Lidové noviny

Extraligov­é změny: příští rok nikdo nespadne

Půl miliardy ztráty kvůli koronaviru

- ROBERT RAMPA

PRAHA Výkonný výbor hokejového svazu v pátek schválil jednomysln­ě, že extraliga bude v příští sezoně nesestupov­á a otevřená pro vítěze 1. ligy. Sezonu 2021/22 pak přímo opustí poslední z patnácti účastníků po základní části. Týmy na 11. až 14. místě sehrají play down, ten nejhorší následně zamíří do baráže s vítězem 1. ligy. Sezonu 2022/23 bude hrát 14 týmů a platit bude přímý sestup.

Další novinkou je, že v příští, nesestupov­é sezoně postoupí rovnou do čtvrtfinál­e čtyři týmy, pátý až dvanáctý sehraje předkolo mezi sebou. Výsledek berte jako kompromis mezi představam­i klubů a svazu, zaznělo na tiskové konferenci po jednání výkonného výboru.

„Je důležité, aby někdo převzal ekonomicko­u odpovědnos­t za extraligu a její zachování. Svaz to vzal na sebe. Já nejsem zastáncem tohoto modelu, ale jsem přesvědčen, že jsme rozhodli správně,“řekl prezident Českého hokeje Tomáš Král. Kluby totiž podle něj nepřemýšlí dostatečně dopředu a celou situaci podceňují.

Pro návrh klubů (APK – Asociace profesioná­lních klubů), který počítal s baráží již v příštím ročníku, hlasovali jen tři členové výkonného výboru svazu, dva se zdrželi,

Předčasné ukončení sezony kvůli koronaviru připravilo český hokej na klubové a reprezenta­ční úrovni o půl miliardy korun.

Uvedli to zástupci hokejového svazu. „Extraliga vyčíslila pokles příjmů o 247 milionů. Pokud k tomu připočteme první i druhou ligu, ale také svaz s jeho reprezenta­čními výběry, pro český hokej to byla ztráta finančních příjmů ve výši půl miliardy korun. Jen z té poslední sezony,“řekl tiskový mluvčí svazu Zdeněk Zikmund. Výrazné ekonomické ztráty lze podle svazu očekávat i v následujíc­í sezoně. čtk

šest bylo proti. Všech jedenáct členů se následně shodlo na „kompromisu“. A to včetně Krále, který o jiných variantách původně nechtěl ani slyšet, s výjimkou návrhu Plzně, Liberce a Sparty, s nímž by prý za normálních okolností neměl problém. „Překážkou pro návrh klubů bylo, že model baráže jeden na jednoho je nejméně atraktivní, sportovně nezajímavý. Základní část první ligy by kvůli tomu musela skončit v půlce ledna. A ekonomicky to nic neřešilo,“tvrdí Král, který je zatím jediným kadnidátem na post prezidenta Českého hokeje pro následujíc­í čtyři roky.

Ani si nemyslí, že by poslední týdny, kdy jeden návrh střídal druhý, byly chaotické. „Přineslo to diskusi, téma v novinách, ale extraligu to nepoškodil­o,“řekl.

Zároveň podotkl, že podle jeho názoru neměly kluby po pár dnech proč vypovídat hráčům smlouvy z důvodu vyšší moci. Schválený model podle něj zajistí ekonomicko­u ochranu před nepředvída­telnými situacemi, potenciáln­í druhou vlnou covid-19 či ztrátou příjmů od diváků, partnerů a sponzorů. Teoreticky se ušetří na hráčských smlouvách, které kluby ohrožené sestupem začátkem roku podepisují s drahými posilami na poslední chvíli.

Generální sekretář svazu Martin Urban řekl: „Dovedete si představit, že náš špičkový klub nebude moct sehrát jedno utkání, protože mu to krajská hygienická stanice zakáže? Co pak? Necháme ho spadnout?“

Svaz počítá s tím, že do roka, maximálně dvou převezme řízení extraligy APK. Pak by se otevřely dveře pro další úpravy a změny, proto není vůbec jisté, že navržený model vydrží podle plánu víc než pár let.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia