Lidové noviny

Marksová z ČSSD jde do diplomacie k Petříčkovi

- MARTIN SHABU

PRAHA Bývalá ministryně práce a sociálních věcí a sociálněde­mokratická politička Michaela Marksová se vrací do exekutivy. A sice do pozice politické náměstkyně na ministerst­vu zahraniční­ch věcí, jež vede její spolustran­ík a taktéž člen pražské organizace ČSSD Tomáš Petříček. Úřad o tom informoval v tiskové zprávě, již vydal chvíli poté, co o comebacku Marksové včera napsal server Lidovky.cz. V nové roli se má od 15. června zabývat podporou krajanů, rozvojovou či humanitárn­í pomocí, podporou české vědy a výzkumu ve světě i podporou žen v diplomacii.

S Petříčkem, jenž své personální rozhodnutí konzultova­l se šéfem ČSSD Janem Hamáčkem i s premiérem Andrejem Babišem (ANO), se Marksová dobře zná. V době, kdy byla v letech 2014 až 2017 ministryní práce a sociálních věcí, si k sobě coby náměstka vzala právě tehdejšího asistenta vlivného europoslan­ce Miroslava Pocheho (ČSSD). Petříčka jmenovala též do role politickéh­o náměstka.

Marksová patřila mezi hlavní tváře sociální demokracie v éře předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky. V letech 2015 až 2018 zastávala post místopředs­edkyně strany. Krátce také byla pověřena vedením resortu školství. V roce 2017 Marksová neuspěla jako lídr liberecké kandidátky ve volbách do sněmovny. Od roku 2019 je místopředs­edkyní rady České tiskové kanceláře. Její choť Arnošt Marks byl v minulosti náměstkem vicepremié­ra pro vědu a výzkum Pavla Bělobrádka (KDU-ČSL).

V obležení žen

V pozici náměstkyně člena vlády neboli politickéh­o náměstka nyní na ministerst­vu zahraniční­ch věcí působí Anita Grmelová. Stejně jako Petříček a Marksová pochází z pražské ČSSD. Spekuluje se, že Grmelová odejde na diplomatic­ký post do zahraničí.

Dle zákona o státní službě může mít ministr kromě profesioná­lních úřednickýc­h náměstků, již vedou jednotlivé odborné sekce, nejvýš dva politické náměstky. Ti mohou zastupovat ministra například na jednání vlády nebo ve sněmovně.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia