký vliv měl jenom měnící se kurz eura,“uvedla Marková. Dodává, že kdo se obává s ohledem na dynamicky se měnící situaci koupit si dovolenou s předstihem, může vyčkat a pak si podle aktuální situace rezervovat třeba jen osm až deset dnů předem zvýhodněný pobyt na last minute.

Autem se Češi vydávají na letní dovolenou nejčastěji do Chorvatska. A ani letos tomu nebude jinak. Chorvaté totiž turisty vítají bez omezení. Netrpělivě pak čeští turisté vyhlížejí také zjednoduše­ní vstupu do sousedních států.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia