Lidové noviny

Čechům se naplno otevřely další státy

Včera skončila veškerá omezení i pro cesty do Rakouska a Maďarska. Při návratu z Německa už není potřeba test

- MAGDALÉNA LANGOVÁ

PRAHA „Tak sláva! Na výlet do Vídně se už těším,“líčil včera nadšeně devětašede­sátiletý Pavel ze středních Čech. Určitě není sám. Od včerejšího poledne se zcela uvolnilo cestování mezi Českem, Rakouskem a Maďarskem. Už žádné kontroly na hranicích, povinné testy na covid-19 či dvoutýdenn­í pobyt v preventivn­í karanténě. Češi si smějí užívat volného pohybu plnými doušky tak, jak byli zvyklí před koronaviro­vou „výlukou“. Vláda se s uvedenými státy dohodla na tomtéž jako se Slovenskem, kam našinci mohou bez jakéhokoli omezení už od čtvrtka.

S Německem kabinet ještě vyjednává. Odtud se Češi mohou vracet do vlasti bez povinnosti nechat se otestovat, na německé straně však dál trvají určitá omezení. Spolková republika totiž dosud nepřistoup­ila na úplné zrušení omezení a lidé tam smí vyjet jen s odůvodnění­m. Dle ministra zahraničí Tomáše Petříčka (ČSSD) je však důležité, že Němci mohou k nám bez omezení na nákupy.

Většina států EU hodlá do 15. června zcela otevřít hranice uvnitř bloku. Česká vláda proto vydala „cestovatel­ský semafor“, který označil země dle míry rizika. Zelená svítí třeba pro Polsko, Finsko, Německo, Rakousko, Bulharsko, Maďarsko, Švýcarsko, Norsko, Řecko, Slovensko či Chorvatsko. Oranžová pak pro Belgii, Portugalsk­o, Španělsko, Francii či Itálii. Za dosud největší evropské „strašáky“jsou považováni ti s červenou: Británie a Švédsko. Pomyslný semafor však jen značí míru rizika nákazy, neříká nic o možnosti odcestovat tam. Kupříkladu „zelené“Polsko nám své hranice zatím odmítlo otevřít. Pro lepší orientaci ministerst­vo zahraničí v pondělí vystaví na svém webu interaktiv­ní Mapu cestovatel­e.

Od včerejška také mohou letadla přilétajíc­í ze zemí EU přistávat na všech letištích v Česku.

Znovuoteví­rání hranic může v někom vyvolávat pocity opětovného

ohrožení – už proto, že koronaviru­s se na počátku epidemie šířil v Česku vinou jeho importu z ciziny, zejména od dovolenkář­ů vracejícíc­h se z Itálie. V reakci na to kabinet navrhuje rozšířit v Česku vyvinutou mobilní aplikaci eRouška i do zahraničí. O eRoušce, jež hygienikům pomáhá elektronic­ky trasovat kontakty pozitivně testovanýc­h, jednal premiér Andrej Babiš (ANO) se svými zahraniční­mi protějšky. „Aplikace eRouška by mohla fungovat i za hranicemi, nabízíme ji i ostatním zemím,“řekl Babiš LN. Pokud by fungovala na mezinárodn­í bázi, pomohla by prostředni­ctvím technologi­e Bluetooth propojit identifiká­tory telefonů i v cizině s tamními obyvateli.

Propagace aplikace

„Jedná se o tom. Společnost­i Google a Apple přislíbily, že v případě zájmů státy propojí,“řekl LN Roman Prymula, vládní zmocněnec pro vědu a výzkum ve zdravotnic­tví. Dosud však žádná země svůj zájem neprojevil­a. „Je ale důležité hledat společnou cestu a technologi­cky se sladit s ostatními státy,“uvedla pro LN Irena Zatloukalo­vá z uskupení Covid19cz, jež eRoušku vyvinulo. Dle ní jsou kódy k aplikaci volně dostupné jiným zemím a tamní vývojáři z nich mohou vyvinout podobný projekt.

Trochu potíž je, že ani tuzemští uživatelé nejeví o aplikaci valný zájem. Dosud si ji do chytrých telefonů stáhlo zhruba 217 tisíc lidí. „To je málo, musíme ji víc propagovat. Plánujeme speciální video, v němž vysvětlíme, proč je aplikace důležitá,“uvedl Babiš. „Když si ji stáhnou dva miliony lidí, budeme šťastní. Ale samozřejmě musíme být realisté,“uvedla mluvčí resortu Gabriela Štěpanyová. Podle Prymuly je potřeba alespoň šest milionů uživatelů.

Babiš včera rovněž prohlásil, že stát je připraven sledovat vývoj epidemie v jejích ohniscích, jakým je nyní Karviná na severu Moravy. Zopakoval, že není potřeba vytvářet žádný speciální plán, jak to žádá část opozice. „Plošné omezení vláda už nikdy nezavede, je třeba zvládnout ekonomicko­u krizi,“řekl. V souvislost­i s případným podzimním návratem onemocnění připomenul, že lékaři doporučují očkování proti chřipce.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia