Lidové noviny

Odlili nové zvony pro Prahu

- ELIŠKA NOVÁ

Dva kostely na Starém Městě získají nový zvuk. Rozezní je zvony, které vznikly právě včera. Ještě než začnou těšit sluch Pražanů, budou si je lidé moci prohlédnou­t.

PRAHA Už déle než čtyři sta let odlévají členové rodiny Grassmayro­vých v Innsbrucku zvony. Teď svým uměním přispějí i české metropoli. Tradiční zvonařská dílna včera stvořila čtyři nové artefakty pro pražské kostely svatého Haštala a svatého Havla. A byť za ta staletí Grassmayro­vi přivedli na svět hodně zvonů, byla pro ně tato zakázka v něčem nová.

V kostele svatého Haštala na Starém Městě vyzváněly odjakživa tři zvony. Pokud nějaký pukl, vždy jej nahradili. Tuto praxi přeťala až první světová válka, kdy byly dva haštalské zvony zabaveny. Během válečného konfliktu přišlo o své zvony mnoho kostelů, většinou však byly později nahrazeny. Ne tak v případě svatého Haštala, snad kvůli tehdejším obavám z možné nestabilit­y věže.

Rakouská dílna včera chybějící dva zvony odlila. Do Prahy dorazí do konce června a spolu s nimi i nová koruna, jež slouží k upevnění bicích nástrojů. Právě ta představuj­e pro dílnu onu novinku. Vyzdobená je čtyřmi českými lvy, nic takového Grassmayro­vi ještě nedělali. Rodinné archivy sahají až do roku 1599 a je z nich patrné, že zvony vybavují buď jednoducho­u kovovou korunou, anebo zdobenou korunou s andělskými hlavami. Lev je zkrátka český unikát.

„Zvony jsou zdobené tradičně především kvůli tomu, že doplní ty staré. Koruna je však nová,“řekl LN Ondřej Boháč, předseda spolku Sanctus Castulus, zároveň ředitel pražského Institutu plánování a rozvoje a také zvoník. Spolek uspořádal pod taktovkou magistrátu na oba haštalské zvony veřejnou sbírku. Lidé dali na konci loňského roku dohromady sumu 1,2 milionu korun.

Co za ně Haštal dostane? Svého jmenovce. Největší zvon ponese jméno po světci, jemuž je kostel zasvěcen. V průměru měří 118 centimetrů a váží 1130 kilogramů. Má i svůj tón – je to f1. Další z včera odlitých zvonů se jmenuje František, dle někdejší čtvrti Na Františku. „Řekli jsme si, že chceme ctít prastaré pravidlo, že největší zvon se jmenuje podle kostela. Na jménu František jsme se dohodli s farností a je to odkaz na silnou vazbu k té čtvrti,“vylíčil Boháč. František má průměr 80 centimetrů a váží přece jen o něco méně – 330 kilogramů. Jeho hlavní tón je c2.

Oba zvony se stanou společníky zvonu Florián Vavřinec, který je z roku 1690 a velikostí je prostřední – v průměru měří 97 centimetrů, váží 580 kilogramů a jeho hlavním tónem je as1.

„Zvony těchto tónin by dnes za normálních okolností byly mnohem lehčí. Tyto však budou zvonit spolu se starším zvonem, proto mají mnohem větší hmotnost. Jejich zvuk je díky tomu plný,“vysvětlil Boháč.

Totéž datum narození

Náhoda tomu chtěla, že ve stejný den odlili v dílně i dva zvony pro kostel svatého Havla, Haštalova staroměsts­kého souseda. K totožnému datu „narození“napomohl koronaviru­s, který na dva měsíce dílnu zavřel. Příběh zvonů pro Havla je totiž trochu jiný.

Na věž se vracejí díky crowdfundi­ngové kampani, již spustili tvůrci pořadu Honest Guide, který je určen pro zahraniční turisty. I v příběhu havelských zvonů však stojí v pozadí zvoník Boháč. „Když můj kamarád Ondra Boháč spatřil video, kde spolu s kolegy odstříhává­me turistické zámečky lásky z mřížky u sochy svatého Jana Nepomuckéh­o na Karlově mostě, tázal se: Kolik za ty zámečky turisté platí?“popsal na serveru Seznam Zprávy Janek Rubeš, autor Honest Guide. Odpověď byla, že kolem pěti set korun. Boháč tehdy namítl, že by bylo lepší, kdyby raději přispěli na zvon do kostela svatého Havla, kde Jan Nepomucký kázal. A stalo se. Vznikla sbírka a během 150 minut bylo hotovo. Cílem bylo vybrat 111 111 korun, lidé ale poslali víc – přes 204 tisíc korun. Byli to převážně turisté, kdo přispěl. Jeden švédský pár poslal dokonce padesát tisíc korun.

Větší zvon, pojmenovan­ý po Janu Nepomuckém, váží 80 kilogramů, v průměru měří 56 centimetrů. Proti haštalským zvonům tedy tak trochu „prťavec“. Jeho hlavním tónem je a2. Ještě menší je zvon pojmenovan­ý Ludmila, který bude umístěný v menší věži kostela. Váží půl metráku a měří 38 centimetrů. Hlavním tónem je cis3.

Po příjezdu do Prahy budou všechny zvony ve „svých“kostelech vystaveny, lidé si je tam budou moci prohlédnou­t. Na podzim je vysvětí a zavěsí na věž.

 ??  ?? Včera začalo v rakouském Innsbrucku v dílně tradiční zvonařské rodiny Johannese Grassmayra odlévání zvonů do dvou pražských kostelů.
Do kostela svatého Haštala přibydou dva zvony, které tu chybí už od první světové války.
Doplní tak původní zvon se jménem Florián Vavřinec z roku 1690.
Ten má v průměru 97 cm, váží 580 kg a jeho hlavním tónem je as1.
Každý sud skrývá formu zvonu, do níž lijí zvonovinu.
Z Rakouska bude do Prahy přivezen zvon Haštal (nahoře), který je ze všech největší. Průměr má 118 cm, hmotnost 1130 kg a jeho hlavním tónem je f1. Doplní je zvon František s průměrem 80 cm, váhou 330 kg a hlavním tónem c2.
Nové zvony získá i kostel svatého Havla. Historicky měl šest zvonů, teď jsou v něm pouze tři, přičemž poslední se instaloval v roce 2017 a je věnovaný bývalému prezidento­vi Václavu Havlovi. Ten hlavní ponese jméno po svatém Janu Nepomuckém, který v kostele kázal. Váží 80 kg a v průměru měří 56 cm. Hlavním tónem je a2. Druhý zvon je menší a určený pro menší věž. Jméno dostal po babičce svatého Václava – Ludmila. Váží asi 50 kg a v průměru měří 38 cm. Hlavním tónem je cis3.
Koruna, která slouží k upevnění zvonu, má symbol českého lva. Je to přitom vůbec poprvé, kdy tradiční rakouská dílna korunu se lvy odlévala.
Včera začalo v rakouském Innsbrucku v dílně tradiční zvonařské rodiny Johannese Grassmayra odlévání zvonů do dvou pražských kostelů. Do kostela svatého Haštala přibydou dva zvony, které tu chybí už od první světové války. Doplní tak původní zvon se jménem Florián Vavřinec z roku 1690. Ten má v průměru 97 cm, váží 580 kg a jeho hlavním tónem je as1. Každý sud skrývá formu zvonu, do níž lijí zvonovinu. Z Rakouska bude do Prahy přivezen zvon Haštal (nahoře), který je ze všech největší. Průměr má 118 cm, hmotnost 1130 kg a jeho hlavním tónem je f1. Doplní je zvon František s průměrem 80 cm, váhou 330 kg a hlavním tónem c2. Nové zvony získá i kostel svatého Havla. Historicky měl šest zvonů, teď jsou v něm pouze tři, přičemž poslední se instaloval v roce 2017 a je věnovaný bývalému prezidento­vi Václavu Havlovi. Ten hlavní ponese jméno po svatém Janu Nepomuckém, který v kostele kázal. Váží 80 kg a v průměru měří 56 cm. Hlavním tónem je a2. Druhý zvon je menší a určený pro menší věž. Jméno dostal po babičce svatého Václava – Ludmila. Váží asi 50 kg a v průměru měří 38 cm. Hlavním tónem je cis3. Koruna, která slouží k upevnění zvonu, má symbol českého lva. Je to přitom vůbec poprvé, kdy tradiční rakouská dílna korunu se lvy odlévala.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia