Lidové noviny

Majitelé vloží do ČSA miliardu

Plán záchrany Smartwings, kam patří i značka ČSA, počítá s penězi od akcionářů i státu

- MICHAL PAVEC

PRAHA Dosud spolu čeští a čínští majitelé aerolinek Smartwings zrovna moc nekomuniko­vali. Včera se ale shodli na tom, že do své firmy, těžce zkoušené dopady epidemie, vloží miliardu korun ze svých kapes. Následovat má žádost vládě o státní pomoc. A to je v tomto případě, kdy jde o soukromou společnost se zhruba polovičním čínským podílem, politicky ožehavé téma.

Letecká skupina, která provozuje charterové i linkové spoje a pod niž patří také tradiční ČSA, každopádně peníze potřebuje, aby přežila. LN se včera podařilo získat podrobnost­i záchrannéh­o plánu, který jí k tomu má pomoci. Smartwings požádají vládu o půjčku či garanci na úvěr ve výši 900 milionů korun, což je asi poloviční částka proti původním předpoklad­ům.

Akcionáři spočítali, že na splátky letadel a platy pilotů či stevardů potřebují sehnat 1,8 miliardy korun. K tomu chtějí mít ještě půlmiliard­ovou rezervu. Třeba pro případ, že by virus zasáhl podruhé.

Vedle již zmíněných peněz tak chtějí získat ještě dalších 400 milionů korun odložením splatnosti úvěrů. Společný plán skupiny českých investorů a čínské státní společnost­i CITIC je důležitým momentem. „Nový návrh akcionářů je ojedinělý a vstřícný. Je nyní na vládě, zda a jak záchranu leteckého přepravce podpoří,“řekl LN zástupce CITIC Jaroslav Tvrdík.

Na tahu jsou nyní zástupci české vlády. Musí rozhodnout, zda firmě Smartwings, která tvoří zhruba třetinu provozu letiště v Ruzyni, pomohou. Za služby a poplatky tam firma loni utratila skoro dvě miliardy korun. Zároveň je klíčovým dopravcem českých cestovních kanceláří, neboť zajišťuje přibližně 85 procent jejich leteckých cest k moři.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia