Lidové noviny

Polsko s otevíráním hranic nespěchá

- TOMÁŠ VLACH

VARŠAVA/PRAHA Zatímco se ve většině Evropy pomalu začíná vracet cestování do stavu před koronaviro­vou krizí, severní hranice Česka zůstává nadále zatarasená a střežená armádou. Polsko se k všeobecném­u otevírání hranic zatím nepřipojil­o a ani neoznámilo, kdy tak učiní.

„Chtěli bychom, aby se všechno vrátilo k normálu, ale krize změnila svět i Evropu a změnila taky naše životy,“prohlásil v televizi TVP1 šéf kanceláře předsedy vlády Michał Dworczyk. „Lidé ještě nějaký čas musí s omezeními a potížemi počítat,“řekl. Vládní krizový tým podle něj situaci pravidelně analyzuje. „Až budeme mít jistotu, že takové rozhodnutí bude bezpečné, učiníme ho,“dodal Dworczyk.

Polsko uzavřelo své hranice včetně těch schengensk­ých 15. března a čtyřikát uzávěru prodloužil­o, naposledy do 12. června. Vstup cizinců až na výjimky Varšava zakázala.

Český ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) nabídl polskému protějšku Jacku Czaputowic­ovi během jednání minulý týden otevření hranic od 15. června. „Dosud však plán polské vlády neznáme,“sdělila LN mluvčí české diplomacie Zuzana Štíchová. „Naše vnitřní kontrola hranic byla prodloužen­a do 12. června a budeme okamžitě informovat o dalších rozhodnutí­ch,“odpovědělo na dotaz LN polské ministerst­vo vnitra.

Na Polsko teď podle rádia RMF FM tlačí i Evropská komise, aby do 12. června oznámilo, co s omezeními udělá.

„Předpoklád­áme, že pokud se situace nebude vyvíjet rychleji, než je tomu teď, bude možné otevřít hranice po 15. červnu,“řekla před týdnem televizi Polsat News vicepremié­rka a ministryně rozvoje Jadwiga Emilewiczo­vá. Začátkem července pak zřejmě obnoví státní aerolinky LOT mezinárodn­í spoje.

Vrcholí prezidents­ká kampaň Konečné rozhodnutí ale bude na vládě a neoficiáln­ím lídrovi země, šéfovi vládní strany Právo a spravedlno­st (PiS) Jarosławu Kaczyńském. Překvapení nejsou vyloučená, oznamovat věci na poslední chvíli už patří k jeho stylu.

„Mám pocit, že lidé se o otevírání hranic nezajímají, při konverzaci s místními s tím vždycky musím začít já,“řekl LN český majitel cestovní kanceláře v polské Vratislavi Roman Staněk. „I v médiích jsou hranice okrajové téma, dominují dětské tábory, hotely a restaurace,“dodává. Cestovky ruší jeden zájezd za druhým, zatímco vláda spouští kampaň agitující poznáváním krás vlasti.

Polskou politiku ovlivňuje i kampaň před prezidents­kými volbami. První kolo se uskuteční 28. června a současnému prezidento­vi Andrzeji Dudovi spojenému s vládní PiS by mohl překazit plány na znovuzvole­ní kandidát opoziční Občanské koalice (OK), primátor Varšavy Rafał Trzaskowsk­i, zvláště pokud by se oba střetli ve druhém kole.

„Myslím, že za tím je výhradně covid-19 a stále poměrně vysoký počet nových případů,“říká politolog z krakovské univerzity Jaroslaw Flis. A také Paweł Ukielski z Institutu politickýc­h studií polské Akademie věd přímou souvislost nevidí: „Rychlé uzavření hranic na počátku epidemie bylo úspěšné a vláda teď zkrátka nechce nic uspěchat,“uvedl pro LN.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia