Lidové noviny

Krizový plán: stát půjčí méně

Majitelé Smartwings se dohodli, že do firmy vloží miliardu. Nyní čekají, zda aerolinkám pomůže i vláda

- MICHAL PAVEC

PRAHA Aerolinky Smartwings sice v posledních dnech ohlásily své první lety, bez pomoci zvenčí by ale zřejmě nepřežily. Firma zaměstnáva­jící 2500 lidí, pod niž patří také dříve státní společnost ČSA, nyní získala naději, že svou dosud nejtěžší krizi zvládne. Její akcionáři na čtvrteční valné hromadě schválili plán, který by měl leteckou skupinu dovést k záchraně. Ze svého dají firmě podle informací LN miliardu korun.

Spočítali, že celkem budou potřebovat 2,3 miliardy, včetně rezervy. V této částce je zahrnutá i případná pomoc od státu. Firma se bude podle informací LN ucházet o 900 milionů, s jejichž získáním jí má pomoci právě stát: ať už formou úvěru, nebo zárukou za něj. Zástupci vlády by za to mohli získat místo v dozorčí radě, případně možnost do budoucna ovlivňovat strategii Smartwings.

Akcionáři se dohodli, že pro okamžitou záchranu firmy potřebují částku přibližně 1,8 miliardy. K tomu však chtějí ještě půlmiliard­ový „polštář“pro případ, že by například došlo k druhé vlně šíření koronaviru a letadla by opět musela zůstat na zemi.

Tvrdík: Návrh je vstřícný Smartwings jsou klíčovým dopravcem českých cestovních kanceláří, zajišťují přibližně 85 procent jejich leteckých cest k moři. Provozují i pravidelné linky. Jsou také významným partnerem Letiště Václava Havla, protože jejich letadla a pasažéři tvoří přibližně 30 procent jeho provozu. Za služby a poplatky tam firma loni utratila skoro dvě miliardy korun.

Do Smartwings mají jejich čeští i čínští akcionáři, jak už bylo řečeno, v budoucnu vložit přibližně miliardu. Těsnou většinu akcií drží v holdingu firmy, za nimiž stojí zejména manažeři Jiří Šimáně, Jaromír Šmejkal nebo Roman Vik. Necelých 50 procent má čínská společnost CITIC. „Jestliže bude investovat, tak primárně proto, aby pomohla vládě, která Smartwings označila za strategick­y důležitou společnost pro Českou republiku,“řekl LN Jaroslav Tvrdík, jenž firmu zastupuje.

Podle něj je jasné, že v současné době rozhodně není vložení kapitálu do aerolinek zvlášť výhodnou investicí. „Nový návrh akcionářů ve světle probíhajíc­í záchrany leteckých dopravců je ojedinělý a vstřícný. Je nyní na vládě, zda a jak záchranu Smartwings podpoří. Bez její pomoci není dokončení komplexníh­o plánu záchrany možné,“uvedl Tvrdík.

On ani čeští spolumajit­elé nechtěli být ohledně záchrannéh­o plánu příliš konkrétní. „Všichni akcionáři společnost­i jsou připraveni, za předpoklad­u dosažení komplexní dohody všech tří stran, včetně státu, se finančně podílet na záchraně společnost­i,“řekla ve čtvrtek po valné hromadě mluvčí Smartwings Vladimíra Dufková. Na tomto setkání majitelé schválili i finanční model firmy pro letošní a příští rok.

Nyní bude pomoc soukromé společnost­i posuzovat vláda. Ministr dopravy Karel Havlíček (za ANO) dlouhodobě říká, že pokud by měl stát Smartwings podpořit, stane se tak nejlépe formou půjčky či bankovní záruky. Akcionáře za dohodu chválí. „Je to dobře odpracovan­é. Nyní vlastníci řeší, jak posílí firmu na bázi vlastního kapitálu, jaká bude struktura cizích zdrojů, případně jestli budou třeba záruky. Poté budeme věc řešit na úrovni ministerst­ev dopravy a financí,“řekl LN Havlíček.

Aerolinky požádají o státní pomoc ve výši zhruba 900 milionů korun. Původně se mluvilo o dvojnásobn­é částce, nicméně to po čtvrtečním příslibu investic ze strany majitelů nebude nutné. Akcionáři totiž dodají už zmíněnou miliardu ze svých zdrojů a dalších 400 milionů chtějí získat prostředni­ctvím odložení splatnosti úvěrů, které mají u komerčních bank.

Společnost CITIC Group také poslala vládě oficiální dopisy, kterými ji ubezpečuje o transparen­tnosti své vlastnické struktury. Píše, že CITIC je jediným akcionářem společnost­i Rainbow Wisdom Investment Limited, jež drží více než 49 procent ve Smartwings.

Aerolinky loni pod značkami Smartwings a ČSA vzaly na palubu 8,2 milionu cestujícíc­h. I se službami, které poskytují jiným společnost­em, to pak bylo 9,6 milionu pasažérů. V březnu, dubnu a květnu však kvůli opatřením vlády klesly počty obsazených sedadel téměř na nulu. Celkem má ve flotile 55 letadel, přičemž 13 z nich náleží pod dceřinou společnost ČSA. inzerce

 ?? FOTO MAFRA – PETR TOPIČ ?? Před koronakriz­í nabízely Smartwings spoje do více než stovky destinací. První pravidelno­u linkou obnovenou po přerušení provozu bude od 10. června ta do chorvatské­ho Splitu.
FOTO MAFRA – PETR TOPIČ Před koronakriz­í nabízely Smartwings spoje do více než stovky destinací. První pravidelno­u linkou obnovenou po přerušení provozu bude od 10. června ta do chorvatské­ho Splitu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia