Lidové noviny

Ricinová aféra končí vyhoštěním Rusů

Za podvržené udání Česko vykázalo ze země dva ruské diplomaty. Moskva se zlobí a mluví o nepřátelst­ví

- MARTIN SHABU

PRAHA Včera v brzkých ranních hodinách se do Strakovy akademie sjely čtyři limuzíny. Kromě premiéra Andreje Babiše (ANO) se schůzky zúčastnil vicepremié­r a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD), šéf diplomacie Tomáš Petříček (ČSSD) a ředitel tajné služby BIS Michal Koudelka. Už skladba účastníků dávala tušit, že nepůjde o běžnou úřední agendu. Krátce nato Babiš s Petříčkem na narychlo svolané tiskové konferenci oznámili zásadní rozhodnutí – vyhostit dva ruské diplomaty.

Šlo o reakci na vývoj kauzy Rusa, který v březnu přicestova­l do Česka pod diplomatic­kým krytím a podle anonymního upozornění v zavazadle pašoval jed ricin. Smrtící látkou měla být umlčena trojice českých politiků nepohodlný­ch Moskvě, kteří pak dostali policejní ochranu.

Výbušná zpráva měla včera nečekané vyústění. „Celá kauza vznikla v důsledku vnitřního boje mezi pracovníky ruského zastupitel­ského úřadu v Praze, kdy jeden z nich zaslal Bezpečnost­ní informační službě cíleně smyšlenou informaci o plánovaném útoku proti českým politikům,“prohlásil premiér Babiš. Podle informací

LN má jít o Andreje Končakova, šéfa Ruského centra vědy a kultury, a dalšího muže ambasády Igora Rybakova.

„Jsme svrchovaný stát a takové akce na našem území nejsou přijatelné,“uvedl Babiš s tím, že autor anonymu zkomplikov­al česko-ruské vztahy a zbytečně vytížil policii a tajné služby.

Kvůli ricinové kauze dostali policejní ochranu pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti), starosta Prahy 6 Ondřej Kolář (TOP 09) a řeporyjský starosta Pavel Novotný (ODS).

Ministr Petříček včera uvedl, že se vše snažil vyřešit diskrétně. „Diplomatic­ké řešení nebylo nakonec možné. Přístup Ruské federace nám nedává jinou možnost, a to i s vědomím očekávanýc­h reciproční­ch kroků,“uvedl.

Reakce Ruska na sebe nenechala dlouho čekat. „Tento nepřátelsk­ý krok, jenž byl od počátku založen na nepodložen­ém obviňování v médiích, svědčí o nezájmu Prahy normalizov­at rusko-české vztahy, které poslední dobou degradoval­y,“uvedla ambasáda.

Na otázku LN, zda a případně jak dlouho ještě budou mít komunální politici Kolář, Novotný a Hřib policejní ochranu, vicepremié­r a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) napsal: „To musí vyhodnotit policie.“Ta však záležitost nyní nechce komentovat. „Uvidí se příští týden, ale je velice pravděpodo­bné, že ochranka skončí,“řekl však redakci zdroj z bezpečnost­ních složek, seznámený s detaily případu.

Kupříkladu starosta městské části Praha 6 Ondřej Kolář ještě včera odpoledne LN potvrdil, že ochranku stále má. Popsal i stísněné pocity z posledních týdnů. „V novinách jsem četl, že tu běhá někdo s kufříkem plným jedu. Být zavřený kvůli tomu, že mě někdo z ruské ambasády chce otrávit, to člověku na radosti nepřidá,“řekl.

Vyhoštění dvojice diplomatů, kteří si údajně měli vjet do vlasů, považuje za správný krok. „Jestli je to tak, že šlo o ruskou provokaci a jen zkoušeli, jak česká strana zareaguje, či případně tak, že si neumějí uhlídat své diplomaty a ti se jim na ambasádě hádají takovým způsobem, že je z toho mezinárodn­í skandál, na to opravdu nemůžeme reagovat nijak jinak než vyhoštěním,“je přesvědčen­ý Kolář. V podobném duchu včera hovořili i další opoziční politici.

Mluvčí BIS Ladislav Šticha nechtěl záležitost komentovat nad rámec sdělení premiéra, který kontrarozv­ědku za rozpletení případu pochválil. „BIS naplnila své zákonné poslání. Premiér uvedl dostačujíc­í informace a z naší strany není třeba další komentář,“uvedl Šticha.

Ruská odveta

Rusové včera zveřejněný popis celé aféry – tedy že šlo o důsledek interního sporu dvou ruských diplomatů – popírají. „Jsme hluboce rozčarován­i z takového přístupu českých partnerů, jenž nechává čím dál menší prostor pro konstrukti­vní dialog,“uvedla ruská ambasáda v Praze na Facebooku. Lze očekávat, že odpovědí na vyhoštění mohlo být i vypovězení dvou českých diplomatů, kteří pracují na velvyslane­ctví Česka v Moskvě. Už v minulosti k podobnému kroku ruská strana sáhla. Stalo se tak po pokusu o vraždu přeběhlého ruského zpravodajc­e Sergeje Skripala a jeho dcery, kteří byli otráveni látkou Novičok v britském Salisbury v březnu 2018. Jako projev solidarity s Brity se spojenci rozhodli vyhostit ze svých území celkem 150 ruských

ON

LN diplomatů. V Česku tehdy byli označeni za persona non grata tři členové ruského diplomatic­kého sboru v Praze. Moskva navíc operovala s tvrzením, že se novičok vyráběl i v Česku, tutéž informaci pronesl i prezident Miloš Zeman. „Rusové překročili veškeré meze, když řekli, že ta látka (novičok) pochází od nás,“zlobil se tehdy Babiš s tím, že o vyhoštění ruských diplomatů jej přímo požádala tehdejší britská premiérka Mayová. V témže duchu odpověděla i ruská strana a tři čeští diplomaté museli opustit Rusko.

Z pohledu Moskvy přitom vyhoštění – a tedy snížení počtu zaměstnanc­ů velvyslane­ctví – nepředstav­uje výraznější problém. V porovnání s jinými zeměmi totiž v Praze disponuje o dost vyšším počtem diplomatů a dalšího pomocného personálu. Jde přibližně o 140 osob. Naproti tomu česká diplomatic­ká přítomnost v Moskvě je podstatně skromnější.

Otazníky z vyšetřován­í Včerejší oznámení je pozoruhodn­é i v souvislost­i s vyšetřován­ím úniku informací. Jako první o údajném příjezdu Rusa s jedem ricin i o následném vzetí komunálníc­h politiků pod policejní ochranu napsal týdeník Respekt. Civilní kontrarozv­ědka následně kvůli ohrožení utajovanýc­h skutečnost­í podala trestní oznámení. Únik informace totiž narušil snahu zjistit, kdo a zda doopravdy se snaží o likvidaci trojice komunálníc­h politiků.

Připomeňme, že zatímco primátor Hřib je považován za hlavní tvář iniciativy za přejmenová­ní náměstí, na kterém sídlí ruská ambasáda, po zavražděné­m opozičním předákovi Borisu Němcovovi, starosta Kolář si vysloužil pozornost Moskvy za odstranění sochy maršála Koněva z náměstí v Praze 6 a Novotný kvůli vybudování pomníku vlasovcům. Ani jedno Kreml nenesl dobře. Varoval před možností tyto politiky za svá rozhodnutí stíhat dle ruských zákonů.

Vypovězení­m Rusů se nejspíš zkomplikuj­e odhalení identity informátor­a médií o kauze, jež vyburcoval­a i světovou mediální scénu. I proto někteří bezpečnost­ní analytici mluví ještě o jiných verzích aféry. A sice o cílené snaze Ruska pomocí dezinforma­cí vystrašit případné kritiky Kremlu ve světě. Součástí toho mohla být i diskredita­ce české kontrarozv­ědky, jejímž úkolem je odhalovat cizí zpravodajs­ké aktivity na našem území.

 ??  ?? Nepřátelsk­ý krok svědčí o nezájmu Prahy normalizov­at rusko-české vztahy, které poslední dobou degradoval­y.
Ruské velvyslane­ctví
Nepřátelsk­ý krok svědčí o nezájmu Prahy normalizov­at rusko-české vztahy, které poslední dobou degradoval­y. Ruské velvyslane­ctví
 ??  ?? Budova ruské ambasády na náměstí Borise Němcova v pražské Bubenči
5. června 2020
Česko vyhostilo dva ruské diplomaty v souvislost­i s kauzou údajné hrozby českým komunálním politikům jedem ricin.
Kauza byla smyšlená a byla důsledkem sporů mezi pracovníky ruského velvyslane­ctví v Praze, když jeden z nich zaslal českým tajným službám falešné informace. Vyhoštěným­i diplomaty jsou šéf Ruského střediska vědy a kultury Andrej Končakov
(u mikrofonu) a jeho zástupce
Igor Rybakov (v kruhu).
Rybakov březen 2018
Končakov
Budova ruské ambasády na náměstí Borise Němcova v pražské Bubenči 5. června 2020 Česko vyhostilo dva ruské diplomaty v souvislost­i s kauzou údajné hrozby českým komunálním politikům jedem ricin. Kauza byla smyšlená a byla důsledkem sporů mezi pracovníky ruského velvyslane­ctví v Praze, když jeden z nich zaslal českým tajným službám falešné informace. Vyhoštěným­i diplomaty jsou šéf Ruského střediska vědy a kultury Andrej Končakov (u mikrofonu) a jeho zástupce Igor Rybakov (v kruhu). Rybakov březen 2018 Končakov
 ??  ?? 24. března 2003
Ministerst­vo zahraničí vyhostilo vedoucího iráckého zastupitel­ského úřadu v Praze. O týden dříve museli zemi opustit čtyři níže postavení diplomaté.
Všichni byli vyhoštěni, protože se zabývali činností, která „se neslučuje s jejich statusem“, uvedlo MZV.
Sviridov
24. března 2003 Ministerst­vo zahraničí vyhostilo vedoucího iráckého zastupitel­ského úřadu v Praze. O týden dříve museli zemi opustit čtyři níže postavení diplomaté. Všichni byli vyhoštěni, protože se zabývali činností, která „se neslučuje s jejich statusem“, uvedlo MZV. Sviridov
 ??  ?? 17. května 2011 Česko vyhostilo dva diplomaty ukrajinské­ho velvyslane­ctví v Praze. Roznětkou česko-ukrajinské roztržky byla kauza dvou pracovníků vojenské sekce českého zastupitel­ského úřadu v Kyjevě, které ukrajinská kontrarozv­ědka obvinila ze shromažďov­ání utajovanýc­h informací o ukrajinské zbrojní výrobě a vyhostila ze země.
květen 2006
České úřady odmítly prodloužit akreditaci zpravodaji ruské vládní tiskové agentury RIA-Novosti Leonidu Sviridovov­i, který byl podle informací tisku odhalen jako agent.
17. května 2011 Česko vyhostilo dva diplomaty ukrajinské­ho velvyslane­ctví v Praze. Roznětkou česko-ukrajinské roztržky byla kauza dvou pracovníků vojenské sekce českého zastupitel­ského úřadu v Kyjevě, které ukrajinská kontrarozv­ědka obvinila ze shromažďov­ání utajovanýc­h informací o ukrajinské zbrojní výrobě a vyhostila ze země. květen 2006 České úřady odmítly prodloužit akreditaci zpravodaji ruské vládní tiskové agentury RIA-Novosti Leonidu Sviridovov­i, který byl podle informací tisku odhalen jako agent.
 ??  ?? Česká republika vyhostila tři členy ruského diplomatic­kého personálu v reakci na otravu bývalého ruského agenta Sergeje Skripala v Británii, a to jako výraz solidarity s Británií po útoku. Moskva v reakci na kroky Británie a jejích spojenců včetně ČR oznámila, že vyhostí stejný počet diplomatů, kolik jich muselo opustit dané státy.
Skripal
19. dubna 2006
ČR vyhostila kubánského atašé. Vízum mu nebylo prodloužen­o kvůli tomu, že Havana týden předtím vypověděla českého diplomata Stanislava Kázeckého, kterého obvinila z podvratné činnosti a práce pro USA. České ministerst­vo zahraničí toto nařčení odmítlo.
Česká republika vyhostila tři členy ruského diplomatic­kého personálu v reakci na otravu bývalého ruského agenta Sergeje Skripala v Británii, a to jako výraz solidarity s Británií po útoku. Moskva v reakci na kroky Británie a jejích spojenců včetně ČR oznámila, že vyhostí stejný počet diplomatů, kolik jich muselo opustit dané státy. Skripal 19. dubna 2006 ČR vyhostila kubánského atašé. Vízum mu nebylo prodloužen­o kvůli tomu, že Havana týden předtím vypověděla českého diplomata Stanislava Kázeckého, kterého obvinila z podvratné činnosti a práce pro USA. České ministerst­vo zahraničí toto nařčení odmítlo.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia