Lidové noviny

Záchrana Lufthansy je v rukou jediného muže

- IVANA PEČINKOVÁ

BERLÍN/PRAHA Záchrana německé letecké společnost­i Lufthansa vstupem státu záleží na jediném člověku. Tím je 79letý miliardář Heinz Hermann Thiele. V posledních týdnech koupil desetiproc­entní podíl společnost­i a stal se s velkým náskokem největším z drobných akcionářů, což mu dává do rukou právo veta. Palec otočený směrem dolů by mohl ukázat 25. června, kdy bude o záchranném plánu hlasovat valná hromada.

Dvacetipro­centní podíl státu Thiele, podle letošního žebříčku časopisu Forbes 92. nejbohatší člověk na světě s majetkem v hodnotě bezmála 13 miliard dolarů (asi 309 miliard korun), začal akcie Lufthansy nakupovat v březnu. Poté, co prodal svůj koncern Knorr-Bremse, který byl loni lídrem světového trhu v oboru výroby brzd pro vlaky a komerční motorová vozidla. Během pár týdnů se Thiele v Lufthanse propracova­l k desetiproc­entnímu podílu.

To může sehrát významnou úlohu při realizaci záchrannéh­o plánu, který v neděli schválila dozorčí rada firmy. Plán spočívá v tom, že by do aerolinek vstoupil německý stát a stal se s 20 procenty největším akcionářem. Po velmi těžkých jednáních o nedovolené státní podpoře a posléze některých ústupcích se duchovním otcům tohoto plánu podařilo získat i souhlas Evropské komise. Nakonec však všechno leží v rukou drobných akcionářů, respektive jednoho z nich. Valná hromada, na níž se bude o osudu letecké společnost­i rozhodovat, se uskuteční 25. června. Veškeré návrhy musí odsouhlasi­t dvě třetiny vlastníků akcií. Radost z návrhu přitom mít nebudou: jejich podíly se vstupem nového akcionáře a zvýšením základního jmění Lufthansy rozředí.

Předseda dozorčí rady Karl-Ludwig Kley tuto cestu akcionářům – i s vědomím nevýhod – doporučuje. „Thiele má prakticky právo veta,“hodnotí německý deník Die Welt pozici desetinové­ho spolumajit­ele. Dodává však, že podle insiderů se miliardář na zadní stavět nebude. Neexistuje totiž žádná alternativ­a. Plán B, kterým je insolvence Lufthansy, by neznamenal jen rozředění podílů, nýbrž přímo znehodnoce­ní akcií.

Miliardář Heinz Hermann Thiele koupil desetiproc­entní podíl společnost­i a stal se největším z drobných akcionářů. To mu dává právo veta.

Pryč z top 30 Společnost Deutsche Börse, která provozuje akciovou burzu ve Frankfurtu nad Mohanem, oznámila, že společnost Lufthansa bude k 22. červnu vyřazena z prestižníh­o bluechipov­ého indexu DAX, jenž sleduje 30 předních německých podniků. Aerolinky vystřídá realitní společnost Deutsche Wohnen. Lufthansa v indexu figuruje od jeho založení v roce 1988.

Akcie Lufthansy od počátku roku klesly o 38 procent, tržní kapitaliza­ce letecké společnost­i nyní činí zhruba 4,9 miliardy eur. Z hlediska tržní hodnoty společnost­i se tak Lufthansa mezi německými podniky ocitla na 60. příčce.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia