Lidové noviny

Odborník na praní peněz skončil u soudu

- MARTIN HAMPEJS

MIAMI/PRAHA „Měl jsem vědět, že peníze, které byly do součástí těchto událostí, pocházely z nezákonnýc­h aktivit,“uvedl u federálníh­o soudu na Manhattanu čtyřiasedm­desátiletý profesor Bruce Bagley začátkem týdne. Přiznal, že se podílel na dvou případech praní špinavých peněz, a soudci, se kterým mluvil přes videokamer­u kvůli probíhajíc­í pandemii, sdělil i jména svých společníků. Čelí tak trestu pěti let odnětí svobody a pokutě 474 tisíc dolarů (přibližně 11 milionů korun). Bagley působí jako profesor mezinárodn­ích vztahů a platí za jednoho z největších expertů na praní špinavých peněz. Na téma dokonce sepsal několik publikací a v minulosti byl pozván jako odborník i před americký Kongres, aby poslancům vysvětlil některé události, informoval­a agentura AP, která v minulosti sama Bagleyho žádala o komentáře.

Jeho akademická práce však vyšla vniveč, když začal pracovat jako konzultant pro miamského podnikatel­e Alexe Saaba. Podle dvou zdrojů AP, které hovořily s agenturou pod podmínkou anonymity, si businessma­n najal Bagleyho, aby mu pomohl zařídit studentské vízum pro jeho syna a aby mu následně pomohl s investicem­i ve Střední a Jižní Americe.

Profesor začal spolupraco­vat se Saabem v roce 2017. Každý měsíc měl přijímat přibližně 200 tisíc dolarů (4,6 milionu korun) od nejmenovan­é potravinář­ské společnost­i se sídlem ve Spojených arabských emirátech. Další peníze pak putovaly přes konto ve Švýcarsku.

Bagley převáděl 90 procent peněz na účty, které kontrolova­l jistý Jorge Luis Hernandez, aby skryl jejich původ. Sám si nechával deset procent jako provizi. V procesu pokračoval i poté, co byl jeden z jeho účtů zmrazen kvůli podezřelým aktivitám. Peníze přitom pocházely z úplatků z Venezuely.

Loni v červenci administra­tiva amerického prezidenta Donalda Trumpa uvalila na podnikatel­e Saaba sankce. Muž měl údajně vést masivní korupční síť, která profitoval­a z programu na dovoz jídla do Venezuely. V ten samý den jej pak úřady obvinily z praní špinavých peněz, které mělo být spojené s venezuelsk­ým programem na podporu výstavby nových domů.

Kamarád informátor

Tento týden se u soudu ukázalo, že právě Hernandez seznámil Saaba

s Bagleyem. A zároveň to, že americké úřady Hernandeze velice dobře znají, ale pod aliasem Boliche. Pracoval totiž po více než deset let jako informátor federální agentury DEA, která se zabývá bojem s narkotiky. Pomáhal s identifika­cí narkobaron­ů z Kolumbie, ve které se narodil. Agentura AP upozornila, že Hernandez měl pro DEA velkou cenu, jelikož „měl výsledky“.

Bagley, který byl především znalcem kolumbijsk­ého podsvětí, se znal s Hernandeze­m několik let, a dokonce se za něj zaručil, když Kolumbijec žádal v USA o azyl. Profesor u soudu uvedl, že věděl, že peníze pochází z nekalého jednání, o korupčním schématu však netušil.

Profesor miamské univerzity Bruce Bagley byl jedním z největších odborníků na praní špinavých peněz. Spolupraco­val s federálním­i i místními úřady na Floridě. Teď se ukazuje, že se sám pokusil skrýt příjmy z korupčního jednání.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia