Lidové noviny

Boj o lepší DPH vázne

- MIROSLAV PETR

Bezmála šest let trvá zápas českého ministerst­va financí o vylepšení systému účtování daně z přidané hodnoty. Návrh z června 2014 na takzvané přenesení daňové povinnosti, zjednoduše­ně obrácené účtování DPH a cizím slovem reverse charge, má zabránit rozsáhlým karuselový­m daňovým podvodům.

Systém přenesení platby DPH z prodávajíc­ího na kupujícího, při kterém ale DPH platí v řetězci obchodníků až koncový odběratel a stát nevyplácí vratky, prakticky vylučuje rozsáhlé podvody v řetězci nastrčenýc­h překupníků. Česko se s takovými karuselový­mi podvody za stamiliony korun potýkalo před lety například při dovozu nezdaněnýc­h pohonných hmot. Nastrčené firmy podvodníků před zaplacením DPH z fiktivních důvodů zkrachoval­y, ale další nastrčená firma v řetězci mezitím stihla od státu inkasovat vratku DPH.

Éru největšího rozšíření karuselový­ch daňových podvodů má Česko naštěstí za sebou, ale tyto praktiky se složitě odhalují a opatření má stále svůj význam. Roky vázlo schválení na straně Bruselu. DPH je harmonizov­aná, tedy pro celou EU jednotně fungující daň a na každou změnu je třeba souhlas všech členských států.

U některých komodit Brusel v minulosti umožnil systém DPH „obrátit“. Varianta, o kterou Česko usiluje, by platila plošně pro obchody ve všech komoditách a službách u faktur nad hodnotu 450 tisíc korun. Od loňského listopadu má Česko ze strany EU zelenou, ale přišly další komplikace. Tentokrát na české straně.

Přenesení daňové povinnosti je nejprve nutné přes parlament dostat do naší legislativ­y. Potíž je, že Česko dostalo v rámci Evropské unie výjimku na zavedení tohoto systému jen do poloviny roku 2022, odkdy by měla začít platit nová jednotná pravidla pro celou EU.

Legislativ­ní proces trvá měsíce a dřív než v příštím roce by novinka platit zřejmě nezačala. Firmy také musejí změnit své účetní programy, systém musí přenastavi­t i finanční úřady. Provádět takové změny na pouhý zhruba jeden rok nemá význam.

To si uvědomuje i ministerst­vo financí, které po dohodě s největšími podnikatel­skými svazy požádá v Bruselu o prodloužen­í výjimky, a tedy o možnost delšího fungování nového režimu DPH až za termín 30. června 2022.

„Pro případné zavedení všeobecnéh­o reverse charge je zásadní vyjednání významného prodloužen­í udělené výjimky pro jeho zavedení ještě před jeho implementa­cí v českém daňovém řádu,“upozorňuje viceprezid­ent Komory daňových poradců Petr Toman.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia